A Kölcsey tanárai is csatlakoznak szeptembertől a budaörsi Illyés polgári engedetlenségéhez

2022. június 14. – 12:41

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A budapesti VI. kerületi Kölcsey Ferenc Gimnázium 24 tanára is csatlakozik a Budaörsi Illyés Gyula Gimnázium felhívásához, és szeptembertől polgári engedetlenséggel állnak ki szakmájukért. A felhívást a Facebookon tették közzé a részt vevő tanárok névsorával együtt. Azt írták, a polgári engedetlenséggel munkakörülményeik javítását, egy jobb, szabadabb, demokratikusabb oktatási rendszert szeretnének elérni.

A Budaörsi Illyés Gyula Gimnázium közel hatvan tanára múlt héten helyezett kilátásba polgári ellenállást a következő tanévtől, hogy felhívják a kormány figyelmét: máig nem kapták meg az ígért megbecsülést, és a munkájukat egyre nehezebb körülmények között kell végezniük. A polgári engedetlenség részeként az Illyés tanárai lehetőségként említették

  • a tanórák megtartásának megtagadását,
  • minden iskolán kívüli, eddig tanárok vezette programoktól való távolmaradást,
  • az érettségiztetés megtagadását,
  • minden adminisztratív teendőnk (pl. naplóvezetés, bizonyítvány hitelesítés) felfüggesztését.

A budaörsi Illyés tanárai már februárban is polgári engedetlenségi akcióban tiltakoztak a pedagógusok sztrájkolását ellehetetlenítő kormányrendelet ellen.

A kormányrendelet azt mondja ki, hogy a gyermekfelügyeletet minden, sztrájkkal érintett köznevelési intézményben biztosítani kell. A rendelet azután született, hogy január 31-én 2016 óta először sztrájkoltak országszerte a pedagógusok, a kétórás, figyelmeztető sztrájkban több mint húszezren vettek részt. Az Emmi többször is törvénytelennek nevezte a sztrájkot, fellebbezett is a jóváhagyó bírósági ítélet ellen, a minisztérium szerint a baloldal műve a tiltakozás. A Fővárosi Ítélőtábla február 10-én jogerősen kimondta, hogy jogellenes volt a sztrájk.

Novák Katalin államfő május végén rekordgyorsasággal, egy nap alatt írta alá a pedagógussztrájkot ellehetetlenítő törvénymódosítást.

Korábban a kormány azt kommunikálta, hogy szívesen tárgyalnak a tanárok követeléseiről, de a polgári engedetlenséget nem tűrik. Pintér Sándor belügyminiszter, aki most már az oktatásért is felelős, miniszterjelölti meghallgatásán kijelentette, hogy „oktatni csak abban az osztályban lehet, ahol rend van”, és hogy a tanárok polgári engedetlenségét „fegyelmi kérdésnek tekinti”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!