A Fővárosi Ítélőtábla kimondta: jogellenes volt a pedagógussztrájk

2022. február 10. – 16:42

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Fővárosi Ítélőtábla szerint jogellenes volt a január 31-én tartott pedagógussztrájk – áll a bíróság közleményében.

A Fővárosi Ítélőtábla a február 10-én tárgyaláson kívül hozott ítéletével megváltoztatta az elsőfokú bíróság végzését. A Fővárosi Ítélőtábla döntése jogerős.

A bíróság közleménye emlékeztet rá, hogy a felek, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) és a pedagógus-szakszervezetek közötti tárgyalások nem vezettek eredményre, ezért a kérelmezők 2022. január 31-re kétórás, míg ennek eredménytelensége esetére 2022. március 16-tól határozatlan időtartamú sztrájkot hirdettek. Mivel a felek megállapodni nem tudtak, a kérelmezők, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) és Pedagógus Szakszervezet (PSZ) kérelmet nyújtottak be a Fővárosi Törvényszékhez a még elégséges szolgáltatások megállapítása iránt.

Az Emmi az ellenkérelmével egyidejűleg a sztrájk jogellenességére vonatkozó viszontkérelmet is előterjesztett. Álláspontja szerint a meghirdetett teljes sztrájk jogellenes volt, tekintettel a jelen járványügyi helyzetre.

A Fővárosi Törvényszék megállapította, hogy a kérelmezők által kezdeményezett 2022. január 31-én délelőtt 8 és 10 óra közötti időszakban meghirdetett kétórás figyelmeztető sztrájk megtartása jogszerű. Az elsőfokú bíróság a kérelmezők ajánlatát fogadta el, és a figyelmeztető sztrájk alatt a még elégséges szolgáltatások mértékét eszerint állapította meg határozatában.

Az elsőfokú végzés ellen az Emmi fellebbezést terjesztett elő, és az elsőfokú végzés hatályon kívül helyezését, valamint az eljárás megszüntetését kérték. A minisztérium szerint jogerős bírósági végzés hiányában a figyelmeztető sztrájk jogellenes volt. Álláspontjuk szerint önmagában a sztrájk ideje alatti rendkívüli gyermekfelügyelet nem minősült szorosan vett oktatási tevékenységnek, ezért az elsőfokú végzés nem biztosít még elégséges szolgáltatást.

„A Fővárosi Ítélőtábla az elsőfokú bíróság végzését megváltoztatta és megállapította, hogy a 2022. január 31. napján tartott sztrájk jogellenes volt”

– áll a közleményben.

Január 31-én 2016 óta először sztrájkoltak országszerte a pedagógusok, a kétórás, figyelmeztető sztrájkban mintegy 20 ezren vettek részt. Az Emmi többször is törvénytelennek nevezte a sztrájkot, fellebbezett is a jóváhagyó bírósági ítélet ellen, a minisztérium szerint a baloldal műve a tiltakozás. A két pedagógus-szakszervezet már elkezdte a március 16-ára meghirdetett határozatlan idejű sztrájk előkészítését. A munkabeszüntetés idején nyújtott „elégséges szolgáltatásokról” a kormánnyal kellene megállapodniuk, de ez még a kétórás figyelmeztető sztrájk esetében sem sikerült.

Frissítés – 18:03: A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete közleményben reagált az ítéletre. Azt írták: „A másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla jogerős végzésében a kormány fellebbezésének minden pontját elutasította – egyetlen kivételével”.

A PDSZ szerint a bíróság azt állapította meg, ami eddig is ismert volt: január 31-én még nem volt jogerős végzés a még elégséges szolgáltatásról. Kiemelik, hogy a bíróság a szakszervezetek által beterjesztett, a még elégséges szolgáltatásról szóló ajánlatot hagyta helyben, valamint elutasította a kormányoldal eljárásjogi indítványait is, amelyben azt kérték, hogy a bíróság tiltsa el a szakszervezeteket a jogerős végzés nélkül szervezett sztrájktól, vagy utalja vissza újból első fokra az eljárást.

„A kormány kérte a bíróságtól, hogy állapítsa meg két sztrájkkövetelésünk jogellenességét, amelyet a bíróság úgyszintén elutasított. A másodfokon eljáró bíróság kimondta azt is, hogy a pandémia nem lehet akadálya a sztrájk megtartásának, illetve a sztrájkjog korlátozásának.”

– írják.

A szakszervezetek ezért most a Kúriához fordulnak felülvizsgálati kérelemmel. Szerintük az eljárásban kizárólag az első fokon a kormány által előadott jogi érvek alapján lehetett volna vizsgálni a sztrájk jogszerűségét. „Ennek ellenére a másodfokú bíróság – álláspontunk szerint tévesen – a jogelleneséget az elsőfokú végzés meghozatalát követően bekövetkezett tény és arra alapított, új kérelmezetti érvelés alapján vizsgálta. Ezen eljárásjogi hiba orvoslására a felülvizsgálati eljárásban van lehetőség” – áll a közleményben.

Frissítés – 23:07: A PDSZ csütörtök este újabb közleményt adott ki. Ebben azt írják, hogy bár korábban péntek reggel 10 órára kaptak időpontot, hogy folytassák a tárgyalást az Emmivel a sztrájkköveteléseikről és a márciusra bejelentett sztrájk ideje alatt biztosítandó elégséges szolgáltatásokról, csütörtökön 18 órakor a minisztérium a friss bírósági ítéletre hivatkozva kezdeményezte ennek a tárgyalásnak a szerdára halasztását, mert „a végzésben foglaltaknak a további tárgyalásokra gyakorolt hatásának meghatározása szükséges”.

A PDSZ azonban a válaszában jelezte, hogy ők ragaszkodnak a pénteki tárgyaláshoz, ezért az eredetileg megbeszéltek szerint ott lesznek péntek reggel. Szerintük ugyanis a csütörtöki végzés „semmi összefüggésben nincs a további tárgyalásokkal, valamint elutasítjuk az időhúzást, melynek nyilvánvaló célja, hogy megismétlődjön az a helyzet, melyre a határozat hivatkozik, nevezetesen a sztrájk időpontjában ne legyen jogerőre emelkedett végzés a még elégséges szolgáltatásról”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!