Első fokon lehet pedagógussztrájk hétfőn

2022. január 28. – 15:25

Első fokon lehet pedagógussztrájk hétfőn
Sztrájk feliratot ír a táblára egy tanár egy budaörsi iskolában 2016-ban – Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

„A bíróság nekünk adott igazat az elégséges szolgáltatás ügyében, tehát kimondta végzésében, hogy jogszerű lesz a PDSZ és PSZ által benyújtott szabályok szerint a hétfői sztrájk. Ez egy elsőfokú bírósági végzés”

– írta mindkét érdekvédelmi szervezet a Facebook-oldalán. A szakszervezetek a bíróságnak bejelentették, hogy lemondanak a fellebbezés jogáról, tehát a kormányoldalon múlik, hogy jogerőre emelkedik-e a végzés hétfőre.

„A szakszervezetek nem fújják le a sztrájkot, mindenkit arra biztatnak, hogy a szervezést tovább folytassák, és egyben felhívják az intézményvezetők és fenntartók figyelmét, hogy ebben működjenek együtt a helyi sztrájkszervezőkkel. Bonyolítsuk le együtt és minél többen hétfőn reggel 8-10 óra között a figyelmeztető sztrájkot”

– közölték, miután pénteken döntött a bíróság a pedagógussztrájk ügyében.

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) tavaly decemberben hirdette meg a kétórás figyelmeztető sztrájkot 2022. január 31-re, jelezve azt is, hogy március 16-án ezt határozatlan idejű munkabeszüntetés követheti, ha addig sem teljesítik a feltételeiket. A bejelentés előtt már hetek óta eredménytelenül tárgyaltak a szakszervezetek a kormánnyal, egyrészt béremelésről, másrészt arról, hogy ne kelljen fizetés nélküli szabadságra küldeni azokat a dolgozókat, akik nem oltatják be magukat koronavírus ellen.

A sztrájk előtt azonban a munkabeszüntetés alatt kötelezően biztosítandó, még elégséges szolgáltatásokról sem sikerült megállapodnia a kormánynak és a szakszervezeteknek, ezért fordultak bírósághoz. A kormány elvárása az volt, a sztrájk alatt is tanítsanak a sztrájkolók, méghozzá ingyen, a sztrájk szervezői szerint viszont gyermekfelügyeletet sem kellene vállalnia a sztrájkolóknak.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) már a bírósági döntés előtt kiadott egy közleményt, amelyben törvénytelennek nevezte a hétfőre tervezett sztrájkot, egyben arra biztatta a szülőket, hogy nyugodtan vigyék aznap is iskolába a gyerekeiket. „A bírósági eljárással összefüggő határidők miatt már napokkal ezelőtt eldőlt, hogy nem lesz jogerős bírósági ítélet január 31-re, így már biztos, hogy nem lehet törvényes a hétfői pedagógussztrájk” – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma pénteken.

A sztrájkot szervező pedagógus-szakszervezetek erre reagálva közölték, hogy a minisztérium „súlyosan jogsértő” kijelentéseket tesz, amelyek megfélemlíthetik a sztrájkolni készülő pedagógusokat és az intézményvezetőket, illetve akadályozhatják a sztrájkolókat abban, hogy az alkotmányos jogaikat gyakorolják.

A bírósági döntés után megkérdeztük az Emmit, hogy lemond-e esetlegesen a fellebbezési jogáról, és hogy mit gondol az első fokú döntésről, de válaszul csak a fentebb is idézett közleményt kaptuk meg. Tehát a minisztérium továbbra is azt gondolja, hogy nem lehet most hétfőn törvényes sztrájkot tartani.

Az Emmi nevében Maruzsa Zoltán államtitkár csütörtökön az iskolák vezetőinek is levelet írt, ebben már az szerepelt, hogy amíg nincs megállapodás a kormány és a szakszervezetek között a még elégséges szolgáltatásokról, illetve bírósági döntés sincs a kérdésben, addig nincs törvényes alapja a sztrájk megtartásának. Ebben a levélben arra is figyelmeztették az igazgatókat, hogy a minisztérium szerint jogszerűtlen és szakszerűtlen, ha a bíróság döntése előtt tájékoztatják a szülőket.

A szakszervezetek azzal találkoztak, hogy egyes iskolákban maguk az igazgatók kérik a szülőket, hogy küldjék be a gyerekeket felügyeletre a hétfőre tervezett sztrájk idejére is. Maruzsa levelére reagálva a PDSZ a PSZ csütörtök este nyílt levelet fogalmazott meg, amiben azt írták, hogy a minisztérium a sztrájk szervezettségét próbálja aláásni, illetve arra kérték az iskolaigazgatókat, hogy biztosítsák a hétfői sztrájk törvényes előkészületének feltételeit.

A két szakszervezet péntek délutáni közleményében azt írta, hogy a sztrájkbizottság teljes mértékben jószándékúan jár el, amikor az első fokú bírósági ítélet alapján megtartja a sztrájkot. A PSZ és a PDSZ szerint az utolsó pillanatig kiváró kormány a szülőket is nehéz helyzetbe hozta, mert azok nem tudtak időben tájékozódni arról, hogy hétfőn lesz-e tanítás az oktatási intézményekben. A szakszervezetek azt írták, hogy nem tántorítják el őket a kormány fenyegetései, és arra kérik a sztrájkoló tanárokat, hogy viseljenek kockás inget, és készítsenek csoportképeket erről.

A közoktatásban, szakképzésben dolgozók a figyelmeztető sztrájk szervezése alatt online petíciót is indítottak, ahol péntek reggelig több mint 46 ezer aláíró fejezte ki, hogy támogatja a sztrájkra készülő pedagógusok követeléseit. Józsefvárosban csütörtök este a Momentum aktivistái festettek fel olyan üzeneteket iskolák elé, amelyekben szolidaritást vállaltak a tanárokkal. A párt józsefvárosi alapszervezete közleményt is kiadott, amiben azt írták: „gerinctelen húzás az Emberi Erőforrások Minisztériumától az az elvárás, hogy a tanárok a január 31-re meghirdetett sztrájk alatt is dolgozzanak. Gyakorlatilag azt követelik a kizsigerelt, túlterhelt, számtalanszor megalázott tanároktól, hogy sztrájk nélkül sztrájkoljanak.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!