Megfélemlítheti a sztrájkra készülő pedagógusokat a minisztérium a szakszervezetek szerint

2022. január 26. – 08:57

Másolás

Vágólapra másolva

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) olyan „súlyosan jogsértő” kijelentéseket tesz a pedagógussztrájkot szervező szakszervezetek szerint, amelyek megfélemlíthetik a sztrájkolni készülő pedagógusokat és az intézményvezetőket, illetve akadályozhatják a sztrájkolókat abban, hogy az alkotmányos jogaikat gyakorolják.

„A hétfőre meghirdetett sztrájk nem törvényes, nincs erről jogerős bírósági döntés, a gyermekeket nyugodtan lehet vinni az iskolába”

– többek között ezt állította az Emmi keddi közleménye. A minisztérium ezenkívül leginkább amellett érvelt ebben a közleményben, hogy a január 31-re tervezett pedagógussztrájk „a baloldal kampányakciója”.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) és a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) közös közleményben reagált az Emmi kijelentéseire, amelyben azt írják: a minisztérium nem foglalhat állást a független magyar bíróság helyett abban a kérdésben, hogy a sztrájk törvényes-e, vagy sem.

„Az a bíróság, amely 2022. január 25-én reggel kelt végzésében arra szólítja fel a kérelmezettet, azaz a kormányt, hogy 36 órán belül terjesszen elő ellenkérelmet a még elégséges szolgáltatással kapcsolatos szakszervezeti ajánlatra. Amennyiben ezt nem teszi meg, a bíróság a rendelkezésére álló iratok alapján hozza meg határozatát.”

A szakszervezetek ezután felszólítják a minisztériumot arra, hogy „tartsa be Magyarország hatályos törvényeit, és tartózkodjon a munkavállalók alkotmányos jogainak megsértésétől”, illetve leszögezik, hogy január 31-i sztrájk tovább szerveződik, amíg várják a bírósági végzést az ügyben.

Ahogyan arról korábban beszámoltunk, január 31-re a PDSZ és a PSZ kétórás figyelemfelhívó sztrájkot hirdetett, amit március 16-án egy határozatlan idejű követhet, ha addig nem teljesítik a feltételeiket. A tárgyalások egyelőre eredménytelenül folynak, a PDSZ szerint Kisfaludy László helyettes államtitkár azt kérte a pedagógusok képviselőitől, hogy a sztrájk alatt is tanítsanak, méghozzá ingyen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!