A kormány szerint a sztrájk alatt is tanítaniuk kellene a pedagógusoknak, méghozzá ingyen

2022. január 25. – 15:54

Másolás

Vágólapra másolva

Eredménytelenül folytatódtak a sztrájktárgyalások a kormány és a pedagógusok szakszervezetei között. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) Ne dolgozz ingyen nevű oldalán azt írják, a kormány részéről abszurd kijelentések hangoztak el a tárgyalásokon. Kisfaludy László helyettes államtitkár ugyanis azt kérte a szakszervezeti képviselőktől, hogy a sztrájk napján, január 31-én a pedagógusok a gyermekfelügyelet mellett az órák egy részét is tartsák meg.

Ahogyan arról korábban beszámoltunk, január 31-re a PDSZ kétórás figyelemfelhívó sztrájkot hirdetett, amit március 16-án egy határozatlan idejű követhet, ha addig nem teljesítik a feltételeiket.

Az államtitkár kérése alapján azonban a hétfői kétórás sztrájk során a tanórák 75%-át, azaz legalább az egyik tanórát meg kellene tartaniuk. Ez a szakszervezeti képviselők szerint elfogadhatatlan, mivel így ingyen dolgoznának – a sztrájk idejére ugyanis nem jár fizetés –, ráadásul a sztrájk is veszítene figyelemfelhívó erejéből.

A szakszervezet a tárgyalások olyan részleteiről is beszámol, hogy az Emmi (Emberi Erőforrások Minisztériuma) honlapján „a Gyurcsány párt befolyása alatt álló szakszervezetnek” nevezik a sztrájkbizottság tagjait. Ezt Kisfaludy László a tárgyalás során tagadta, szerinte a szakszervezet akarja politikai síkra terelni az ügyet, mire az egyik képviselő megmutatta a telefonján az Emmi oldalán is olvasható leírást. Erre a helyettes államtitkár úgy válaszolt, hogy ezt nem ő írta, nem is ért egyet a leírtakkal, és ezt szóvá is fogja tenni.

A szakszervezet beszámolója szerint ezután vita volt arról is, hogy a kormányoldal által készített jegyzőkönyvben azt rögzítették: a pedagógusok lemondtak a cafeteriáról, holott ők azt utasították el, hogy a cafeteria fejében mondjanak le követeléseikről.

A tárgyalások végül eredménytelenül zárultak, a szakszervezet szerint nem is várható előrelépés a bérek és a munkakörülmények rendezésében, így folytatják a hétfői tiltakozás szervezését. Közleményük szerint a kezdeményezésüket eddig több mint húszezren írták alá.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!