PDSZ: Iskolaigazgatók egészen kreatív módokon próbálják megakadályozni a sztrájk szervezését

2022. január 27. – 16:46

Másolás

Vágólapra másolva

Vannak iskolák, ahol az igazgatók is próbálják hátráltatni a sztrájkbizottságokat, erről beszélt a 444 cikke szerint Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) országos választmányi tagja.

„Az intézményvezetők egészen kreatív módokon próbálják megakadályozni a sztrájk szervezését” – mondta Nagy, majd sorolta a példákat.

  • Van, ahol nem használhatják az iskola informatikai rendszerét. Ez azt jelenti, hogy nem lehet értesíteni a szülőket a Krétán keresztül, és a tanárok nem küldhetik el a sztrájkolók várt létszámáról szóló jelentést a tankerületeteknek a hivatalos, iskolai emailcímükről.
  • Van, ahol az igazgató kéri a szülőket, hogy küldjék be a gyerekeket felügyeletre a sztrájk idejére is. A PDSZ szerint ezzel a jogszabályi alapot nélkülöző lépéssel „láthatatlanná akarják tenni a sztrájkot”.

Bár a szakszervezethez érthető okokból elsősorban a problémás esetekről érkezik hír, Nagy arról is beszélt, hogy tudnak olyan iskoláról is, ahol az igazgatók korrekt módon egyeztetnek a sztrájkbizottsággal.

A PDSZ és a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) csütörtök este nyílt levélben kérte az iskolaigazgatóktól, hogy biztosítsák a hétfői sztrájk törvényes előkészületének a feltételeit.

Ahogyan arról korábban beszámoltunk, január 31-re a PDSZ és a PSZ kétórás figyelemfelhívó sztrájkot hirdetett, amit március 16-án egy határozatlan idejű követhet, ha addig nem teljesítik a feltételeiket. A tárgyalások egyelőre eredménytelenül folynak, a PDSZ szerint Kisfaludy László helyettes államtitkár azt kérte a pedagógusok képviselőitől, hogy a sztrájk alatt is tanítsanak, méghozzá ingyen.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) a héten kiadott közleményében kijelentette, hogy a hétfőre tervezett sztrájk nem törvényes, egyben arra biztatta a szülőket, hogy nyugodtan vigyék aznap is iskolába a gyerekeiket. A sztrájkot szervező pedagógusszakszervezetek erre reagálva közölték, hogy a minisztérium „súlyosan jogsértő” kijelentéseket tesz, amelyek megfélemlíthetik a sztrájkolni készülő pedagógusokat és az intézményvezetőket, illetve akadályozhatják a sztrájkolókat abban, hogy az alkotmányos jogaikat gyakorolják. Közleményükben azt hangsúlyozták: az Emmi nem foglalhat állást a független magyar bíróság helyett abban a kérdésben, hogy a sztrájk törvényes-e, vagy sem.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!