Polgári engedetlenséggel tiltakoznak az Illyés Gyula Gimnázium tanárai a sztrájkjogot sértő kormányrendelet ellen

2022. február 16. – 10:20

Másolás

Vágólapra másolva

A budapesti Kölcsey Ferenc Gimnázium után a budaörsi Illyés Gyula Gimnázium tanárai is polgári engedetlenségi akcióba kezdtek, hogy tiltakozzanak a pedagógusok sztrájkolását gyakorlatilag ellehetetlenítő kormányrendelet ellen. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) szerda reggel az iskolaépület elől közvetítette élőben a tanári kar nagy részének kiállását. Az akcióban részt vevő tanárok (a testület 48 tagja) a szerdai napon nem veszik fel a munkát.

A polgári engedetlenséget bejelentő nyilatkozatban a tanárok elmondták, egyénileg, nem egységes tanári karként döntöttek a szerdai munkabeszüntetésről, és az akció nem irányul sem a tankerület, sem az iskola vezetősége ellen. A polgári engedetlenséggel az alaptörvényben foglalt jogaikra és az oktatás fontosságára hívják fel a figyelmet: a sztrájk alapjog, ők most a következő generációk érdekeit szem előtt tartva cselekszenek, tanár nélkül pedig nincs jövő – állt a felolvasott szövegben.

A múlt hét pénteki kormányrendelet, ami ellen a tiltakozás szól, azt mondja ki, hogy a gyermekfelügyeletet minden, sztrájkkal érintett köznevelési intézményben biztosítani kell. A szakszervezetek nem fogadják el, hogy a kormány a felhatalmazási törvényre hivatkozva alapjogot korlátoz. A rendelet azután született, hogy január 31-én 2016 óta először sztrájkoltak országszerte a pedagógusok, a kétórás, figyelmeztető sztrájkban több mint húszezren vettek részt. Az Emmi többször is törvénytelennek nevezte a sztrájkot, fellebbezett is a jóváhagyó bírósági ítélet ellen, a minisztérium szerint a baloldal műve a tiltakozás. A Fővárosi Ítélőtábla február 10-én jogerősen kimondta, hogy jogellenes volt a sztrájk.

Támogasd a Telexet! Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogatom