Alkotmányellenes a kormány kötelező gyerekfelügyeletről szóló rendelete a sztrájkolni készülő pedagógusok szerint

2022. február 12. – 22:28

Másolás

Vágólapra másolva

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) és a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) álláspontja szerint alaptörvény-ellenes a kormány péntek este kihirdetett rendelete – közölték a szakszervezetek az MTI-vel.

A kormányrendelet azt mondja ki, hogy a gyermekfelügyeletet minden, sztrájkkal érintett köznevelési intézményben biztosítani kell – közölte korábban az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

A szakszervezetek nem fogadják el, hogy a kormány a felhatalmazási törvényre hivatkozva alapjogot korlátoz – szögezték le a szakszervezetek. A PDSZ és a PSZ szerint a rendelet előírásai köszönőviszonyban sincsenek a valósággal, azzal, hogy hónapok óta mindennaposak az óvodákban, az iskolákban a csoportösszevonások, mert eddig sem volt és most már különösen nincs elegendő pedagógus és segítő munkatárs a feladatellátásra. Ez a fő oka a sztrájkhelyzetnek – hangsúlyozták.

Az érdekképviseletek felszólították a kormányt, hogy tartsa tiszteletben: a bíróság független hatalmi ág és a független bíróságnak dolga és joga sztrájkügyben döntést hozni. Kijelentették, hogy a szakszervezetek nem hagynak fel a sztrájkjog védelmezésével, ha kell, nemzetközi bíróságra viszik az ügyet.

A köznevelésért felelős államtitkárság pénteki közleményében emlékeztetett arra: a Fővárosi Ítélőtábla kimondta, hogy a január 31-én tartott pedagógussztrájk törvényellenes volt. A kormány álláspontja szerint a szülők és a gyermekek érdekében, az „újabb káosz” elkerülése céljából és a járványhelyzetre is figyelemmel pontosan szabályozni kell, hogy az esetleges pedagógussztrájk idején a köznevelési intézményeknek milyen minimum szolgáltatást kell nyújtaniuk – írták.

Péntek este megírtuk, hogy egy péntek esti rendelettel előírta a kormány, hogyan sztrájkolhatnak a pedagógusok. A pedagógusok egy része arra készül, hogy egész napos, akár határozatlan ideig tartó sztrájkot indítanak március 16-án. Azt is tervezték, hogy nem biztosítanának mindenhol gyermekfelügyeletet. Pénteken este azonban kijött egy Orbán Viktor aláírásával ellátott rendelet, ami ezt a tervet némileg átszabta.

A sztrájkkal érintett munkanapon reggel 7 óra és

  • iskolák esetében 16 óra,
  • általános iskola esetében 17 óra,
  • óvodák esetében 18 óra között kell felügyelni a gyerekekre.

Ezt a saját osztályukban kell megtenni, a különböző osztályok nem keveredhetnek, és minden csoportban, osztályban rendelkezésre kell állnia legalább egy, szakképesítéssel rendelkező pedagógusnak, kollégiumi nevelőnek, oktatónak vagy pedagógiai asszisztensnek.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete a frissen kiadott rendeletre úgy reagált: „A rendelet gyakorlatilag ellehetetleníti a sztrájkot az oktatási intézményekben”.

Január 31-én 2016 óta először sztrájkoltak országszerte a pedagógusok, a kétórás, figyelmeztető sztrájkban mintegy 20 ezren vettek részt. Az Emmi szerint a baloldal műve a tiltakozás.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!