Pedagógusok Szakszervezete: idén 4800 pedagógus hiányzik az oktatásból

2022. augusztus 30. – 08:46

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az RTL Klub Reggeli című műsorának volt vendége Szabó Zsuzsanna, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke. A szakember a tanárhiányról és a sztrájk-tervekről is beszélt, elmondta, jelenleg 4800 pedagógus hiányzik az oktatásból, de ez a szám jövőre 6000-re is emelkedhet.

Szabó öt éve a szervezet elnöke, a műsorban elmondta, minden évben jelezték, hogy baj lesz, évek óta látszódik, hogy a tanárhiány fennakadásokat fog okozni az oktatásban.

„Mintegy 16.000 kolléga hiányzik a rendszerből, őket már nem lehet lehelyettesíteni, tehát elakadás, probléma biztos lesz. Tudunk olyat, hogy egy történelemtanár tanította a fizikát egész éven keresztül.”

Szabó elmondta, az hogy egy évben pontosan hány pedagógus hiányzik az oktatásból, jól mutatja a nyugdíjba vonuló, és a két év gyakornoki státusz után pályán maradó pedagógusok száma (ez évek óta 2000-2300 között mozog) közötti olló. Szabó szerint ez idén 4800, de jövőre akár 6000 is lehet.

„Ezt a rést nem lehet betölteni, hiszen ennyien nem jelentkeznek a tanárszakokra.”

Ez szerinte hosszú távon befolyásolja majd a diákok továbbtanulási lehetőségeit, hiszen a helyettesítések, csoportösszevonások és óraelmaradások az oktatás minőségének romlását eredményezik.

„Hátrányos helyzetű településeken kezdődött ez a történet, de most már ott van a budapesti elitiskolákban is. Amikor egy évfolyamon öt osztály indul, és ebből háromban nincs tanítónéni, el lehet képzelni, hogy fog az a kisgyerek megtanulni írni-olvasni.”

Folynak a sztrájktárgyalások is, Szabó szerint elképzelhető, hogy az idei tanévben folytatódnak a tanársztrájkok. „Én semmi bíztatót nem tudok elképzelni” – mondta.

A Pedagógusok Szakszervezetének elnöke arról is beszélt, hogy a kormány 2028-ig tervezi uniós pénzből a pedagógusok bérének emelését, így elérnék a más diplomás szakmák fizetésének 80 százalékát.

Szabó szerint jelen pillanatban pályakezdőként bruttó 312 000 forintot keresnek a pedagógusok, és 14 évig esélyük sincs a magasabb bérre. „Ez a baj, ezért nincs itt senki.”

A PSZ elnöke azt is hangsúlyozta, „a pedagógusok bére csak egy eleme a pedagógusok jól létének, a pedagógusok presztízsén is emelni kellene.”

„Sajnos pont a politika az, ami nem megfelelő kommunikációval nagyon sokat árt a pedagógusoknak.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!