A Kölcseyben, az Illyésben és vidéki iskolákban is megkezdődött a polgári engedetlenség

2022. szeptember 5. – 09:47

frissítve

A Kölcseyben, az Illyésben és vidéki iskolákban is megkezdődött a polgári engedetlenség
2022 áprilisában a Parlament előtt tüntetett több szervezetek a tanárok helyzetének javításáért – Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Hétfőn folytatódott a polgári engedetlenség több iskolában, a budaörsi Illyés Gyula Gimnázium 33 tanára nem veszi fel a munkát ma reggel 8 és 10 óra között, a Kölcsey Ferenc Gimnáziumban a csatlakozó tanárok egész nap nem fognak dolgozni, délelőtt a Nyugati térre mennek, ahol flashmobot tartanak. Nem csak Budapesten, hanem vidéken is volt tiltakozás: a miskolci Herman Ottó Gimnáziumban többen csatlakoztak a polgári engedetlenséghez, Budakalászon a Szentistvántelepi Általános Iskolában öt pedagógus nem vette fel a munkát.

Ahogy azt a Tanítanék Mozgalom pénteken bejelentette, hétfőtől gördülő polgári engedetlenséget javasolnak. Ez azt jelenti, hogy minden héten másik napon ne vegyék fel a munkát a pedagógusok.

A tanárok a polgári engedetlenséggel munkakörülményeik javítását, egy jobb, szabadabb, demokratikusabb oktatási rendszert szeretnének kiharcolni.

Törley Katalin, a Kölcsey Ferenc Gimnázium tanára a Telexnek korábban azt mondta: a következő héten kedden fognak polgári engedetlenkedni, azt követő héten szerdán, és így tovább.

Tollner József, az Illyés Gyula Gimnázium tanára szerint persze erősebb lenne, ha minden iskola ugyanakkor tiltakozna, de az iskolák maguk dolgozzák ki ennek rendszerét, ezt nehéz központilag koordinálni.

A pedagógus-szakszervezetek engedetlenségre nem szólítják fel a tanárokat, de országos sztrájkot szerveznek, amiből csak november végére lehet valami. A tanárok nehezebb helyzetben vannak, amióta a sztrájktörvényt elfogadták. Ez az a törvény, ami olyan elégséges szolgáltatásokat ír elő a tanároknak, amelyek betartása szerintük ellehetetleníti, lényegében láthatatlanná teszi a sztrájkjukat. Ennek egyik legjobban kritizált pontja, hogy a gyermekfelügyeletet minden, sztrájkkal érintett köznevelési intézményben fent kell tartani.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!