Szakértő a 2021. augusztus 20-i tűzijátékról: Ez az egyik legszebb bemutató, amit valaha láttam

2022. augusztus 20. – 07:45

Szakértő a 2021. augusztus 20-i tűzijátékról: Ez az egyik legszebb bemutató, amit valaha láttam
A 2021-es augusztus huszadikai tüzijáték – Fotó: Ferenc Isza / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Sokan nem szeretik az augusztus 20-ai tűzijátékokat, ünnepség-sorozatokat. Az elmúlt években az egyik leghangosabb érv ellene állatvédelmi volt, bár sokan pedzegették azt is, hogy mi szükség van egy ekkora rongyrázásra, főleg, ha abból metálturulos, guruló aranyszentistvános felvonulást rendeznek.

Ez a gazdasági szempont sokak számára idén még hangsúlyosabb lett, hiszen az általános világégés és a minden egyre drágább árnyékában sokan jobb helyet is látnak sokszáz millió forintnak, mint egy rövid rakétázás. Ettől függetlenül lesz idén ünnepség és tűzijáték, de kíváncsiak voltunk arra, hogy ha már annyi pénzt költ rá a kormány, hogy azt titkosítaniuk kellett (a rakéták bruttó1,6 milliárd forintba kerültek), legalább jó lenne tudni, mit kapunk a pénzünkért.

Úgy tűnik, hogy elég sokat.

Az esős, viharos időjárás miatt az augusztus 20-i állami ünnepség szervezését felügyelő operatív törzs szombat reggel 7 órától folyamatosan ülésezik, és az este 9 órakor kezdődő tűzijáték esetleges lefújásáról a szombat délben kezdődő ülésükön hozhatnak döntést.

Megkérdeztük a Pyrotechnics Guild Internationalt (PGI), a világ egyik, ha nem a legnagyobb pirotechnikai szervezetét, hogy mit gondolnak a 2021-es műsorról. John R. Steinberg, a PGI alelnöke teljesen odáig volt érte.

„Ez az egyik legszebb tűzijáték, amit valaha láttam. Az igazgatótanács tagjainak is azt tanácsolom, hogy tekintsék meg ezt a bemutatót”

– írta.

Ha valaki esetleg tavaly lemaradt róla, az alelnök erről a videóról beszél.

Steinbergnek annyira tetszett a tűzijáték, hogy még egy részletesebb elemzést is küldött róla.

„Örömömre szolgál, hogy véleményezhettem ezt a bemutatót, amely az egyik legszebb, amit valaha is láttam a több mint harminc éve tartó, professzionális pirotechnikával kapcsolatos munkám során”

– kezdte.

Szerinte Budapest, a Duna, a parlament és a Vár milyen tökéletes hátteret biztosítanak a műsor számára, de leginkább a dizájnerek és a koreográfia kidolgozói nyűgözték le. Nagyon tetszett neki, hogy a műsor külön szegmensekből állt, és mindegyik saját háttérvilágítást és zenét kapott. Steinberg azt írta, hogy a rakétákat ízlésesen, szofisztikáltan, művészien helyezték el, és külön kiemelte a vízről indított rakéták használatát, a 25:15-nél látható, a Szabadság hídról indított részletet pedig fenségesnek titulálta.

„A körülbelül 20:00 és 22:30 közötti részlet önmagában is az egyik leghihetetlenebb tűzijáték volt, amit valaha láttam. A 26:00-nál kezdődő fehér stroboszkópos tűzijáték intenzív volt, és az egész várost bevilágította. A 28:00-tól a finálé végéig tartó szakasz még önmagában is olyan látványt nyújtott, amelyre bármelyik város büszke lehet. A 32:00 körüli finálé lenyűgöző volt.”

Steinbergnek értékelte, hogy ugyan a műsor vége felé látható volt egy-két nagy erejű fénysugár, az alkotók nem használtak drónokat vagy lézereket, „hogy eltereljék a figyelmet minden idők egyik legszebb, legjobban összeválogatott tűzijátékainak egyikéről”. Az alelnök szerint Magyarország világhírű zenéjéről, konyhájáról, történelméről és földrajzi szépségeiről, de a tűzijáték is nyugodtan felkerülhet erre a listára.

Külföldön is sikeres a magyar tűzijátékos cég

Mások is osztják Steinberg véleményét. A 2021-es tűzijátékot a Nuvu Kft. tervezte és kivitelezte (ahogy azt idén is teszik), és a cég idén augusztusban egy nemzetközi versenyen is szép eredményt ért el. A kanadai L'International des Feux Loto-Québec a világ legismertebb tűzijáték szakmai versenye, és a 36 éves fennállása óta most először kapott esélyt magyar csapat (gyártó) arra, hogy bizonyítson.

„A kanadai világversenyen elért eredményünk a Silver Jupiter díj, ami a 2. helyezést jelenti, és nagyon büszkék vagyunk arra, hogy Magyarországot képviselve egy ilyen szép eredményt értünk el, egy magyar zenei kultúráról szóló műsorral. A montreali magyarok nagyon büszkék Magyarországra, hogy ilyen szép műsorral ”robbant„ be a magyar tűzijáték”

– válaszolta a Telexnek Tóth Ferenc, a Nuvu ügyvezetője, aki szerint a nem magyar ajkú lakosok is még heteken át beszéltek a műsorról és a magyar zene szépségeiről.

Tóthot első sorban arról kérdeztük, hogy is áll össze egy tűzijáték a nemzeti ünnepre. A Nuvu a kivitelezés fővállalkozója, de a munka mérete miatt több alvállalkozót is bevonnak (más pirotechniakai cégeket, szakembereket, hajózási szakembereket, logisztikai, fémipari, gépészeti cégeket).

Az előadás sztorijának alap koncepcióját a művészeti vezető adja. Őt nem a Nuvu delegálja, az állam külön szerződik le egy színházi szakemberrel. Ehhez a sztorihoz komponál zenét a zeneszerző, és a művészeti megbeszéléseken kialakul a látvány színvilága, hangulati, dramaturgiai menete, és amint ez kész, a szakterületek munkához látnak.

„Pont úgy, mint a színházban”

– jegyezte meg Tóth.

Ebből látható, hogy nem mindenért a fővállalkozó Nuvu felel (ami talán nem meglepő, hiszen egy megrendelést teljesítő cégről van szó), például a sztorit (történelmi utazás István királytól napjainkig), a felvonások színvilágát, a megjelenő történelmi szimbólumokat és a zenei anyagot az állammal szerződött szakemberek rakták össze.

A Nuvu a tűzijáték látványát tervezte meg. Amint kész egy vázlatos látványterv, akkor azt szoftverekkel videós szimulációvá változtatják. Ezt a kreatív csapat értékeli, megvitatja, dicséri, kritizálja, ajánlásokat tesz. Ha a vázlatot véglegesítik, akkor a tűzijáték dizájnerek megtervezik a részeteket, például hogy hova, milyen rakéta, milyen dőlésszögben kerüljön. Amint ez is kész, megkezdik a beszerzést, majd a show felépítését (például egy olvasónk küldött képeket az Újpesti-öbölben úszó rakétákról).

Tóth az esetleges időjárási problémákról azt írja, hogy mivel az előadás egy komplex műsor, az egyes időjárási tényezők más-más részekre lehetnek hatással. A szakfeladatokat ellátó csapatok tájékoztatják a Kovács Zoltán-vezette operatív törzset az egyes elemek teljesíthetőségéről, a végső döntés a törzs kezében van.

Úgy tűnik, hogy bármit is gondol az ember az augusztus 20-ai tűzijátékról, és arról, hogy mennyire ésszerű döntés milliárdokat költeni rá a száguldó infláció és a gyengülő forint idején, az tagadhatatlan, hogy nemzetközi szinten, szakmai szempontból kiemelkedő produkcióra számíthatunk. Ez persze valószínűleg sovány vígasz azok számára, akik nem szeretik/ellenzik a tűzijátékokat.

És hát nincsenek kevesen:

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!