Salgótarjánban elmarad az augusztus 20-i tűzijáték, a pénzt katásokra költik

2022. július 19. – 20:14

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

„Az elmúlt másfél hét országos eseményeit követően úgy döntöttünk, hogy augusztus 20-án nem rendezünk tűzijátékot”

írja közösségi oldalán Fekete Zsolt, Salgótarján MSZP-s polgármestere.

Hozzáteszi: helyette adótanácsadó és mérlegképes könyvelő szakemberekkel konzultációs foglalkozásokat szerveznek azoknak, akik a kata változása miatt bajba kerültek. Valamint tanácsadó konzultációs foglalkozásokat szerveznek azoknak a salgótarjániaknak, akiket az áram- és gázdíjak emelkedése várhatóan súlyosan érint. Az érintettek javaslatokat kapnak arra, hogy a különböző típusú lakóingatlanokban hogyan lehet spórolni az árammal és a gázzal.

A polgármester közli azt is, hogy a környezettudatosság is szerepet játszott a tűzijáték lemondásában. A robbanószerekben mérgező vegyületek, egészségkárosító anyagok vannak, emellett a felszabaduló gázok erős környezetszennyező hatással bírnak. Valamint számos háziállat, kisállat szenved el komoly traumát a tűzijáték alatt.

Mint arról beszámoltunk, Budapesten Európa legnagyobb tűzijátékával készül a kormány az államalapítás ünnepére, augusztus 20-ára. A tervek szerint 32 percig fognak durrogtatni a Duna felett, de nagyszabású, négynapos programsorozat is lesz.

A Párbeszéd június végén közérdekű adatigényléssel próbált meg információt szerezni a tűzijáték és a négynapos programsorozat előzetes költségbecsléséről az Átlátszó által üzemeltetett KiMitTud közadatigénylő weboldalon.

A hét elején meg is érkezett a válasz, ám a számokat nem ismerhetjük meg. A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló törvényre hivatkozva ugyanis azt írta:

„a döntés megalapozását szolgáló adat a keletkezésétől számított tíz évig nem nyilvános.”

Az Átlátszó cikke szerint 2021-ben közel 12 milliárd forintba kerültek az augusztus 20-i programok. Az MTÜ akkor ezt három és fél hónappal a lap adatigénylése után árulta el.

Miközben a szervezés zajlik, a Szabad a Hang oldalán petíció indult a tűzijáték ellen, amit már több mint 137 ezren írtak alá. „Ha a kormánynak valóban fontos a magyar gazdaság helyreállítása, akkor az adófizetők pénzéből finanszírozott tűzijátékot fordítsa a gazdasági válság okozta károk enyhítésére. Adja a szociális szférának, fejlessze az oktatást vagy a közegészségügyet. Egy olyan országban, ahol napról napra gyengül a pénz, miközben emelkednek az árak, ott nincs helye egy ilyen luxus látványosságnak” – fogalmazott a petíció kezdeményezője, aki szerint Magyarország államalapítását tűzijáték nélkül is meg lehet ünnepelni büszkén és méltóságteljesen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!