1,6 milliárd forintért vett rakétákat az MTÜ az idei tűzijátékra

2022. július 18. – 13:34

frissítve

1,6 milliárd forintért vett rakétákat az MTÜ az idei tűzijátékra
Tűzijáték a Duna felett Budapesten az államalapítás ünnepén, 2021. augusztus 20-án – Fotó: Balogh Zoltán / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Nem releváns már az előzetes költségbecslésről szóló döntés-előkészítő dokumentum, hiszen az „idei tűzijáték ára pontosan tudható, mivel azt a Magyar Turisztikai Ügynökség az év első felében már beszerezte. A rakéták beszerzési ára nettó 1,3 milliárd forint, azaz bruttó 1 650 000 000 forint, amely megegyezik a tavalyi tűzijáték árával” – közölte a kiküldött sajtóközleményben a Magyar Turisztikai Ügynökség azután, hogy vasárnap az Átlátszó cikke nyomán a Telex is megírta, hogy a dokumentumok tíz évig nem nyilvánosak.

Az MTÜ közleménye szerint a cikkek félrevezetőek voltak, mert a Magyar Turisztikai Ügynökséghez érkezett közérdekű adatigénylés a tűzijáték előzetes költségbecslését kérte. Az előzetes költségbecslés egy döntés-előkészítő dokumentum, amely már nem releváns. Az MTÜ jelenleg csak a rakéták áráról adott tájékoztatást, a járulékos elemekről, a programsorozat további költségeiről egyelőre nem írtak, miközben ez a fenti összeg sokszorosa is lehet.

Európa legnagyobb tűzijátékával készül a kormány az államalapítás ünnepére, augusztus 20-ára. A tervek szerint 32 percig fognak durrogtatni a Duna felett, de nagyszabású, négynapos programsorozat is lesz.

A szervezéshez már fel is állt az operatív törzs Kovács Zoltán vezetésével – erről Szentkirályi Alexandra beszélt a július 10-i kormányinfón. A kormányszóvivő akkor azt ígérte, hogy a költségekről – ahogy eddig is – most is időben tájékoztatást fognak adni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!