Gulyás: Az erősebb forint jobb lenne

2022. július 7. – 12:09

frissítve

Gulyás: Az erősebb forint jobb lenne
Fotó: Illyés Tibor / MTI

Másolás

Vágólapra másolva
  • Gulyás Gergely a csütörtöki kormányinfón arról beszélt, hogy a magyar gazdaság fundamentumai stabilak és erősek. Az ipari termelés növekedésének mértékét és a munkaerőpiaci helyzetet is nagyon jónak látja.
  • A forint az ukrajnai háború, Magyarország energiakitettsége és az államadósság mértéke miatt gyengül ilyen mértékben. Az árfolyamot nézve a forint teljesít a leggyengébben, de inflációban Magyarország áll a legkedvezőbben a visegrádi országok között.
  • A kormány kezdeményezi Paks I. üzemidejének meghosszabbítását. A hazai gázkitermelést 1,5 milliárd köbméterről 2 milliárd köbméterre szeretnék növelni.
  • Őszre megállapodhat a kormány az Európai Bizottsággal az uniós helyreállítási alap kifizetéséről. Négy pontban engedtek a Bizottság kéréseinek. Többek közt a korrupciós ügyekben a bírósághoz lehet fordulni, ha az ügyészség leállítaná a nyomozást.
  • A kormány döntött határvadász egységek felállításáról. Először 2200 határvadászt toboroznak, majd nagyjából 4 ezer lesz a cél. A rendőrökkel együttműködve ők fogják ellátni a határvédelmet.
  • Idén is lesz tűzijáték augusztus 20-án, és már operatív törzs is alakult a szervezésre. Európa legnagyobb, 32 perces tűzijátéka lesz, és nagyszabású programsorozattal készül a kormány.
  • A háború és az energiaárak miatt nincs most szó béremelésről az egészségügyben és a közszférában, a pedagógusok és rendvédelmi dolgozók fizetését pedig az uniós helyreállítási alapból finanszíroznák.
  • A kormány szerint nem emelkednek olyan mértékben a koronavírus-esetszámok, hogy korlátozásokat kelljen bevezetni.
  • A Telex nem áll külföldi hatalmak szolgálatában Gulyás szerint.

A választás óta két órára maximalizálták a kormányinfók hosszát. Pár percet a végén még ráhúztak most.

Mégis furcsa, hogy egy ötfős frakció vezetője többet keres, mint a miniszterelnök – mondta Orbán Viktor pár hete megszavazott fizetésemeléséről Gulyás Gergely. Régiós összehasonlításban Orbán kapja a legkevesebb bért a miniszterelnökök között, és még az emelés után is a legalacsonyabbak között van a bére.

A 444 a kormányzati kommunikációra szánt összegről kérdezte a minisztert, amit 26,5 milliárd forinttal emeltek ajövő évi költségvetésben. Egy háborús helyzetben az állampolgárok megfelelő tájékoztatása vitán felül áll – mondta Gulyás. Azt ígérte, minden kiadással elszámol a Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetiroda, és akkor lehet róla beszélni, hogy indokolt volt-e ez az összeg.

A 444 kérdésére arról is beszélt, hogy nem született arról döntés, Orbán Viktor elutazik-e Kijevbe Zelenszkij ukrán elnök meghívására.

Gulyás szerint csak becslések vannak arról, hogy az Ukrajnából érkező több százezer menekült közül mennyien maradnak itt. A háború kitörése óta ide érkező kárpátaljai magyarok száma több tízezer lehet, akár 50 ezer kárpátaljai magyar is jöhetett. A Kárpátaljáról érkező ukránok száma pedig 50 ezer alatt lehet. (Becslések szerint kb. 150 ezer magyar élt Kárpátalján a háború kitörése előtt, ami az ott élő teljes lakosság kevesebb mint 10 százaléka volt február 24-e előtt – Telex.)

2015 óta áll a kerítés a déli határon. Az összes, határvédelemre fordított költség kevesebb mint öt százalékát finanszírozta csak az Európai Unió Gulyás szerint, miközben Magyarország az Európai Unió határait is védi.

Arról is beszélt a miniszter, hogy a kormány indokoltnak tartja továbbfejleszteni a határkerítést, hogy létrával ne tudjanak átmászni rajta. Ez is abban a javaslatban szerepel majd, amiben a határvadászrendszer részletei.

A miniszter szerint a Nagykörúton sikerült tönkretenni az autósforgalmat, biciklisták viszont alig-alig vannak arra. Gulyás nem zárná le a rakpartot hétvégén, ha a Lánchíd is le van zárva.

A miniszter szerint az atomerőmű itt épül, nekünk termeli majd az energiát, csak a kivitelező lesz az orosz fél, ezért nem növeli az Oroszország felé fennálló energetikai kiszolgáltatottságot.

Az Európai Bizottság olyan bürokratikus szöveget használ, amivel nem lennének kisegítve – ezzel magyarázta Gulyás, hogy miért nem mondja el, mivel indokolta az Európai Bizottság azt a javaslatot, hogy korrupciós ügyekben az ügyészségi határozatokkal szemben is lehessen jogorvoslatot kérni.

A miniszterelnök 2018 óta következetesen azt a gyakorlatot alkalmazza, hogy a miniszterek az előző évi átlagbér hatszorosát keresik meg. Ez most sincs másként Gulyás szerint, csak ketten vannak, akik kivételek. Csák János és Nagy Márton kap bruttó 5 millió forintot. Az előző kormányban Süli János és Mager Andrea kapott magasabb fizetést, mint a többi miniszter.

Több mint másfél órája tart a kormányinfó, 1 euró jelenleg 411 forintba kerül. Az árfolyam a tájékoztató kezdete óta némileg javult, dél körül még 413 forint is volt az euró. A magyar fizetőeszköz tegnap történelmi mélypontot ért el, az euróárfolyam a 416 forintot is elérte, a dolláré a 409-et. A Magyar Nemzeti Bank már tegnap bejelentette, hogy emeli az egyhetes betét kamatát, ennek hatására tegnap valamelyest erősödött a forint, de ma délelőtt ismét gyengülni kezdett.

De 2010-ben még 1,1 millió embernek volt devizaadóssága, ha ez így maradt volna, akkor most egészen szörnyű helyzet lenne, de mivel ez a devizakitettség mérséklődött, nem annyira rossz a helyzet. De „az erősebb forint jobb lenne”, mondta Gulyás, aki szerint leginkább az rossz, ha nagyon hirtelen változik az árfolyam. A reálgazdaság viszont jó állapotban van.

„Budapesten autósüldözés folyik” a miniszter szerint, és ennek az az egyik új epizódja, hogy az új fővárosi parkolási rendszer bevezetésével jelentősen nőnek a parkolási díjak. A főváros vezetése bűnösnek tekinti azokat az embereket, akik autóba merészelnek ülni – mondta.

Nem törölnek semmilyen állami beruházást, csak átütemeznek építkezéseket – erősítette meg Gulyás. A kérdésre válaszolva azt mondta, az M1-es háromsávosításának leállítása nem lesz köztük, arra uniós források is érkeznek.

Az előterjesztést Lázár János miniszter készíti elő, és a kormány dönt róla.

Ha van terület, ahol a béremelés kifejezetten indokolt, az a pedagógusok és a fegyveresek – mondta Gulyás Gergely. Ezért is jó lenne szerinte, ha a baloldal nem nehezítené meg, hogy az uniós forrásokat kifizessék Magyarországnak, mert abból finanszíroznák a béremeléseket.

Arra nem válaszolt, hogy a pedagógusok a beígért háromszor tízszázalékos béremelés felett a magas infláció miatt kapnak-e további emelést.

Fotó: Illyés Tibor / MTI
Fotó: Illyés Tibor / MTI

Gulyás Gergely rendszeresen jár vásárolni, és ő is tapasztalta, hogy jelentősen emelkedett a margarin ára, de pontos árat nem tudott mondani, amikor erről kérdezték. Az infláció különösen érinti az élelmiszeripart szerinte.

A legrászorultabbak hozzá tudnak jutni az alapélelmiszerekhez az élelmiszerárstop miatt – reagált arra a felvetésre, hogy a hatósági árak bevezetése miatt nő a többi élelmiszer ára.

A honvédelmi miniszter minden gazdasági érdekeltségétől megszabadult és az összeférhetetlenséget megszüntette – mondta Gulyás Gergely a 24.hu kérdésére.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf június végi vagyonnyilatkozatában még négy cég szerepelt a nevén, többek közt a London Capital Kft., amellyel öt budapesti kaszinót üzemeltet Garancsi István cégével közösen.

Gulyás szerint a vagyonbevallás óta már nem maradt cég a honvédelmi miniszter tulajdonában.

Milyen pluszfeladatai lesznek a titkosszolgálatoknak, ami indokolja a költségvetésük 30 milliárd forintos megemelését? – tette fel a kérdést a Telex. Gulyás szerint elsősorban a háború miatt van erre szükség.

Kocsis Máté azonban korábban arról beszélt, hogy a titkosszolgálatoknak jobban meg kell vizsgálniuk az olyan civil szervezeteket és médiumokat, újságokat, amik „egyértelműen” külföldi szolgálatban állnak.

A miniszter szerint a nemzeti szuverenitás védelme minden országban fontos. Tud olyan magyar médiafelületről, ami külföldi szolgálatban áll? – kérdezte a Telex Gulyás Gergelytől. A miniszter azt mondta, ha tudna is ilyenről, akkor sem mondhatná meg. A Telex külföldi szolgálatban áll? – kérdezte kollégánk. „Nem” – felelte a miniszter.

Oroszországnak nem kellett volna megtámadnia Ukrajnát, Ukrajnáról pedig határozott véleménye van a miniszternek. Mivel azonban ez nem a kormány véleménye, nem árulja el – mondta Gulyás a Telex kérdésére, hogy mit kellett volna tennie a két országnak a háború elkerülésének érdekében. Hozzátette, az ukránoknak minden segítséget megad Magyarország, szolidáris vele, és támogatja a békét.

Európa azért került nehéz gazdasági helyzetbe, mert az energetika területére is kiterjesztették a szankciókat. Ez a magyar kormány szerint hiba volt, de egyedül nem tudta megakadályozni.

Azért kedvezőbb nálunk az infláció, mint a többi visegrádi országban, mert a magyar kormány árstopokat vezetett be, amik összesen 6 százalékkal mérséklik a pénzromlás mértékét.

Az árfolyamban a forint teljesít a leggyengébben, míg inflációban Magyarország áll a legkedvezőbben a visegrádi országok közül – mondta Gulyás a Telex kérdésére.

A miniszter szerint nincs összefüggés az árfolyam és az infláció között. Megismételte, hogy a forint gyengüléséhez az államadósság mérete és az energiakitettség mértéke.

Fotó: Illyés Tibor / MTI
Fotó: Illyés Tibor / MTI

Elég sokat tettünk annak érdekében az egészségügy területén, hogy a korábbi méltatlan bérhelyzet méltóvá váljon, és a hálapénz is megszűnjön – mondta Gulyás.

Az a célja a kormánynak, hogy folytatódjon a béremelés, de ameddig háború van a szomszédban, és napról napra nőnek az energiaárak Európában, tévedés lenne a miniszter szerint béremelésről beszélni.

Most ebben a nehéz gazdasági helyzetben azt próbáljuk megvédeni, amit korábban elértünk. Ha jobb idők jönnek, véget ér a háború, kedvezőbb energiaárak lesznek, akkor ugyanazt a fizetésemelés-ütemet szeretnénk fenntartani, amit az elmúlt tíz évben tapasztalni lehetett, akkor jöhet majd a közszférában és más szektorokban is béremelés.

Múlt héten küldte el a választ a kormány az Európai Bizottság javaslataira, benne a korábban ismertetett négy ponttal. Formálisan még nem érkezett válasz Brüsszelből, informálisan azonban Gulyás szerint pozitívan fogadták.

Nem emelkednek olyan mértékben a koronavírus-esetszámok, hogy korlátozásokat kelljen bevezetni.

Gulyás Gergely szerint ősszel állapodhat meg a kormány az Európai Bizottsággal a helyreállítási alap kifizetéséről. A kormány teljesítette Brüsszel kéréseit – tette hozzá a miniszter.

Az EP Gulyás szerint össze nem illő dolgokat kapcsol össze, és lábbal tipor az uniós szerződésbe, hanem írja alá a helyreállítási alap kifizetéséről szóló megállapodást addig, amíg a magyar kormány nem fogadja el a globális minimumadó bevezetését.

A kormány nem tervezi a vízszolgáltató cégek államosítását. A megnövekedett energiaárak miatt sok szolgáltató csődközelbe került – mondta Gulyás. Hatékonyabban lehetne működtetni őket, ha kevesebb lenne, most túl sok ilyen cég van. De ebben még nincsenek döntések.

Csütörtökön délben, a kormányinfó kezdetén 413,3 forintot adtak egy euróért. Több mint fél órája beszél Gulyás Gergely, a pénzünk azóta valamelyest erősödött, most 410 forint 1 euró.

A megszorítás kifejezés nem szerepel a kormány szókészletében, szemben a baloldallal – ezt Varga Judit szavaira reagálta Gulyás Gergely. Az igazságügyi miniszter az Országos Bírói Tanács (OBT) ülésén beszélt arról, hogy a jövő évi költségvetésben nagy megszorítások vannak. Gulyás szerint Varga arra gondolt, hogy a kormány saját magán spórol.

Idén is lesz tűzijáték augusztus 20-án, és Kovács Zoltán vezetésével már operatív törzs is alakult a szervezésre – mondta Szentkirályi Alexandra. Európa legnagyobb, 32 perces tűzijátéka lesz, és nagyszabású programsorozattal is készül a kormány. A költségekről – ahogy eddig is – most is időben fognak tájékoztatást adni – ígérte a kormányszóvivő.

Ha ezzel kapcsolatos hivatalos bejelentés lesz, akkor mindenki fog tudni róla – mondta Gulyás arra a kérdésre, hogy Orbán nyáron meglátogatja-e Joe Biden amerikai elnököt az USA-ban.

A kormánynak milyen eszköze van a forint erősítésére? – érkezett az újságírói kérdés. A kormány vizsgálja az okokat, leginkább a háború és a szankciók okozzák a bajt. Az Európai Bizottsággal való megegyezés se hozna csodát, az infláció mindenhol magas, nem csak nálunk vannak gazdasági nehézségek.

Nincs megalapozott gyanúja a spekulációnak, de a veszélye mindig megvan – mondta Gulyás Gergely a forint gyengüléséről. Az okok között említette Magyarország energiakitettségét és a környező országoknál magasabb államadósságot.

Az MTVA a szerbiai „migránsleszámolásról” kérdezte a minisztert. Gulyás szerint például Spanyolországban még durvábbak a határsértő migránsok. Sok jogi kérdést tisztázni kell, például nem világos, hogy egy másik ország rendfenntartói átlőhetnek-e egy másik országba. Olyan határvédelmi egységekre van szükség, ami katonai erő nélkül is meg tudja védeni a határt.

A kormány megvizsgálja a Velencei Bizottság ajánlását, hogy az Országos Bírói Tanácsban ne csak bírók legyenek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!