Varga Judit már három hete kimondta: nagyon nagy megszorítások jönnek

2022. július 6. – 15:07

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Varga Judit igazságügyi miniszter az Országos Bírói Tanács (OBT) ülésén vett részt június 13-án, hogy beszámoljon az új kormány prioritásairól és válaszoljon a bírók kérdéseire. Amint azt a Magyar Narancs írja, az ülés jegyzőkönyvének tanúsága szerint Varga az igazságügyi alkalmazottak béremelésére reagálva arról beszélt, hogy

„a költségvetés az most abszolút az egész európai gazdasági recesszióra figyelemmel született meg, tehát

nagyon nagy megszorítások vannak benne,

ugye a honvédelmi és a rezsivédelmi alap is egy olyan újítás, amely a helyzetre reagál.”

Se előtte, se azóta nem mondta ki senki a kormányból ezt, csak amikor cáfolták, például

  • Varga Mihály ugyanaznap a baloldali lapok „riogatásának” titulálta a megszorítás vádját,
  • Orbán Viktor pedig június 27-én mondta a parlamentben, hogy „nincs megszorítás és nem is lesz.”

Azért is érdekes ez a kifejezés Varga Judittól, mert a megszorítás szót kizárólag az ellenzékkel kapcsolatban használta a Fidesz a választási kampányban és azóta is. Szinte bármiről is adnak ki közleményt, valahogy belecsempészik: „A baloldalnak a vérében van a megszorítás”.

Cikkünk megjelenése után az Igazságügyi Minisztérium az alábbi közleményt juttatta el hozzánk, teljes terjedelemben közöljük:

„Varga Judit igazságügyi miniszter az OBT ülésén a már korábban megfogalmazott, sajtóban megjelent intézkedésekre célzott, ezt a jegyzőkönyv szövege is alátámasztja. A magyar kormány önmagán végzi a legnagyobb spórolást. A kabinet 10 százalékkal csökkentette a minisztériumok költségvetését, ami 2022-ben 581 milliárd forint, jövőre pedig 500 milliárd forint megtakarítást jelent. Az állam önmagán spórol, a magyar embereket azonban a Kormány megvédi a háború káros gazdasági következményeivel szemben. Ezért hoztuk létre a rezsivédelmi és a honvédelmi alapot, valamint ezért vetettünk ki extraprofit-különadót a nagyvállalatokra. A magyar emberek biztonságát, a nyugdíjakat, a családtámogatásokat, a munkahelyeket és a rezsicsökkentést továbbra is meg fogjuk védeni.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!