Gulyás: Az erősebb forint jobb lenne

2022. július 7. – 12:09

frissítve

Gulyás: Az erősebb forint jobb lenne
Fotó: Illyés Tibor / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

A migrációról is szó volt a szerdai kormányülésen. A déli határnál Gulyás szerint nő a migrációs nyomás, és jóval több embercsempész van ma, mint egy évvel ezelőtt.

A kormány ezért arról döntött, hogy határvadászokat fognak alkalmazni a déli határnál. Először 2200 határvadászt toboroznak, majd 4 ezer fő lesz a cél. A rendőrökkel együttműködve ők fogják ellátni a határvédelmet. Az ehhez szükséges költségvetési forrásokat a honvédelmi alapból fogják biztosítani.

A katonákra a keleti határon lesz inkább szükség Gulyás szerint.

A kormány kezdeményezi Paks I. üzemidejének meghosszabbítását. Növeljük a hazai gázkitermelést 1,5 milliárd köbméterről 2 milliárd köbméterre. 8-10 milliárd köbméter között van a teljes hazai gázszükséglet. Eddig nem érték meg azok a drága technológiák, amivel például a makói palagázt fel lehet hozni, de a mai gázárak mellett már megéri. A naperőmű kapacitásokat rövid idő alatt duplájára növeljük.

Gulyás szerint jól haladnak a tárgyalások az Európai Bizottsággal a helyreállítási alap kifizetéséről. Négy pontban engedett a kormány a Bizottság kéréseinek:

  1. Magyarországon 15 százalék alá mérsékli az egy ajánlattevős közbeszerzések arányát.
  2. A korrupciós ügyekben bárki fordulhat bírósághoz jogorvoslatért, ha az ügyészség leállítaná az eljárást.
  3. A kormány által kezdeményezett jogalkotást megelőzően időt kell hagyni a társadalmi konzultációra. A speciális, gyors törvényalkotást a kormány igyekszik csökkenteni.
  4. Az uniós források egy részét a lehető legnagyobb energiafüggetlenség elérésére kell fordítania a kormánynak.

Szerdán több mint tízórás ülést tartott a kormány, mondta Gulyás. A magyar gazdaság fundamentumai stabilak és erősek. Az ipari termelés növekedésének mértéke és a munkaerőpiaci helyzet is nagyon jó.

A kormány elkötelezett a költségvetési hiánycél tartása mellett. A forintárfolyamot elsősorban a gáz mozgatja, ezért gyengül a forint. Az egésznek a háború a kiváltó oka, és az erre hozott szankciók.

Az USA és Kína nem gyengül, az EU viszont a szankciók hatásai miatt szenved. Egész Európát elérte az infláció, az átlagnál mi jobban állunk, máshol még magasabb a pénzromlás mértéke.

Elsőfokú vízkorlátozást rendeltek el Gödöllőn, és Veresegyházon is az ivóvíz korlátozott használatára kérik a lakosokat. Múlt héten a solymári önkormányzat rendelt el vízkorlátozást a település magasabban fekvő részein. A helyzetről helyszíni riportban számoltunk be, ezt itt olvashatják el, majd folyamatosan követtük az eseményeket. Több Pest megyei településen: Ürömön, Pilisborosjenőn, Pilisszentivánon, Budakalászon, Pilisszentlászlón, Pomázon, Pilisszántón, Pilisszentkereszten, Pilisvörösváron, Csobánkán és Szentendrén is vízkorlátozást vezettek be a múlt héten. A vízkrízisről itt írtunk bővebben.

Szintén fontos csütörtöki hír, hogy a Társaság A Szabadságjogokért (TASZ) megnyerte az Alkotmánybíróságon azt a pert, amit a Menedék Egyesület indított a közmédiával szemben.

Az egyesület azt sérelmezte, hogy a közmédia egyoldalúan, hazugságot terjesztve számolt be egy kormányközeli szervezet sajtótájékoztatójáról, amit az egyesület irodája előtt tartottak, és többek között azt állították, hogy az egyesület Magyarországot bevándorló országgá alakítja, Magyarországra behozza a migránsokat.

Az MTVA kritika nélkül átvette a szervezet állításait, ami miatt pert indítottak ellenük, és a Kúria el is ítélte a közmédiát hazugság terjesztése miatt és azért, mert nem ellenőrizték az elhangzottak igazságtartalmát.

A közmédia azonban az Alkotmánybírósághoz fordult, mert szerintük – most figyeljenek – sajtóként nem feladatuk ellenőrizni egy sajtótájékoztatón elhangzottak valóságtartalmát. Sőt, a közmédia odáig ment, hogy szerintük akár nyilvánvalóan hamis dolgokat is terjeszthetnek, ha azokat nem ők állítják, hanem a sajtótájékoztatót tartó személy. De itt még nincs vége, az MTVA szerint voltaképpen cenzúrát jelent, ha arra kötelezik őket, hogy ellenőrizzék a forrásaikat és megszólaltassák a többi érintett felet is.

Az Alkotmánybíróság viszont egészen másként gondolkodik erről, szerintük „a közösségeket érintő ügyekről szóló tájékoztatásnak minden esetben meg kell jelenítenie a szembenálló nézeteket, ezáltal lehetővé téve, hogy a közönség megalapozott döntéseket tudjon hozni a vitatott kérdésben.” Az Alkotmánybíróság azt is kiemelte, hogy „a sajtószabadság gyakorlása önmagában nem terjed ki a valótlanságok közzétételére, sőt az újságírók egyik fő felelőssége éppen a közölt hírek, információk hitelességének ellenőrzése.”

Azt is kifogásolták, hogy ha már a közmédia arra sem vette a fáradtságot, hogy megkeresse a Menedék Egyesületet, legalább a honlapjukon közzétett cáfolatot ismertethették volna a nézőikkel, de ez sem történt meg.

Az elmúlt napok legfontosabb témái közé tartozik, hogy újabb történelmi mélypontot ért el a magyar deviza, 416 forint fölött is járt az euró, 409 fölött a dollár.

Az európai energiaválság és a dollár erősödése a forint gyengülésének fő nemzetközi oka, ugyanakkor az sem véletlen, hogy Magyarországot pécézték ki leginkább a befektetők.

Ameddig Magyarország nem tud valamiképpen megegyezni az EU-val, a forint sebezhetősége fennmarad, de az elmúlt időszakban a szimbolikus magyar lépések miatt inkább csak erősödött a különutasságunk. Erről itt írtunk bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!