Elsőfokú vízkorlátozást rendeltek el Gödöllőn

2022. július 5. – 15:44

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Július 4-től visszavonásig I. fokú vízkorlátozást rendelt el Gödöllőn Gémesi György polgármester. A város honlapján közzétett tájékoztató szerint az intézkedést a Duna Menti Regionális Vízmű Zrt. (DMRV) kezdeményezte a rendkívül magas hőmérsékletű, csapadék nélküli időjárás miatt jelentkező ellátási problémák megoldásaként.

A vízkorlátozás időtartama alatt Gödöllő közigazgatási területén a takarékos ivóvíz-felhasználás mellett tilos az ivóvízhálózatról:

  • a tömlős locsolás 6 és 23 óra között,
  • a járdák, utak mosása, automata öntözőberendezések működtetése,
  • a gépjárművek tömlős mosása
  • és az úszómedencék feltöltése.

A vízkorlátozás elrendelését a jelentősen megnövekedett vízfogyasztás és az ellátás biztonsága indokolja. Az elmúlt napokban Gödöllőn 10 ezer köbméterről 40 ezer köbméterre nőtt a felhasznált víz mennyisége – áll a tájékoztatóban.

Eközben Veresegyház hivatalos Facebook-oldala is arról számolt be, hogy a DMRV arra kéri a lakosokat, hogy törekedjenek az ivóvíz észszerű felhasználására, korlátozzák az ivóvíz más irányú felhasználását annak érdekében, hogy minden felhasználó ivóvízhez juthasson. „Mellőzzék a locsolást, a kommunális ivóvízellátó rendszerre szerelt automata öntözőberendezéseket kapcsolják ki” – áll a bejegyzésben.

A DMRV azt is írja, hogy minden személyi és technikai eszközüket maximális kapacitással működtetik a folyamatos ivóvízellátás biztosítása érdekében. „Mindezek ellenére a megnövekedett fogyasztási igények, azok további emelkedése, illetve műszaki meghibásodás esetén nyomásesés vagy átmeneti vízhiány tapasztalható” – írják.

Hozzáteszik, hogy a lakosság együttműködésével elkerülhető lesz a további vízkorlátozások bevezetése, illetve megelőzhető lesz a kiterjedt, nagyobb térséget érintő vízhiány.

Múlt héten a solymári önkormányzat rendelt el vízkorlátozást a település magasabban fekvő részein. A helyzetről helyszíni riportban számoltunk be, ezt itt olvashatják el, majd folyamatosan követtük az eseményeket. Több Pest megyei településen: Ürömön, Piliborosjenőn, Pilisszentivánon, Budakalászon, Pomázon, Pilisszántón, Pilisszentkereszten, Pilisvörösváron, Csobánkán és Szentendrén is vízkorlátozást vezettek be a múlt héten. A vízkrízisről itt írtunk bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!