Vízhiány alakult ki Solymár néhány utcájában

2022. június 29. – 12:24

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A hajnali locsolások, öntözések fokozottan terhelik az ivóvíz hálózatot, ezért hajnalban vízhiány alakult ki Solymáron, közölte honlapján az önkormányzat. A vízhiány a magasan fekvő utcákat érinti.

A Duna Menti Regionális Vízmű arról tájékoztatta az önkormányzatot, hogy a solymári ivóvíz-tározók nem tudnak feltöltődni, ez tartósabb hiányt is eredményezhet a nyári szárazabb hónapokban. A vízmű dolgozik a hiány megszüntetésén, tartós megoldást azonban a kapacitások növelése hozhat – írták.

Az önkormányzati közlemény kiemeli, hogy a vízhiány a magasabban fekvő utcákban tapasztalható. Ezekben az utcákban jellemzően nagyobb, magasabb árfekvésű ingatlanok találhatók.

Egy solymári család felhívást tett közzé, amiben azt írták, szeretnének segíteni a hőségben víz nélkül maradottakon, és felajánlotta, hogy aki szeretne, vihet vizet a fúrt kútjukból.

Frissítés 14:25: A Duna Menti Regionális Vízmű szerdai közleménye szerint a kánikula miatt az ivóvízfogyasztási igény további növekedésére kell számítani. „A DMRV Zrt. minden személyi és technikai eszközét maximális kapacitással működteti a folyamatos ivóvízellátás biztosítása érdekében. Mindezek ellenére a megnövekedett fogyasztási igények, azok további emelkedése, illetve műszaki meghibásodás esetén nyomásesés vagy átmeneti vízhiány tapasztalható. Az érintett települések: Üröm, Piliborosjenő, Solymár, Pilisszentiván, Budakalász, Pomáz, Pilisszántó, Pilisszentkereszt, Pilisvörösvár, Csobánka.”

Hozzáteszik, hogy lokális vízhiány esetén haladéktalanul lajtos vízellátást biztosítanak az érintett területen. Emellett arra kérik a lakosokat, hogy törekedjenek az ivóvíz észszerű felhasználására, annak érdekében, hogy minden felhasználó ivóvízhez juthasson. „Mellőzzék a locsolást, a kommunális ivóvízellátó rendszerre szerelt automata öntözőberendezéseket kapcsolják ki. Kérjük továbbá az önkormányzatok közterületi (pl. tűzcsapokról történő) locsolási célú vízvételezésének szüneteltetését” – írják.

A vízhiány nem újdonság a Budapest környéki agglomerációban, tavaly jó pár településen alakult ki. Az odatelepülők száma évtizedek óta meredeken emelkedik, a vízügyi infrastruktúrát azonban nem fejlesztették megfelelő ütemben. Tavaly a Telex munkatársa az egyik leginkább érintett településen Pécelen járta körbe a problémát, és egy urbanisztikai szakértőt is megkérdezett, hogy milyen jövő vár a főváros környéki régióra.

A kitelepülés hátulütőiről ebben a cikkben is részletesen írtunk, az agglomeráció problémái pedig már Lázár János építésügyi és beruházási miniszterhez is eljutottak, és még az idén elkezdik felülvizsgálni a kiköltözéssel kapcsolatos többszintű építési szabályokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!