Lázár minisztériuma felülvizsgálja az agglomerációs építési szabályokat

2022. június 18. – 13:34

frissítve

Lázár minisztériuma felülvizsgálja az agglomerációs építési szabályokat
Szigetszentmiklós 2022. február 7-én. Az egyik legdinamikusabban fejlődő Budapest környéki település – fotó: Faludi Imre/MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Az utóbbi hónapokban egyre nagyobb figyelmet kapnak az agglomerációs problémák, vagyis az, hogy egyre többen költöznek olyan Budapest környéki kistelepülésekre, amely települések egyébként infrastrukturális szinten egyáltalán nincsenek felkészülve arra, hogy jelentősen növekedjen a lakosságszámuk.

Idén februárban Nagytarcsán már tüntetést is tartottak, amiben az emberek számon kérték azt, ami a legtöbb hasonló településen ugyanígy probléma: egyre nehézkesebb közlekedés, túlterhelt közműhálózat, a növekedéssel lépést tartani nem tudó önkormányzati intézmények.

A Lázár János vezette, az új kormánnyal létrejött Építésügyi és Beruházási Minisztérium a Hvg.hu megkeresésére közölte, hogy még az idén elkezdik felülvizsgálni a kiköltözéssel kapcsolatos többszintű építési szabályokat.

Az építésügyi problémák egy részét az okozza, hogy egy 2016-os szabályváltozás miatt az önkormányzatok nem szólhatnak bele a települések alakulásába, ugyanis ahhoz nem kell önkormányzati engedélyt kérni, hogy valaki magának építkezzen. Az ingatlanfejlesztők pedig ezer négyzetméterig mentesülnek az önkormányzati engedélykérés alól. Az építkezések szabályosságát az önkormányzatok nem is engedélyezhetik, ez a kormányhivatalok dolga lett, ezek viszont nem feltétlenül járnak el ezekben az ügyekben.

A Lázár-féle minisztérium felülvizsgálata viszont önmagában nem lesz elég a problémák megoldására, mert nagyon komplex az ügy, amit meg kell oldani. Az építés csak egy része, ott van például a most már a Belügyminisztériumhoz tartozó oktatás kérdése is, hogy legyen például elég óvóda és általános iskola ezeken a településeken, arról nem is beszélve, hogy az épületekbe személyzet is kell, az pedig már felsőoktatási ügy, és nem a belügyhöz tartozik. Az egésznek pedig a közlekedés az egyik leglátványosabb vetülete, ami pedig szintén egy teljesen másik szakterület teljesen másik tárcánál.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!