Hol a vizünk? Hol a bölcsődénk? Rakják már ki a megtelt táblát!

Legfontosabb

2022. február 15. – 21:20

Hol a vizünk? Hol a bölcsődénk? Rakják már ki a megtelt táblát!
Fotó: Bődey János / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Nem lehet rendesen közlekedni, nem megfelelő a vízszolgáltatás, az ipari parkokból befolyó pénzt lehetne jobban is hasznosítani, és „ki kéne rakni a megtelt táblát” – a kedd késő délután Nagytarcsán megrendezett tüntetésen sok olyan dolog előkerült, amivel szinte minden településen egyre súlyosabb gond van a Budapest környéki agglomerációban. A dühös tüntetők a polgármester közpénzből fizetett propagandistájának is beszóltak.

A demonstráció szervezői az esemény Facebook-oldalán azt hirdették, várnak a tüntetésen minden olyan nagytarcsai lakost, akinek elege van abból, hogy „mocskos víz folyik a csapból”, hogy „elárasztja a kerteket a víz egy nagyobb esőzésnél”, hogy „nincs bölcsőde” és „nincs rendes tömegközlekedés”. És aztán a tüntetésen valóban olyan ügyeket soroltak, amik egyre több agglomerációs településen jelentenek komoly gondot Budapest környékén.

A robbanásszerű népességnövekedéssel nem tartja a lépést az infrastruktúra, nem megfelelő a víz- és úthálózat, nincs elég bölcsődei és óvodai hely. De a polgármestert más dolgok miatt is kritizálják, például mert közpénzen fizet egy olyan újságírót, a helyiek szerint propagandistát, aki alpári stílusban ír azokról, akik kritizálni merik a településvezetőt.

Nagytarcsát 2010 óta a Fidesz színeiben induló Rimóczi Sándor Vilmos vezeti. Közte és a képviselő-testület között az elmúlt években már jó pár konfliktus kialakult. 2020 nyarán a polgármester veszélyhelyzeti intézkedései miatt forrt fel a levegő a településen, abban az évben ősszel pedig fel is oszlatta magát a testület. 2020 karácsonyán Rimóczi arról számolt be, hogy halálosan megfenyegették. „A magam részéről szeretem az akasztófa-humort, de ami a Községháza előtti téren történt december 26-án este, az cseppet sem humoros. Valaki ugyanis egy akasztófával kívánt számomra boldog karácsonyt” – írta akkor a polgármester.

Jelenleg ügyvivő képviselő-testület van a településen, az elmúlt időszakban a hét képviselőből hárman vagy négyen alkották a polgármester ellenzékét. Volt közülük olyan, aki a helyiek szerint egyszer csak „valamilyen megmagyarázhatatlan okból” a polgármester mellé állt, de olyan is akadt, aki a településvezető mellől egy idő után inkább az ellenzék köreihez csatlakozott. Időközi választást kellene tartani, de a veszélyhelyzet miatt erre jelenleg nincs lehetőség.

Rakják már ki a megtelt táblát!

Kedden körülbelül száz ember gyűlt össze a nagytarcsai községháza előtt. Az egyik idősebb tüntető még a szónoki beszédek előtt arról beszélt, hogy az elmúlt években, főleg az utóbbi öt évben nagyon sokan települtek be Nagytarcsára. Amikor ő ideköltözött, 1800-an laktak a településen, most pedig már több mint hatezren.

„Nincsen baj azzal, hogy költöznek ide emberek. Jöjjenek nyugodtan, nem velük van baj. Az a baj, hogy az infrastruktúrát nem fejlesztik ennek megfelelően.”

Az ipari parkokba érkező embertömeg miatt nem tudnak rendesen közlekedni, alig lehet ki- és bejutni a településre, állandóan dugók vannak – panaszolta.

Közben elkezdtek beszélni a civil szónokok, de alig kezdtek bele a mondandójukba, máris nagy pfujolásba, kiabálásba kezdett a tömeg, mert megérkezett a községházára a polgármester. A testület ugyanis épp a tüntetés ideje alatt tárgyalta a költségvetést.

Egy felszólaló helyi lakos arról beszélt, sok helybéli fél elmondani a véleményét, és egyébként is belefáradtak abba, hogy nem kapnak választ a kérdéseikre. Hangsúlyozta, hogy minden párttól elhatárolódnak, civil közösségről van szó. Megkereste őket egy pártpolitikus, hogy gyűjtsenek aláírásokat, de ebbe sem mentek bele, mert nem akarnak pártokhoz kötődni.

A tüntetés két civil szónoka – Fotó: Bődey János / Telex
A tüntetés két civil szónoka – Fotó: Bődey János / Telex

A 2000-es évek eleje óta megduplázódott a lakosságszám, de nincs elegendő fejlesztés. Nem gondolkodnak előre a döntéshozók – mondták. Egyre több parcellát alakítanak ki és építenek be, „egyre nagyobb haszonért”. Példaként hoztak több agglomerációs települést, például Nagykovácsit, ahol „kitették a megtelt táblát”, és korlátozzák a beépíthető telkek számát.

„Rakják már ki a megtelt táblát! Így is évtizedes lemaradásban vagyunk a közművek terén. Először be kell hozni a lemaradást a közművek, a közszolgáltatások, az utak terén, és csak azután lehet beengedni további betelepülőket. Csinálják meg a közvilágítást, az utakat, legyen óvoda és bölcsőde, és majd utána lehet növelni a lakosságot”

– érveltek.

„Milyen településvezető az, aki szerint ugyanaz a vízhálózat elegendő kétezer és hatezer ember számára?” – tették fel a kérdést. „Hol a víz, Rimóczi?!” – kiabálták. Azt is megemlítették, hogy nagyjából két évig öntözési tilalom volt a településen. „Tiszta vizet a pohárba, Rimóczi, eredj a picsába!” – skandálták. A közelben lévő XVI. kerületben szerintük mindenféle útfelújítást, csatornafelújítást megcsinálnak, „miben vagyunk mi mások, mint az ottaniak?”

Beszéltek arról is, hogy folyamatosan növekszik a népességszám, egyre több gyerek lesz, de nekik nem konténerekben kéne tanulniuk, „elegünk van a konténerekből” – kiabálták. Ráadásul egy ideig még a konténerekben sem lehettek a gyerekek, a tornateremben kellett lenniük napközben. „Nem megtelt Nagytarcsa, hanem túlcsordult!” – kiabálta be egy demonstráló.

„Az iparűzési adóbevételekből palotának kellene lennie a közintézményeknek. Hol vannak ezek a pénzek?” – kiabálták. „Legyen ipari park, mert bevételt ad a településnek, de hol van az ebből származó pénz?” – kérdezték. „Valakinek a zsebében!” – ordította egy másik tüntető. Beszéltek arról is, hogy az építési szabályzatot nem tartatják be az ide települő nagy cégekkel.

Fotó: Bődey János / Telex
Fotó: Bődey János / Telex

„Bértollnok, takarodj!”

A tüntetésen előkerült egy másik kényes ügy is a település életéből. A felszólalók arról beszéltek, a nagytarcsai önkormányzati újságot kifejezetten színvonalasnak tartják, de mégis napirendre került, hogy felbontják a szerződést a szerkesztőivel, mert a település döntéshozói közül néhányan nehezen viselik a kritikát. „Közszereplőket közügyek gyakorlása közben lehet kritizálni, ezt tűrniük kell” – mondták.

Ugyanakkor a polgármester közpénzen bízott meg egy olyan céget, a Ferenci Kiadót, amelynek újságírója Rimóczi polgármester számára kedves híreket terjeszt. És elég durva stílusban ír azokról, akik kritizálni merik a polgármestert vagy a hozzá lojális kört. Az egyik ellenzéki képviselőről például így írt nemrég: „Az ellenzék fő szónoka Bardócz képviselő volt, aki csak első ránézésre normális (zsenge ifjúkorában nem mérték még az SNI-t, tán akkor helyre hozták volna). Így maradt úgy, ahogy van, s viszi a prímet a testületi üléseken.” Az érintett újságíró egyébként egyszer csak kijött a községházáról, épp akkor, amikor szó volt róla, mire skandálásba kezdtek a tüntetők: „Bértollnok, takarodj!” Az újságíró pedig videózta a demonstrálókat.

Az egyik civil szónok a tüntetés végén hangsúlyozta: „Mindenkinek ki kell lépnie a komfortzónájából, hogy lássák, mennyire erős az összefogásunk!”

Megkérdeztük írásban Nagytarcsa polgármesterét, Rimóczi Sándort is, arra kértük, reagáljon a tüntetők felvetéseire, de cikkünk megjelenéséig nem válaszolt megkeresésünkre.

Az agglomerációs települések problémáiról már tavaly nyáron is írtunk, akkor azért lett nagyon aktuális a téma, mert jó pár településen, például Pécelen is vízhiány alakult ki.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!