Solymáron kívül 11 Budapest környéki településen vezettek be vízkorlátozást

2022. július 1. – 12:02

frissítve

Solymáron kívül 11 Budapest környéki településen vezettek be vízkorlátozást
Fotó: Huszti István / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Solymáron kívül Pest megye legalább tíz településén vezettek be vízkorlátozást, és a Duna Menti Regionális Vízmű szerdai közleménye szerint a kánikula miatt az ivóvízfogyasztási igény további növekedésére kell számítani.

Vízkorlátozást vezettek be Solymár mellett Ürömön, Piliborosjenőn, Pilisszentivánon, Budakalászon, Pomázon, Pilisszántón, Pilisszentkereszten, Pilisvörösváron, Csobánkán, és Szentendrén is. A vízművek azt kérte az érintett települések lakóitól, hogy törekedjenek az ivóvíz ésszerű felhasználására, ne ivóvízzel töltsék fel a medencéket, és ne azzal öntözzenek, mellőzzék az autómosást, a járófelületek, utak, járdák locsolását.

Kerestük a Duna Menti Regionális Vízművet, hogy megtudjuk, pontosan milyen mértékű a vízhiány a fenti településeken.

A vízellátást biztosító rendszer teljes kapacitással működik, azonban a Pilisi-medence egyes településein vízhiány alakult ki. Ezért a DMRV Zrt. vízkorlátozást rendelt el az érintett településeken, és a vízhiányos területeken tartályos vízellátást biztosít

– válaszolta kérdéseinkre a társaság.

Üröm honlapján azt írják, hogy a katasztrófavédelem munkatársai lajtos kocsival kitelepültek a mai és a holnapi napra Ürömre. Az önkormányzat a honlapján víztakarékossági tippeket is megosztott.

Olvasóink jelzése szerint csütörtök óta nincs víz Pilisszentlászló egyes részein, és azt a tájékoztatást kapták, hogy szerdáig nem is lesz.

Frissítés: 2022. 07.01. 18.00 Locsolási tilalom van Gyálon és Pécelen, utóbbi település magasabban fekvő területein azonban már most is időszakosan akadozik a vízellátás – közölte a Telex érdeklődésére a Dél-Pest Megyei Víziközmű Szolgáltató Zrt, ezért a Csatári-dűlőben, a Levendulásban, a Páskom Liget lakóparkban és környékükön vízhiány lépett fel, a társaság lajtos kocsival biztosítja az ivóvíz ellátást.

Pest megyén kívül a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Túrkevén is hektikus a vízellátás, a lakosok alig tudnak mosni és tisztálkodni.

Solymáron, ahol szerdán rendelt el vízkorlátozást az önkormányzat, péntek reggelre sem volt víz a magasan fekvő részeken, pedig feltöltötték a tározót. A solymári helyzetről csütörtökön helyszíni riportban számoltunk be, ezt itt olvashatják el újra. Menczer Tamás, a térség fideszes országgyűlési képviselője katasztrófahelyzetnek nevezte a vízhiányt, és bejelentette azt is, hogy felállt egy helyi operatív törzs a vízhiány kezelésére.

Karácsony Gergely főpolgármester csütörtök este a Facebookon jelentette be, hogy a Fővárosi Vízművek egy-egy 5 köbméteres (5 ezer liter vizet tartalmazó) lajtos kocsit adott Solymárnak és Szentendrének is. A II. kerület ingyenes zuhanyzási lehetőséget biztosít a solymáriaknak a Gyarmati Dezső Uszodában.

A solymári vízhiányról szóló összes cikkünket pedig itt találja.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!