Ivóvízzel segítik a vízhiánnyal küzdő Solymárt és Szentendrét Karácsonyék

2022. június 30. – 18:44

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A kánikulában kialakult vízhiány miatt a helyi szolgáltató a Fővárosi Vízművek segítséget kérte, ezért Solymárnak és Szentendrének is egy-egy 5 köbméteres (5 ezer liter vizet tartalmazó) lajtos kocsit bocsátottunk sofőrrel rendelkezésre – írta csütörtök délutáni Facebook-posztjában Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere.

Továbbá a budapesti közművek két darab hét köbméteres, ivóvízszállításra fenntartott locsolóautót is küldött Solymárra. „A klímakatasztrófa küszöbén sokkal jobban kell értékelnünk olyan eddig alapvetéskent tekintett dolgokat, mint a tiszta vizet a csapból. A víz hatalmas érték és Budapestnek óriási szerencséje van azzal, hogy európai összehasonlításban is jó minőségű és biztos vízellátása van” – írta Karácsony.

A főpolgármester szerint az sem véletlen, hogy a baj először a túlzsúfolt agglomerációs településeken jelentkezik, az ottani hálózatot nem ekkora terhelésre szabták. „És arról is beszélnünk kell, hogy a magyar víziközmű-rendszer borzasztóan rossz állapotú. Van olyan város, ahol az ivóvíz közel fele egyszerűen eltűnik a talajban. A kormány pedig nem, hogy segítené a fejlesztéseket, de még különadóval is sújtja a jellemzően önkormányzati tulajdonban lévő közműszolgáltatókat. Például 2020-ban 4,5-szeresére (!) emelték a Fővárosi Vízművek által befizetett adó mértékét, ez mínusz 2.5 milliárd forintot jelentett a mi esetünkben. Emiatt az értelmetlen különadó miatt tehát 2.5 milliárd forinttal van kevesebb pénzünk, hogy például fejlesszük a budapesti közműrendszert. Ennek ellenére nem hagyjuk magára azt, aki bajban van. Budapest erős városként, erős közösségként megteszi, amit tud: segítünk ahogy tudunk az agglomerációs településeken!”

A solymári önkormányzat szerdán közölte a honlapján, hogy a település magasabban fekvő utcáiban vízhiány alakult ki, főleg a hajnali locsolások miatt. A Duna Menti Regionális Vízmű arról tájékoztatta az önkormányzatot, hogy a solymári ivóvíz-tározók nem tudnak feltöltődni, ez tartósabb hiányt is eredményezhet a nyári szárazabb hónapokban.

A vízmű dolgozik a hiány megszüntetésén, tartós megoldást azonban a kapacitások növelése hozhat. A vízmű lokális vízhiány esetén haladéktalanul lajtos vízellátást biztosít, de arra kérik a lakosokat, hogy törekedjenek az ivóvíz észszerű felhasználására.

Menczer Tamás csütörtökön katasztrófahelyzetnek nevezte a solymári vízhiányt. Súlyos, háromezer embert érintő vízhiány van Solymáron, mintegy ezer háztartásban a nap nagy részében egyáltalán nem folyik a csapból a víz – mondta Pest megye 2. számú választókerületének fideszes országgyűlési képviselője.

A képviselő azt mondta, hogy a szolgáltató, a Duna Menti Regionális Vízmű (DMRV) Zrt. tájékoztatása szerint a probléma oka nem a víz hiánya, hanem a rendszer kapacitása és a kánikula miatt megnövekedett vízfogyasztás. Azt is mondta, hogy a szerdai hatról tízre növelték a vízvételi pontok számát a település vízhiányos részein. Hat 500 és 1200 liter kapacitású lajtoskocsi, két 7 köbméteres és két 5 köbméteres autó biztosítja a vízellátást, továbbá két vízszállító autó úton van a településre.

Menczer ugyanakkor elfogadhatatlannak nevezte csütörtökön a Duna Menti Regionális Vízmű Zrt. és a Nemzeti Vízművek Zrt. teljesítményét. Felszólította a szolgáltatókat: növeljék a vízfelvételi pontokat Solymáron, és tegyenek meg mindent azért, hogy a vezetékes vizet biztosító tárolók, medencék feltöltése megtörténjen.

Nem újdonság a Budapest környéki agglomerációban

Solymár nemcsak a budapesti agglomeráció, de Magyarország legnépesebb nagyközsége, 2019-ben 11 277 fő lakott itt. A vízhiány nem újdonság a Budapest környéki agglomerációban, tavaly jó pár településen alakult ki. Az odatelepülők száma évtizedek óta meredeken emelkedik, a vízügyi infrastruktúrát azonban nem fejlesztették megfelelő ütemben. Tavaly az egyik leginkább érintett településen, Pécelen jártuk körbe a problémát, és egy urbanisztikai szakértőt is megkérdeztünk, hogy milyen jövő vár a főváros környéki régióra.

A kitelepülés hátulütőiről ebben a cikkben is részletesen írtunk, az agglomeráció problémái pedig már Lázár János építésügyi és beruházási miniszterhez is eljutottak, és még az idén elkezdik felülvizsgálni a kiköltözéssel kapcsolatos többszintű építési szabályokat.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!