Újabb mélypont, 416 forint fölött is járt az euró, 409 fölött a dollár

2022. július 6. – 11:04

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A keddi történelmi mélypont után szerdán tovább gyengült a forint a nagyobb valutákkal szemben, délután négy óra után a 416-os euróárfolyamot és a 409-es dollárárfolyamot is megjárva. Mindkét érték történelmi csúcs a forintnak, ez utóbbi azért is brutális, mert kedd reggel még 384 forintba kerül egy dollár.

A forint június 13-án lépte át először tartósan a 400-as lélektani határt az euróval szemben, és később az MNB óriási kamatemelése ellenére sem tudott tartósan visszaerősödni.

A magyar valuta leértékelődése mögött nemzetközi és hazai okok is állnak. A nemzetközi okok:

  • Elég rossz a világgazdaság helyzete, sok helyen recesszió jöhet idén és jövőre.
  • Ez részben annak köszönhető, hogy az infláció sok helyen elszállt és átütötte vagy megközelítette a lélektani határnak számító 10 százalékos határt. A jegybankoknak ilyenkor az a feladata, hogy minden áron letörjék az inflációt, ezért kamatot emelnek, ami viszont válsághoz vezethet.
  • Így tesz az USA jegybanki feladatait ellátó FED is. Ők is eltökéltek az infláció megállítása mellett, akár azon az áron, hogy ezzel recesszióba sodorják az USA gazdaságát. Ez automatikusan a dollár felértékelődéséhez vezet más valutákkal szemben.

A hazai okok:

Az árfolyam változásának értelmezése Magyarországon politikai kérdés is. A kormányközeli szereplők – például Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter – igyekeznek kizárólag a nemzetközi okokat belemagyarázni a forint gyengülésébe. Ellenzéki szereplők ezzel szemben szeretik kizárólag az Orbán-kormány gazdaságpolitikáját okolni az árfolyamváltozásért.

Az igazság valahol a kettő között van. Az természetes, hogy egy kialakulófélben lévő válság első hónapjaiban a forinthoz hasonló kis valuták gyengülnek a nagy valutákhoz (dollár, euró) képest, ez a FED kamatemelései mellett elkerülhetetlen lenne. Másrészt az utóbbi hetekben, és leginkább a háború kitörése óta a forint sokkal többet gyengült, mint a többi régiós valuta (zloty, cseh korona), ami egyértelműen a kormány számlájára írható. Az erről szóló elemzésünket itt lehet elolvasni.

A forint értékvesztéséről szóló magyarázó videónk pedig itt tekinthető meg:

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!