Márki-Zay Péter a bánatos gyermekszemek miatt nem mondja le az augusztus 20-i tűzijátékot

2022. július 21. – 22:49

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Több más város polgármestere után Márki-Zay Péter is döntött arról, hogy legyen-e tűzijáték Hódmezővásárhelyen augusztus 20-án. Az ellenzék korábbi miniszterelnökjelöltje pró és kontra érveket sorakoztatott fel egymás mellett.

A tűzijáték megtartása mellett szól szerinte többek között, hogy már beszerezték, és jóval olcsóbb, mint az állami, mindössze 1,5 millió forintba kerül.

„A kormány csalárd ígéreteivel szemben széles körű megszorításokkal, különadókkal, áremelésekkel, adóemeléssel teszi tönkre a családok nyaralását, elveszi a gyerekektől minden örömüket, erre a város még az ingyenes szórakozásukat, sokuknak az év egyik legnagyobb (ingyenes) élményét is el akarná venni tőlük, éppen a legszegényebbeket fosztva meg attól, amire a gazdag gyerekeknek szilveszterkor még otthon is telik – ki viselné el a bánatos gyermekszemeket augusztus 20-án? Ne mondjuk le!” – hoz még egy érvet Márki-Zay a tűzijáték megtartása mellett.

Ugyancsak mellette szól szerinte, hogy augusztus 20-án van a város legnagyobb rendezvénysorozata, a Szent István-napok, amely fontos az idegenforgalomnak, és sok katás árus van.

A tűzijáték megtartása ellen szól viszont szerint az energia-válsághelyzet, az infláció mértéke, az „uniós források elmaradása egy korrupt és inkompetens kormány miatt”, a 416 Ft-os euró és az „önkormányzatok kivéreztetése”.

De ellene vannak a kutyatartók is, valamint dacból is érdemes lenne szerinte lemondani, mert a kormány a megszorítások ellenére 1,65 milliárdot költ az ország legfényűzőbb tűzijátékára.

Továbbá az ország közvéleménye előtt könnyebben megmagyarázható lenne Márki-Zay szerint ebben a helyzetben, ha lemondják, mint ha nem, és arra számít, hogy sok támadást fog kapni, elsősorban ellenzékiektől.

Mindezeket figyelembe véve Márki-Zay Péter döntött. „Szerintem inkább a rászoruló gyerekek, mint az általam is kedvelt kutyusok, inkább a szenvedő kisvállalkozók, mint a kritikusok és politikusok, és inkább az adott szó becsülete, mint másfél millió forint megtakarítás a szavunk és ígéretünk megszegésével – Hódmezővásárhelyen hadd legyen tűzijáték augusztus 20-án!” – írja Facebook-oldalán.

A napokban sorra jelentették be a vidéki városok, hogy idén nem tartják meg a szokásos augusztus 20-i tűzijátékot – ezek között volt a Veszprém megyei Sümeg is. A polgármesterek takarékoskodással és a rászorulók támogatásával indokolták döntésüket, de például Pécsen a klímavédelemre is hivatkoztak. Kistarcsán sajátos megoldás született: a város fideszes polgármestere, Juhász István saját zsebből fizeti a tűzijáték költségeit, hogy ne kelljen lemondani azt.

Győrben és Székesfehérváron már évek óta nem rendeznek tűzijátékot az állami ünnepen. Budapesten viszont megtartják a látványosságot, a kormány ráadásul Európa legnagyobb tűzijátékával és négynapos programmal készül augusztus 20-ra. A költségekről annyit lehet tudni, hogy csak a rakéták 1,6 milliárd forintba kerülnek, a további részleteket azonban tíz évre titkosították.

Debrecenben szintén nem szokott helyi tűzijáték lenni augusztus 20-án, így idén sem lesz – derült ki abból a válaszból, amit helyi tudósítónk kérdésére küldött el írásban a városháza. „Ahogyan az elmúlt években, úgy az idén sem tervez tűzijátékot augusztus 20-án. Az államalapításról ünnepélyes országzászló felvonással, kenyérszenteléssel, valamint a Szent István-szobornál történő koszorúzással emlékezik meg Debrecen városa” – közölték.

Szegeden egyelőre hallgatnak arról, lesz-e tűzijáték, vagy sem. A városban civilek is indítottak petíciót a tűzijáték ellen, ellenzi azt a Magyar Kétfarkú Kutya Párt is, ennek nyomán a Szegeder.hu megkérdezte a városházát, hogy lefújják-e az augusztus 20-i tűzijátékot, vagy a szokott módon meg fogják azt tartani, ám cikkük megjelenéséig nem kaptak választ. Szintén nem válaszolt munkatársunknak a nyíregyházi önkormányzat arról, hogy mi a tervük az augusztus 20-i tűzijátékkal.

A Telex fontosnak tartja, hogy az egész ország területéről szállíthasson az olvasóinak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat. Mivel minden térséget nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal, és fokozatosan országos tudósítói hálózatot szeretnénk kiépíteni. Ez a cikk is egy ilyen együttműködés keretein belül készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!
Partnereinktől