A sümegiek nem nehezményezik a tűzijáték lemondását, a jövőben fényjátékkal ünnepelne a város

2022. július 21. – 17:01

A sümegiek nem nehezményezik a tűzijáték lemondását, a jövőben fényjátékkal ünnepelne a város
Fotó: Molnár-Bernáth László / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

„Egy várost vezetek, amely emberekből áll. Nem kormánypárti, vagy ellenzéki lakosokra osztom a várost, hanem sümegiekre. Nem láttam szükségességét ezt a döntést politikai síkra terelni ” – válaszolta Végh László, Sümeg fideszes polgármestere arra a kérdésünkre, hogy egyeztetett-e a tűzijáték ügyében pártjával.

A napokban sorra jelentették be a vidéki városok, hogy idén nem tartják meg a szokásos augusztus 20-i tűzijátékok, és ezek között volt a Veszprém megyei Sümeg is. A polgármesterek takarékoskodással és a rászorulók támogatásával indokolták döntésüket, de például Pécsen a klímavédelemre is hivatkoztak. Kistarcsán sajátos megoldás született: a város fideszes polgármestere, Juhász István saját zsebből fizeti a tűzijáték költségeit, hogy kelljen lemondani azt.

Győrben és Székesfehérváron már évek óta nem rendeznek tűzijátékot az állami ünnepen. Budapesten viszont megtartják a látványosságot, a kormány ráadásul Európa legnagyobb tűzijátékával és négynapos programmal készül augusztus 20-ra. A költségekről annyit lehet tudni, hogy csak a rakéták 1,6 milliárd forintba kerülnek, a további részleteket azonban tíz évre titkosították.

Erről is megkérdeztük Végh Lászlót. Úgy gondolja, hogy neki nem tiszte megítélni sem Budapest, sem a kormány döntéseit. Bejegyzésében is hangsúlyozta, hogy döntésük nem a kormány lépése ellen irányul. „Ez Sümeg döntése volt, az pedig az Ő döntésük. Nyilván az ország Kormányának más szempontjai vannak, mint egy kisváros polgármesterének.” A kommentek és a személyes visszajelzések alapján a sümegiek nem nehezményezik, hogy idén elmarad a tűzijáték. Egyébként gondolkodnak azon, hogy a jövőben fényjátékkal ünnepeljenek, ami Végh László szerint jóval környezetkímélőbb és fenntarthatóbb.

A sümeg polgármester arról is írt Facebook-bejegyzésében, hogy korábban sokan szólaltak fel a tűzijáték ellen, de a városvezetés mindig azon a véleményen volt, hogy „kapják meg a sümegi emberek az augusztus 20-i ünnepnek ezt a megszokott, és kedvelt színfoltját.” Most viszont különleges helyzet áll elő, a rezsicsökkentés szabályainak változása miatt a sümegi háztartások nagy részének jelentősen emelkedik majd a rezsije. A tűzijáték lemondásával megspórolt 500 ezer forintot a rászorulók között osztja szét a sümegi önkormányzat.

Végh László érvelése azért is érdekes, mert a kormány eddig azt kommunikálta, hogy a családok többsége az új szabályok mellett sem fizet majd többet, mint eddig, csak az átlagnál többet fogyasztók rezsije emelkedik majd.

A sümegi polgármester nem tudja megítélni, hogy a településen hozzávetőlegesen hány háztartást érint az új rendelkezés. „Ez a tény valamennyi Sümegen élő embert, családot, vállalkozást érint. Nekünk egy célunk van, ha kell segíteni, akkor tudjunk” – írta a Telexnek küldött válaszában. Nincs becslésük arra nézve, hogy mennyivel nő majd a sümegi családok rezsije, ez sok mindentől függ, például az energia felhasználási szokásokon, magyarázta. Az új rezsirendeletben foglalt aazt gondolja, hogy a kormány hozott egy döntést, amit a jelenlegi helyzetben meg kellett tennie. „A mi feladatunk, és valamennyi önkormányzat feladata az, hogy segítsük azokat az embereket, akiket ez próbatétel elé állít.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!