Kistarcsa polgármestere inkább kifizeti a saját pénzéből a tűzijátékot, hogy ne kelljen lemondani azt

2022. július 21. – 11:13

frissítve

Kistarcsa polgármestere inkább kifizeti a saját pénzéből a tűzijátékot, hogy ne kelljen lemondani azt
Juhász István polgármester a nemzetiségi önkormányzatok feladatalapú támogatásainak kifizetéséről szóló sajtótájékoztatón a kistarcsai polgármesteri hivatalban 2021. február 8-án – Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

„Hajrá, Kistarcsa!” – írta a város fideszes polgármestere, Juhász István szerda este a Facebookon, amikor bejelentette, hogy mi lesz idén az augusztus 20-ára tervezett kistarcsai tűzijáték sorsa. Az erre szánt összeget most inkább tűzifára költik, de így is lesz tűzijáték, amit a polgármester fizetéséből fognak finanszírozni.

Miközben Budapesten Európa legnagyobb tűzijátékával és négynapos programmal készül a kormány az államalapítás ünnepére (amelynek a pontos árát tíz évig titkolják), vidéki városok sorra mondják le az augusztus 20-i tűzijátékot. A polgármesterek általában arra hivatkoznak, hogy takarékoskodni szeretnének a háború és az energiaválság miatt, van olyan település, ahol a tűzijáték-lemondással párhuzamosan igyekeznek megsegíteni azokat a lakosokat, akik a katatörvény módosítása vagy a rezsicsökkentés csökkentése (tehát az áram- és gázdíjak emelkedése) várhatóan súlyosan érint.

Kistarcsán is felmerült, hogy ilyen válságos időkben lehetne talán jobb helye is annak az összegnek, amit eredetileg az augusztus 20-ai tűzijátékra terveztek elkölteni. A Kistarcsai Lakók Fóruma nevű, zárt Facebook-csoportban nem hivatalos szavazást is tartottak, ahol elég egyértelmű többségben voltak azok, akik nem kértek az ünnepi tűzijátékból.

„Jelentem, elfogadtam a döntést, így is lesz!”

– közölte a kistarcsai polgármester a hivatalos Facebook-oldalán. Majd azonnal hozzá is tette, jó hírként, hogy a tűzijáték így sem marad el. A népmesei okos lány is megirigyelhetné azt a megoldását, amivel a tűzijátékot is megtartja, de az ellenzőknek is igyekszik a kedvére tenni. A kistarcsai költségvetésben a tűzijátékra szánt összegből, 440 ezer forintból idén inkább tűzifát vesznek, amit „a legrászorulóbb idős emberek” között osztanak majd ki, a tűzijátékot pedig a polgármester augusztusi fizetésének egy részéből fogják finanszírozni.

Juhász a posztjában a döntését azzal indokolta, hogy „a nyugati, meggondolatlan szankciók miatt kialakult energia-vészhelyzet problémákat okozhat a télen.” Azt pedig, hogy miért lesz mégis tűzijáték, azzal magyarázta, hogy „a családok, idősek, fiatalok együtt ünnepelhessenek”, hogy augusztus 20. egy felhőtlen nap legyen.

„Tudom, hogy vannak, akik alapból tűzijáték-ellenesek, de ők kisebb számban vannak, érzékeltem, hogy itt a dolog költségvetési vonzata volt a lényeg, nem a környezetvédelmi, vagy bármilyen más szempont”

– nyilatkozta a Telexnek telefonon Juhász István, mikor arról kérdeztük, miért döntött a tűzijáték megtárása mellett. Azt is elmondta, hogy régebben a Kistarcsai Napokon is volt tűzijáték, de azt már korábban kiváltották lézershow-val, hogy „évente kétszer azért ne lődözzük tele az eget”, szerinte ugyanakkor egy ünnepi tűzijátékra minden évben van igénye a városban lakóknak.

Nemcsoda, hogy a fideszes polgármester inkább a saját fizetéséből állja a költségeket, minthogy lemondja a tűzijátékot, Juhász ugyanis a hivatalos bejelentés előtt, a helyiek zárt Facebook-csoportban azt írta, szerinte mindenhol „politikai kampányfogás” a tűzijáték lemondása. Ekkor amellett érvelt, hogy Kistarcsa költségvetése stabil, a koronavírus alatt pedig rengeteg pályázatot nyert a település, vagyis „bőven van mit ünnepelnünk”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!