Már több mint 157 ezer ember írta alá a tűzijáték lefújását követelő petíciót

2022. július 22. – 23:29

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Péntek estig már több mint 157 ezer ember írta alá az aHang online petícióját, hogy ezzel fejezze ki: nem támogatja az augusztus 20-i tűzijátékot. A petíció szövege szerint az aláírók azt kérik a kormánytól, az adófizetők pénzéből finanszírozott tűzijáték árát fordítsa a gazdasági válság okozta károk enyhítésére.

„Egy olyan országban, ahol napról napra gyengül a pénz, miközben emelkednek az árak, ott nincs helye egy ilyen luxuslátványosságnak. Magyarország államalapítását tűzijáték nélkül is meg lehet ünnepelni büszkén és méltóságteljesen”

– írják.

Augusztus 20. előtt évről évre felmerül a vita, hogy felesleges pénzkidobás vagy a méltó megemlékezés szükséges velejárója a tűzijáték. Idén a kilátásban lévő gazdasági válságra, a megélhetési költségek elszállására és a rezsicsökkentés megszüntetésére való tekintettel magyar városok sora mondta le a tűzijátékot, amelyek között fideszes vezetésű is van.

A szintén kormánypárti Székesfehérváron már 2019 óta – a lakosság döntése értelmében – nem tartanak tűzijátékot, Kistarcsán pedig a polgármester inkább a saját pénzéből fizeti azt ki, csak hogy ne kelljen lemondani. Budapesten ennek ellenére Európa legnagyobb tűzijátékát fogják tartani augusztus 20-án.

A budapesti tűzijátékot ugyanakkor nem a város, hanem a központi kormányzat szervezi, és noha Karácsony Gergely főpolgármester szerint „ebben a gazdasági helyzetben felesleges pénzkidobás” egy ekkora tűzijáték, a kormány egyelőre nem hajlandó lemondani a turisztikai látványosságról. Sőt: Varga Mihály pénzügyminiszter szerint még arra is voltak tervek, hogy ennél többet költenek rá.

A program költségvetése nem nyilvános, azt ugyanis korábban tíz évre titkosították, ugyanakkor azt lehet tudni, hogy Európa legnagyobb tűzijátékával készül a kormány az államalapítás ünnepére, augusztus 20-ára. A tervek szerint 32 percig fognak durrogtatni a Duna felett, de nagyszabású, négynapos programsorozat is lesz.

2021-ben csaknem 12 milliárd forintba kerültek az augusztus 20-i programok.

Kövess minket Facebookon is!