Újabb 141 iskola szeretne iskolaőrt

2022. július 12. – 14:12

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Újabb 141 tankerületi iskola szeretne részt venni a 2020 őszén indult iskolaőrprogramban, az intézmények többségével hamarosan szerződést is köt a Belügyminisztérium, írja a Magyar Nemzet. Az iskolaőrök kiképzését a rendőrség végzi, a jelentkezők elméleti és gyakorlati képzésen vesznek részt, majd vizsgát tesznek, illetve meg kell felelniük a rendeletben előírt egészségügyi, pszichológiai és fizikai erőnléti alkalmassági feltételeknek, a képzésre a rendőrség honlapján lehet jelentkezni, írja a lap.

Ahogy arról korábban írtunk, a tavaszi adatok szerint 491 intézmény csatlakozott az iskolaőri programhoz, és országszerte összesen 480 képzett iskolaőr lát el szolgálatot. Az iskolaőrök fegyvert nem viselhetnek, kényszerítő eszközöket – bilincset, rendőrbotot – azonban igen. Elsődleges feladatuk, hogy a tanulók és az iskolák dolgozóinak biztonságát sértő vagy veszélyeztető cselekményeket megakadályozzák, megelőzzék. Az Országos Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint

  • testi kényszert eddig 47 esetben,
  • bilincset 3,
  • rendőrbotot pedig 1 alkalommal használtak az iskolaőrök.

A leggyakrabban garázdaság miatt intézkedtek, de több esetben indult vagyon elleni bűncselekmény, illetve kábítószer birtoklása miatt is büntetőeljárás. A szabálysértések között sokszor előfordult a közbiztonságra különösen veszélyes eszközzel kapcsolatos szabálysértés és rongálás is.

Bár az iskolaőri program célja az intézményi erőszak visszaszorítása, többször előfordult, hogy az iskolaőr is erőszakkal próbált kezelni egy-egy helyzetet, emlékeztet a lap. Például idén februárban a Keszthelyi Járásbíróság 140 ezer forint pénzbírságra ítélt egy férfit, aki még iskolaőrként a nyakánál fogva a korláthoz szorított egy ötödikes fiút az iskolaudvaron, mert hangoskodott.

Az ORFK azt is közölte, hogy eddig 4 esetben indult büntetőeljárás olyan iskolaőrökkel szemben, akik túllépték a jogkörüket.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!