140 ezer forintos bírságot kapott az iskolaőr, aki egy gyereket a nyakánál szorítva a korláthoz nyomott

2022. február 11. – 19:04

Másolás

Vágólapra másolva

140 ezer forint pénzbírságra ítélte tárgyalás mellőzésével a Keszthelyi Járásbíróság azt a férfit, aki még iskolaőrként bántalmazott egy tanulót, írja honlapján a Zalaegerszegi Törvényszék. A munkaviszonyát a tavaly májusi eset után már megszüntették.

A férfi közfeladatot ellátó személynek minősült, munkaköre szerint rendvédelmi, bűnmegelőzési és rendfenntartási tevékenységet látott el, ami nem terjedt ki az iskola tanulóinak a fegyelmezésére.

Ennek ellenére odament az intézmény udvarán sorakozó gyerekekhez és rászólt az egyik 5. osztályos tanulóra, hogy maradjon csendben. Miután ezt a férfi szerint a gyerek nem vette figyelembe, odalépett hozzá, a korláthoz nyomta, megszorította a nyakát, és megfenyegette, hogy ha nem marad csendben, akkor „úgy felpofozlak, hogy a kerítésig elszállsz”.

Miután elengedte a nyakát, azt is mondta a gyereknek, hogy az tanítási idő után, az iskola területén kívül úgy fel fogja pofozni, hogy „elbőgi magát”. Ezután elment a helyszínről. A kiskorú gyerek nyakán nyolc napon belül gyógyul, könnyű sérülés, bőrpír, zúzódás lett.

A törvényszék közleményében nem olvasható a zalai település neve, de az ügyészség december végi közleményében azt írták, hogy egy sármelléki iskolában történt az eset.

A parlament 2020 júliusában nagy többséggel szavazta meg az iskolaőrség intézményét, azt, hogy gumibottal, gázspray-vel és bilinccsel felszerelt biztonsági emberek akadályozzák meg az iskolai erőszakot azokban az iskolákban, ahol ezt kérik.

Az iskolaőr kényszerítő eszközzel rendelkező, sajátos jogokkal felruházott személy, aki közfeladatot lát el, és rendőrségi alkalmazott. Joga van ahhoz, hogy leállítsa a veszélyesnek ítélt diákot, és ahhoz is, hogy rendőrt hívjon rá, ahogyan bizonyos esetekben testi kényszert vagy bilincset is alkalmazhat. Az iskolaőrök csak az iskolák területén, tanítási időben intézkedhetnek.

Pest megyében és Budapesten bruttó 230 ezer forintos, vidéken bruttó 220 ezer forintos fizetést ígértek nekik, plusz évi bruttó 200 ezer forint értékben cafetériát és egyenruhát.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!