Iskolaőr: Ha nem leszel csendben, te kis taknyos, akkor úgy felpofozlak, hogy a kerítésig elszállsz

2021. december 27. – 12:25

Másolás

Vágólapra másolva

Egy iskolaőr a nyakánál fogva ráncigált egy általános iskolás fiút idén májusban egy sármelléki iskolában. A fiú nyakán bőrpír keletkezett, és nyolc napon belül gyógyuló zúzódást szenvedett. A Keszthelyi Járási Ügyészség bántalmazás miatt emelt vádat az iskolaőr ellen – írja a Zala Megyei Főügyészség közleménye.

Az 1962-ben született férfi 2020. augusztus 1-jétől volt iskolaőr a Sármelléki Általános Iskolában, ahol május 27-én a 11 órás szünetben fegyelmezési szándékkal odament a sorakozó gyerekekhez, és rászólt az egyik 5. osztályos tanulóra, hogy maradjon csendben. Az iskolaőr úgy látta, hogy a tanuló nem fogad neki szót, ezért odalépett hozzá, a korláthoz nyomta, a nyakát megszorította, és azt mondta:

„Ha nem leszel csendben, te kis taknyos, akkor úgy felpofozlak, hogy a kerítésig elszállsz.”

Amikor az iskolaőr elengedte a fiú nyakát, azt is mondta: „Ha vége lesz az iskolának, az iskola területén kívül úgy fel foglak pofozni, hogy elbőgöd magad.” Ezután az iskolaőr elhagyta a helyszínt.

A parlament 2020 júliusában nagy többséggel szavazta meg az iskolaőrség intézményét, azt, hogy gumibottal, gázspray-vel és bilinccsel felszerelt biztonsági emberek akadályozzák meg az iskolai erőszakot azokban az iskolákban, ahol ezt kérik.

Az iskolaőr kényszerítő eszközzel rendelkező, sajátos jogokkal felruházott személy, aki közfeladatot lát el, és rendőrségi alkalmazott. Joga van ahhoz, hogy leállítsa a veszélyesnek ítélt diákot, és ahhoz is, hogy rendőrt hívjon rá, ahogyan bizonyos esetekben testi kényszert vagy bilincset is alkalmazhat. Az iskolaőrök csak az iskolák területén, tanítási időben intézkedhetnek.

Pest megyében és Budapesten bruttó 230 ezer forintos, vidéken bruttó 220 ezer forintos fizetést ígértek nekik, plusz évi bruttó 200 ezer forint értékben cafetériát és egyenruhát.

Kásler Miklós emberierőforrás-miniszter a Magyar Nemzetnek adott interjújában azt mondta, szerinte az iskolaőrség teljes mértékben beváltotta a hozzá fűzött reményeket. „Abban a mintegy ötszáz köznevelési és szakképzési intézményben, ahol már több mint egy éve működik az iskolaőrség, csökkent a verbális és a fizikai agresszió mértéke, és az intézményvezetők egybehangzó véleménye szerint javult a tanulók, a pedagógusok biztonságérzete” – mondta Kásler.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!