Egyre több iskolába kérnek iskolaőröket

2020. december 21. – 08:40

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Szeptember 1. és december 9. között 278 alkalommal intézkedtek az iskolaőrök Magyarországon, a legtöbb esetben „bűnmegelőzési célú figyelemfelhívásokról” volt szó. Az őrök ez idő alatt tizenháromszor használtak kényszerítő eszközt, írja a Népszava.

Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) tájékoztatása szerint jelenleg 452 oktatási intézményben vannak iskolaőrök. Az őszi félév alatt folyamatosan nőtt a számok: október elején még 422, november elején pedig már 443 intézményben voltak jelen.

Szeptemberben 190 esetben volt szükség az intézkedésükre, a rendőrségi akkori beszámolója szerint komolyabb incidensek nem történtek. Abban a tatabányai általános iskolában, ahol december 9-én egy 14 éves fiú megkéselte az egyik osztálytársát, nincs iskolaőr. Jelenleg nem képeznek újabb őröket, de az ORFK szerint a jövőben várható további tanfolyamok indítása.

A parlament júliusban nagy többséggel szavazta meg az iskolaőrség intézményét, azt, hogy gumibottal, gázspray-vel és bilinccsel felszerelt biztonsági emberek akadályozzák meg az iskolai erőszakot azokban az iskolákban, ahol ezt kérik. Az iskolaőr kényszerítő eszközzel rendelkező, sajátos jogokkal felruházott személy, aki közfeladatot lát el, és rendőrségi alkalmazott. Joga van ahhoz, hogy leállítsa a veszélyesnek ítélt diákot, és ahhoz is, hogy rendőrt hívjon rá, ahogyan bizonyos esetekben testi kényszert vagy bilincset is alkalmazhat. Az iskolaőrök csak az iskolák területén, tanítási időben intézkedhetnek.

Az Emmi júliusban arról számolt be, hogy ősztől majdnem ötszáz helyszínen lesznek iskolaőrök, egyebek mellett abban a gyöngyöspatai iskolában is, ami kiválthatta a törvénymódosítás kormányzati igényét. A rendőrség tájékoztatása szerint 1409 jelentkezés futott be az iskolaőri pozícióra, az egészségügyi, fizikai alkalmassági és pszichológiai tesztek után viszont csak 504 jelentkezőt találtak alkalmasnak a feladatra. Ők szeptembertől, mindössze egy egy hónapig tartó képzés után megkezdhették a munkát.

Pest megyében és Budapesten bruttó 230 ezer forintos, vidéken bruttó 220 ezer forintos fizetést ígértek nekik, plusz évi bruttó 200 ezer forint értékben cafetériát, és egyenruhát.

Legfrissebb híreinkért kattintson ide>>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!