47 esetben testi kényszert, 3 alkalommal bilincset, egyszer pedig rendőrbotot is használtak az iskolaőrök a diákokkal szemben

2022. április 25. – 06:40

Másolás

Vágólapra másolva

2020. szeptember 1-jén jelentek meg az iskolaőrök a magyarországi oktatási intézményekben, azóta összesen 480 esetben kellett intézkedniük – közölte a Népszavával az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK). Az aktuális adatok szerint 491 intézmény csatlakozott az iskolaőri programhoz, és országszerte összesen 480 képzett iskolaőr lát el szolgálatot. A hiányzó státuszok feltöltésére folyamatos a rendőrség toborzó tevékenysége, a legutóbbi képzés március 29-én fejeződött be, mely során tíz fő tett sikeres iskolaőr vizsgát, ismertették.

Az iskolaőrök fegyvert nem viselhetnek, kényszerítő eszközöket – bilincset, rendőrbotot – azonban igen. Elsődleges feladatuk, hogy a tanulók és az iskolák dolgozóinak biztonságát sértő vagy veszélyeztető cselekményeket megakadályozzák, megelőzzék. Az ORFK tájékoztatása szerint

  • testi kényszert eddig 47 esetben,
  • bilincset 3,
  • rendőrbotot pedig 1 alkalommal használtak az iskolaőrök.

A leggyakrabban garázdaság bűncselekmény miatt intézkedtek, de több esetben indult vagyon elleni bűncselekmény, illetve kábítószer birtoklása miatt is büntetőeljárás. A szabálysértések között sokszor előfordult a közbiztonságra különösen veszélyes eszközzel kapcsolatos szabálysértés és rongálás is.

Noha az iskolaőri program célja az intézményi erőszak visszaszorítása, többször előfordult, hogy az iskolaőr is erőszakkal próbált kezelni egy-egy helyzetet, emlékeztet a lap. Például idén februárban a Keszthelyi Járásbíróság 140 ezer forint pénzbírságra ítélt egy férfit, aki még iskolaőrként a nyakánál fogva a korláthoz szorított egy ötödikes fiút az iskolaudvaron, mert hangoskodott.

Az ORFK a Népszavával most azt közölte:

eddig 4 esetben indult büntetőeljárás olyan iskolaőrökkel szemben, akik túllépték a jogkörüket.

Egy esetben pedig az is előfordult, hogy az iskolaőr utólag nem felelt meg az alkalmassági követelményeknek, ezért azonnali hatállyal elbocsátották. Mindennek ellenére az ORFK azt írta, hogy másfél év tapasztalatai nyomán az iskolaőrök jelenléte nagyban elősegíti a zavartalan oktatást és erősíti a tanulók és pedagógusok biztonságérzetét.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!