Márki-Zay: Már csak egyetlen kérdés maradt: Fidesz vagy nem Fidesz

Legfontosabb

2021. október 23. – 12:32

frissítve

Márki-Zay: Már csak egyetlen kérdés maradt: Fidesz vagy nem Fidesz
Fotó: Németh Sz. Péter / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Az idei október 23-i megemlékezéseket erősen befolyásolta, hogy fél év múlva választások lesznek. Szombat délutánra a Civil Összefogás Fórum szervezett kormánypárti felvonulást, beszédet mondott Orbán Viktor, később a hatpárti ellenzék közös megemlékezésén Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelölt szólt az egybegyűltekhez.

A magyar alvilág egyik legismertebb figurája, Tasnádi Péter (aki „983 nap a Fidesz börtönében” címmel írt könyvet, így aztán nem olyan meglepő, hogy nem kimondottan kedveli a mostani kormányt) is megjelent az összellenzéki gyűlésen.

Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

Az Andrássy út és a Dózsa György tér sarkán hamarosan kezdődik az összellenzéki megemlékezés, ahol a választásokra együtt készülő hat párt, valamint Márki-Zay Péter Mindenki Magyarországa Mozgalma és a Pálinkás József-féle Új Világ Néppárt közösen áll színpadra.

A helyszínen már gyűlnek a résztvevők tudósítóink, Cseke Balázs és Biró Marianna beszámolója szerint. Márki-Zay aktivistái voltak az elsők, akik odaértek a kereszteződéséhez 15 óra után. A DK és a Jobbik szimpatizánsai két oldalról vonultak be hatalmas zászlókkal, majd a színpad előtt egyesült a két tábor. Elvétve még MSZP-zászlókat is látni, de eddig a Jobbik és DK szimpatizánsai vannak túlnyomó többségben. Az ellenzék színe-java 15:30 körül már megérkezett már az Andrássy út torkolatához, Jakab Péter a Jobbik aktivistáival vonult be a színpad elé, de feltűnt Bősz Anett, Stummer János, Arató Gergely is a gyülekezők között.

Elcsíptük egy rövid megszólalásra Mellár Tamást (Párbeszéd), aki Telexnek azt mondta: „Ez itt kezdet, az indulás, amire hónapok, évek óta készültünk, és amiért az előválasztáson dolgoztunk. 106 jelölt és a megválasztott miniszterelnök-jelölt találkozik, és elkezdődik a közös munka. Márki-Zay Pétertől azt várom, hogy próbáljon meg integratív személyiség lenni és mindenben segíteni ezt a színes tábort, illetve mindenkit, akinek munkájával – reményeink szerint – jövő áprilisban le tudjuk váltani a kormányt.”

Az összegyűlt tömeg most énekelte el a Himnuszt.

Fotók: Némeht Sz. Péter / Telex Fotók: Némeht Sz. Péter / Telex
Fotók: Némeht Sz. Péter / Telex

Fotók: Lengyel-Szabó Péter / Telex Fotók: Lengyel-Szabó Péter / Telex
Fotók: Lengyel-Szabó Péter / Telex

A békemenetes felvonulás elején egy Gyurcsányról szóló molinót visznek Soha többé! felirattal, amin Gyurcsány Ferenc képe és a 2006-os lovasrohamot ábrázoló fotó látható. Az első sorokban Bayer Zsolt, Ifj. Lomniczi Zoltán, Csizmadia László, Bencsik András, Stefka István, Selmeczi Gabriella, Semjén Zsolt, Fásy Ádám látható.

Fotó: Bődey János / Telex.hu
Fotó: Bődey János / Telex.hu

Fotó: Németh Sz. Péter / Telex
Fotó: Németh Sz. Péter / Telex

Ahogy a békemenet legvége három órakor még mindig nem érte el a Szabadság hidat, a tömegben néhányan már azon tanakodnak, hogy odaérnek-e majd időben Orbán beszédére. Egy gyakorlott békemenetelő azzal nyugtatja a társaságát, hogy nem baj, eddig mindig a menet elején voltak, egyszer ki kell próbálni azt is, hogy a végén milyen. Egy férfi azt állapította meg, hogy milyen tiszta a Duna. Aztán azt is hozzáteszi, hogy Ádertől hallotta: nincs még egy olyan ország, mint Magyarország, ahonnan a folyók tisztábban távoznak, mint ahogy megérkeztek.

A Mi Hazánk Mozgalom az 56-os események egyik emblematikus színhelyén, a Corvin közben tartja október 23-i eseményét. A helyszínen tartózkodó munkatársunk szerint a köz megtelt, de a résztvevőket egyelőre csak a hazafias kirakodóvásár szórakoztatja, a 15 órára meghirdetett rendezvény a pártelnök hiányában még nem kezdődött el. Toroczkai László a Szabadság térről indult a Corvin irányába nemrég, és még nem ért át.

Fotó: Tenczer Gábor / Telex
Fotó: Tenczer Gábor / Telex

A régi hagyományok szerint most is sok lengyel érkezett a CÖF békemenetére. Tudjuk, hogy lengyel-magyar két jóbarát, a lengyel és a magyar kormány pedig történetesen most egyszerre van bajban/vívja szabadságharcát Brüsszel ellen.

Fotó: Csatári Flóra / Telex
Fotó: Csatári Flóra / Telex

Itt is van kivetítő, amin 2006-os képsorok futnak, egy felmatricázott vízágyú és egy, az őszödi beszédből vett idézetekkel dekorált kamion fokozza a hangulatot. Puskaropogás és kiabálás hallatszik az Astorián, de ezek nem a Békemenet hangjai, hanem a 15 évvel ezelőtti utcai harcok és rendőri túlkapások visszajátszása egy nagy kivetítőn.

Fotók: Lengyel-Szabó Péter / Telex Fotók: Lengyel-Szabó Péter / Telex
Fotók: Lengyel-Szabó Péter / Telex
Fotók: Lengyel-Szabó Péter / Telex

A Szabadság téren a Magyarok Világszövetsége tart rendezvényt „az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc 65. évfordulójára, a nemzeti egység és a COVID-fasizmus elleni közös harc jegyében”. Toroczkai László, a Mi Hazánk Mozgalom elnöke, Ásotthalom nemzeti radikális polgármestere tart beszédet a globalistákról és az új nemzetrontókról, akik mögött néhány bankár család áll. A szónok szerint ahogy annak idején a proletárdiktatúra, most a Covid-diktatúra áll ugyanannak a világrendnek a szolgálatában, ami ellen már 1956-ban is küzdöttek. A rendezvényen fel fog szólalni egyébként a legnagyobb hazai oltásellenes közéleti személyiség, Gődény György is.

Fotó: Tenczer Gábor / Telex
Fotó: Tenczer Gábor / Telex

Fotó: Német Tamás / Telex
Fotó: Német Tamás / Telex

A Békemenet eleje mostanában ér az Astoriára, ahol egy kivetítőn a Kálvin térhez hasonlóan a 2006-os gyurcsányi rendőrattak képeit mutatják. Eközben a tömeg akkora, hogy a Szabadság térről nem látszik a vége, az ott járó emberek Kossuth nótákat énekelnek.

Némileg meglepő (is lehetne, de természetesen nem az), hogy nem 1956-os, hanem 2006 őszi jeleneteket láthatnak a Kálvin téren a Békemenet résztvevői. Az őszödi beszéd utáni tüntetések és az akkori rendőri túlkapások egy hatalmas kivetítőn elevenednek meg a Nemzeti Múzeum előtt.

Fotó: Német Tamás / Telex
Fotó: Német Tamás / Telex

A mozgóképek mellett a témába vágó sajtófotó-kiállítás is került a múzeum kerítésére:

Kiállított fotó a Nemzeti Múzeum kerítésén – A fotó a fotón: Huszti István / Index (2006) – Fotó: Német Tamás / Telex
Kiállított fotó a Nemzeti Múzeum kerítésén – A fotó a fotón: Huszti István / Index (2006) – Fotó: Német Tamás / Telex

Annyira sokan gyűltek össze a Gellért térnél már a hivatalos indulás előtt, hogy rengeteg embert fel kellett vezetni a Szabadság hídra, így a tömeg egy része már azelőtt átért a pesti oldalra, hogy elindult volna a vonulás. Sokan eleve át sem mentek a gyülekezési helyre, a Fővám illetve a Kálvin téren várják, hogy odaérjen a menet, és becsatlakozhassanak.

Eközben a főszervezők, akik a menet legeleje lennének a tervek szerint, valahol sokkal hátrébb vannak, és a tömegben egyelőre nem tudnak előre jutni.

Fotó: Bődey János / Telex
Fotó: Bődey János / Telex

Ugyan a Civil Összefogás Fórum szervezi a békemenetet, de nem tudni, mennyi civil kurázsi van a demonstrálókban. A mindenkinél látható Stop Gyurcsány! táblák messziről úgy néznek ki, mintha kézzel írták volna őket, de ezek mind nyomtatva vannak, és ahogy egyik képünkön is látszik: szervezők osztogatják őket az embereknek.

Fotó: Német Tamás / Telex
Fotó: Német Tamás / Telex
Fotó: Csatári Flóra / Telex
Fotó: Csatári Flóra / Telex

Szinte áll a buszsor a Ferenc körúton, a Petőfi hídtól egészen a Corvinig. Ezek azok a békemenetes buszok, amikkel vidékről jöttek a békemenetelők, és a buszok most elmennek leparkolni a menet idejére.

Fotók: Olvasónk, Luca / Telex Fotók: Olvasónk, Luca / Telex
Fotók: Olvasónk, Luca / Telex

Hol vannak már azok az idők, amikor a Che Guevera arcképével ellátott cuccok voltak a lázadás nemzetközi szimbólumai? Manapság ezt a funkciót Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke tölti be, hiszen mint tudjuk, globalista-genderista-brüsszelita háttérhatalmi figurák által uralt világunkban jobboldalinak lenni trendi, szexi, fancy, rock and roll, és főleg lázadás. Nem csoda, hogy erre a hullámára idővel felkapaszkodott egy botcsinálta vállalkozás, és elkezdett OV22 feliratú holmikat árulni.

A fideszes körökben óriási sikert aratott termékcsaládról legutóbb annak apropóján számoltunk be, hogy elkezdett Békemenet pakkot árusítani (potom 5490 forintért lehetett hozzájutni a szetthez), most viszont még jobbat húztak: a Békemeneten osztogatják a termékek szórólapjait. Csodálkoznánk, ha ezek után bírnák szuflával a megrendeléseket.

Fotó: Csatári Flóra / Telex
Fotó: Csatári Flóra / Telex

A BME főépülete előtt Ákos bömböl, a tömeg vége nagyjából a Petőfi hídig ér fél kettőkor. Az emberek innen araszolgatnak a Szabadság-híd felé. Közben kicsit a felvezető rendőrautóval följebb is hozták a tömeg elejét a hídra, hogy jobban elférjenek az érkezők.

Fotó: Bődey János / Telex
Fotó: Bődey János / Telex

1956 egy nagy, ma is tartó, Magyarország és Európa szabadságáról szóló háború hősies pillanata volt – mondta Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára szombaton, a csepeli Királyerdei Művelődési Házban. Ez a háború szerinte arról szól, hogy „Magyarország önálló, szabad országként vagy egy internacionalista baloldali birodalom gyarmataként él-e”. Németh szerint a kommunisták 1956-ban a szovjetek segítségével leverték a magyarok szabadságharcát. Utódaik, a Gyurcsány-féle baloldal fojtotta vérbe a békés megemlékezést a forradalom 50. évfordulóján, és most ugyanez a Gyurcsány és ugyanaz a baloldal akar visszatérni a hatalomba. A politikus szerint ugyanazt akarják: „álljunk be a sorba, fogjuk be a szánkat, mondjunk le a nemzeti önállóságunkról, adjuk el a nemzeti vagyont, vegyünk fel Soros-hiteleket, hagyjuk kifosztani a magyarokat, adjuk fel a nemzeti identitásunkat, és most már azt is akarják, hogy legyünk nyílt társadalom, telepítsük be a bevándorlókat a városainkba, engedjük be az iszlámot a templomainkba és az LMBTQ-propagandát az iskoláinkba”. (MTI)

A Békemenet gyülekezőjének helyszínéről jelenti Csatári Flóra:

„Egy órára, a hivatalos gyülekező kezdetére szellősen már megtelt a Gellért tér, innen indul a menet kettőkor. Transzparenseken leginkább vidéki települések nevei olvashatóak, a tömegben magyar zászlók mellett székely zászlókat is látni szép számmal.”

Kollégáink becslése szerint már most több ezren várnak rá a Műegyetem rakparton, hogy elinduljon a Civil Összefogás Fórum (CÖF) Békemenete.

Fotó: Bődey János
Fotó: Bődey János

Fotók: Huszti István / Telex Fotók: Huszti István / Telex
Fotók: Huszti István / Telex
Fotók: Huszti István / Telex

A kétfarkús változat után hamarosan indul az autentikus, fideszes Békemenet is, Bozzay Balázs kollégánk a belvárosból jelenti, hogy rengeteg, vidékről érkező vonulót szállító buszt látni a Rákóczi úton.

„Nagyon jól szervezett az egész, minden buszon CÖF-matrica látható. A buszok az Andrássy úton és nagykörúton rakják le az embereket, utána leparkolnak a Rákóczi úton dupla sorban, szinte a Ferenciek teréig sorakoznak a járművek. Jópár egyházi iskola saját buszával hoztak embereket, illetve sok kisbuszon a Magyar Falu program matricája látható. Mindenhol magas a rendőri készültség, kicsit távolabb, a Kálvin téren is látni biztosító rendőröket.”

Fotó: Bozzay Balázs / Telex Fotó: Bozzay Balázs / Telex
Fotó: Bozzay Balázs / Telex

Még csak próbálok eljutni a BME-hez, de már káosz minden a belvárosban. A metrópótlóról leszállítottak az Arany János utcánál, és bemondták, hogy a Deák térig csak sétálni lehet, onnan mennek tovább a pótlóbuszok. A bazilikától a Deák téri villamos megállóig már minden le van zárva, áll egy hatalmas színpad, ahol hangbeállást tartanak és a hangszórókból 12:42-kor már a Nélküled szólt. Van egy konferanszié is, aki arról tájékoztatta az embereket, hogy honnan indul a békemenet.

A menetelők száma mostanra kétezer fő körülire nőtt becslésünk szerint. Az egybegyűltekhez először Kovács Gergő pártelnök, XII. kerületi önkormányzati képviselő beszélt, aki azzal kezdte, a villamossínen vigyázzanak az emberek, eddig „max tíz halottat jelentettek”. Október 23. egy nagy közös érzés, amiről minden magyarnak ugyanaz jut az eszébe: Gyurcsány. Minden ellenzéki mögött ő áll, mögötte meg egy 10 méteres Megagyurcsány – mondta, majd Orbánt kifigurázva arról beszélt, „tető kell az ország fölé, nehogy onnan jöjjenek a migránsok”. Szóba hozta a nyári megfigyelési botrányt is: az App Store-ból töltse le mindenki a Pegasust, mostantól elérhető. Előre tovább a putyini úton! – zárta beszédét.

Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

Utána Döme Zsuzsa ferencvárosi alpolgármester következett, aki a Fidesz-szavazó elképzelt tízparancsolatát adta elő. Ebből néhány szabály:

„Fogadom, hogy sose kételkedek, független médiát nem nézek, amit nem értek, azt támadom, rendszeresen frissítem adataim a Kubatov-listán, a civilséget tagadom, nem engedem, hogy az ellenzék elterelje a figyelmet a benzinár emelkedéséről az előválasztással.”

Fél 1 előtt nekiindultak a kétfarkúsok békemenetére összegyűltek, vonul a tömeg a Teréz körúton. Helyszíni tudósítóink, Tenczer Gábor és Huszti István jóvoltából néhány mókás és kevésbé mókás transzparensről is be tudunk számolni: Lorem ipsum, Gyurcsány 399%-ban Gyurcsány, Stop zokni!, SOTP diszgráfia!, Orbán: Stop én!, Hosszabbítsuk meg a CSOK-ot Szlovákiáig, StipiStop! (Mészáros Lőrinc arcával illusztrálva)

Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

Helyszíni tudósítónk, Tenczer Gábor az MKKP 4. Békemenetéről jelenti: a gyülekezési pontnak megadott Oktogon nagyjából félig megtelet, a dél körül mintegy ezer emberre saccolható a megjelenők száma.

Ahogy bármilyen rendes Békemeneten, itt is egy hosszú molinó kapott helyt legelöl, amin ezúttal – a nemzeti konzultáció plakátkampányára reflektálva – szöveg helyett csak emojik vannak, ezt kb. húszan fogják széltében. A menetet egy bulikamion fogja vezetni, amiről szól a zene, kommunista indulóktól kezdve Ákosig bezárólag vegyes a felhozatal. Kollégánk beszámolója szerint van ezenkívül egy óriási, felfújt kétfarkú kutya és egy „alufóliával betakart, formátlan valami”, amiről először nem tudta megállapítani, mi lehet, de később kiderült, hogy az augusztus 20-án méltán legendássá vált guruló Turult szimbolizálja, ezt a verziót 4 srác húzza kötélen.

Politikusok közül egyelőre csak Baranyi Krisztinát, a IX. kerület polgármesterét szúrta ki munkatársunk (neki ugyebár az egyik alpolgármestere, Döme Zsuzsa kétfarkús).

Fotók: Huszti István / Telex Fotók: Huszti István / Telex
Fotók: Huszti István / Telex

„Nagy Imre életáldozata helyébe Révész Máriusz fejsérülése lépett, a Corvin közi ellenállók képe helyett egy kiállított tankot 15 évvel ezelőtt elindító és azzal randalírozó nyugdíjas alakja ugrik fel az ünnep reggelén az egyik vezető hírportálon” – írta október 23-i Facebook-bejegyzésében Gyurcsány Ferenc. A volt miniszterelnök a 2006-os őszi zavargásokról és rendőri fellépésről is írt, amiben jelentős szerepe volt: „a pesti utcán randevúzott a jogos állampolgári felháborodás, az önmagáért való erőszak és a szervezett államcsíny kísérlet. A határok sem az akkori szándékokban, sem a valóságban nem voltak világosak. Keveredett a szándék, keveredett tömeg. Egyik keverte a másikat és vissza.”

Kiélezett belpolitikai helyzetben köszöntött rá Magyarországra az 1956-os forradalom és szabadságharc 65. évfordulója, járványügyi korlátozások most nincsenek érvényben, minden párt szervez valamilyen eseményt szombatra.

  • 12:00 A Magyar Kétfarkú Kutya Párt a negyedik, „a kormány politikája mellett, és minden más ellen” mottóval meghirdetett Békemenete indul az Oktogontól és a tervek szerint 15:00-ra ér be a Moszkva térre.
  • 14:00 A kormányközeli Civil Összefogás Fórum által meghirdetett Békemenet, ami a szervezők szerint nemcsak az 56-os hősöknek, hanem a 2006-os rendőri erőszak áldozatainak is, a BME-től indul 14:00-kor.
  • 15:00 A Mi Hazánk Mozgalom Pongrátz András nevével fémjelzett, díszlövéses megemlékezése a Corvin közben „az oltatlanok se legyenek másodrendű állampolgárok” mottót kapta.
  • 15:30 Orbán Viktor az Andrássy út és a Bajcsy-Zsilinszky út találkozásánál mondja el az október 23-i ünnepi beszédét.
  • 16:00 A közös listán induló hatpárti ellenzék „Egységben a szabad Magyarországért!” elnevezésű megemlékezését az Andrássy út és a Dózsa György út sarkán tartják. Itt fog felszólalni az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje, Márki-Zay Péter, és itt mond beszédet Dobrev Klára (DK), Jakab Péter (Jobbik), Fekete-Győr András (Momentum) és Karácsony Gergely (Párbeszéd) is.

  • Lezárják az Andrássy utat a Kodály körönd és a Hősök tere között, illetve a Bajcsy-Zsilinszky út és az Oktogon között,
  • lezárják a József Attila utcát, a Károly körutat és az Erzsébet tér egy részét.
  • 14 órától várhatón 16 óráig a Szent Gellért rakpart – Szabadság híd – Vámház körút – Múzeum körút útvonalon kell szakaszos és időszakos lezárásra készülni,
  • 12 és 18 óra között a Szabad sajtó út – Kossuth Lajos utca – Rákóczi út útvonalon sem lehet autóval közlekedni az Erzsébet híd és a Blaha Lujza tér között,
  • ezen felül az Alkotmány utcában is lezárásra kell számítani a BKK oldala szerint.
Útlezárás a Békemenet útvonalán az Astoriánál – Fotó: Telex
Útlezárás a Békemenet útvonalán az Astoriánál – Fotó: Telex

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!