Márki-Zay: Már csak egyetlen kérdés maradt: Fidesz vagy nem Fidesz

Legfontosabb

2021. október 23. – 12:32

frissítve

Márki-Zay: Már csak egyetlen kérdés maradt: Fidesz vagy nem Fidesz
Fotó: Németh Sz. Péter / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Az idei október 23-i megemlékezéseket erősen befolyásolta, hogy fél év múlva választások lesznek. Szombat délutánra a Civil Összefogás Fórum szervezett kormánypárti felvonulást, beszédet mondott Orbán Viktor, később a hatpárti ellenzék közös megemlékezésén Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelölt szólt az egybegyűltekhez.

Aztán azzal folytatta, hogy betartották az ígéretüket, hogy közös jelöltekkel állnak majd ki október 23-án. „Libabőrös vagyok, történelmi momentum ez. A gyermekem 18 év múlva az érettségin lehet, hogy elemezni fogja” – mondta beszédében az ellenzéki gyűlésen második politikusként színpadra lépő Fekete-Győr András, a Momentum (volt) miniszterelnök-jelöltje, leváltott elnöke.

A Deák téren, ahol látni gyakorlatilag nem lehetett Orbánt (kivéve azoknak, akik tudtak pont szembe helyezkedni a villamossín felé fordított kivetítővel) elég lapos volt a hangulat, a legnagyobb sikert az aratta, mikor a miniszterelnök az ellenzéki előválasztáson gúnyolódott. A tömeg egy része innen már a Kossuth-nóta alatt elindult haza, azaz nem hallhatták már azt sem, ahogy Orbán a dal végén azt mondta, hogy viszontlátásra!

„Nézzetek a mellettetek állóra” – mondta, lehet látni rajtuk, hogy a falon is átmennek. Jöttek, láttak, győztek. „Hajrá, Magyarország, hajrá, magyarok!” – zárta beszédét a miniszterelnök, a tömeg pedig ütemes Viktor!, Viktor! skandálással búcsúzott.

Fotó: Németh Sz. Péter / Telex
Fotó: Németh Sz. Péter / Telex

Aztán majd jön Fekete-Győr András, de ő beszélni fog.

Sokan nem veszik komolyan a veszélyt, valóban, az, amit a baloldal csinál, inkább szórakoztatóipar, mint politika. Öles betűkkel hirdették, hogy legyőzik Orbánékat, e a karácsonyt se érték meg. Azon versenyeznek, ki lehet az új budai pasa, helytartó, párttitkár. Hirdetik, hogy az ördöggel is összefognak, ha kell. Néhány levitézlett baloldali párt miatt nem kéne ilyen sok embernek összegyűlni, de ami számít: a mögöttük álló nemzetközi hátország szerepe, a pénz, a média, a hálózat, ami egy súlyos erő, ezt több millió magyar csak együtt győzhet le és szoríthat ki az országból.

A magyarok igazsága tartott meg minket Európa közepén. Igazságot Magyarországnak! Nincs mindig igazunk, de amikor támadnak minket, akkor igazunk van. A magyarok igazsága a közönségben van, mindenkiben, a lelkükbe oltva, ha eljön az idő, ki kell állni a házaik elé és megvédeni. Ha meg akarjuk védeni a mindennapi élet szabadságát, akkor mindenkinek ki kell vennie a részét a küzdelemből. Ami ma elég, az holnap kevés. Minden magyarra számít, akinek számít az ország jövője. Még azok is jobban járnak az ő kormányzásukkal, akik nem rájuk szavaznak.

Jakab a végén arról beszélt, hogy lesz elszámoltatás: „Kövér elvtárs, remegjen a bajusz, mert mi a kezünk nem fog!” – fejezte be a Jobbik-elnök a beszédét.

Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

Jakab szerint a Békemenettel a kormánypártok a legkisebbek szíveiben is el akarják ültetni a gyűlölet magját, hiszen a rendezők azt kérték a résztvevőktől, karon ülő gyerekekkel vonuljanak, és úgy mutassák meg Gyurcsánynak és Brüsszelnek.

„Mi vissza fogjuk adni a kisemmizett nemzetnek mindazt, amit a nemzettől elvettek. Nem csak a földeket és a gyárakat, de a hitet. Hogy van élet a Fideszen túl, sőt, ott kezdődik csak igazán” – mondta.

Jakab szerint az Orbán-rendszer jelszava: „Oszd meg és uralkodj. Meg egy kis krumpli”. De az ellenzéké: „Egyesítsd, és szolgáld”.

Akik 56-ban a Sztálin-szobrot ledöntötték, nem voltak tanult szónokok, népvezérek, tábornokok. A magyar nép egyszerű fiai, lányai voltak, mint azok, akik most is itt vannak. Ma se az számít, amit külföldön gondolnak, a magyarok sorsáról a magyarok fognak dönteni. Október 23-a emlékeztet arra, hogy a személyes felelősségről ne feledkezzünk meg.

Fotó: Németh Sz. Péter / Telex
Fotó: Németh Sz. Péter / Telex

Jakab arról is beszélt, 1956-ban orosz tankok érkeztek keletről, ma orosz hitel. Akkor kétszázezer magyar menekült nyugatra, ma közel egymillió. „Nekünk nem keleti rezsim kell, hanem magyar jövő. A szeretteink, a barátaink, értük fogtunk össze, és a magyar jövőért” – mondta.

A baloldal megint fenekedik és szervezkedik. Ellenfeleik azt hiszik, hogy a báránybőrbe bújt farkas nem ismerhető fel. Az összefogás bendőjében már eltűnt mindenki, aki a farkassal cimborált. Óvakodni kell a hamis prófétáktól. A baloldal fáján csak baloldali politika nőhet, és csak egy baloldal van: hazugságokkal kezdik, erőszakkal folytatják, csődöt hagynak hátra. Ma úja színpadra készülnek azok, akik 15 éve a tömegbe lövettek. És a nagy víz túlsó partján készülődik Gyuri bácsi is, bezzeg, amikor hívtuk, akkor nem jöttek.

Az ellenzék egysége már megszületett, most már a nemzet egységét kell megteremteni, mondta Jakab, aki szerint „a jövő mi vagyunk, és nem alkuszunk Orbánnal se pénzért, se hivatalért”.

A Jobbik-elnök szerint ma már nem az életünkkel kell fizetni az igaz szóért, hanem tízmillió forinttal, utalva erre arra, hogy az ellenzéki pártok felszólalót rendre megbüntetik a parlamentben a felszólalásaikért.

Jakab a 2018-as túlóratörvény elleni tüntetésekről beszélt, és arról, hogy már akkor minden ellenzéki párt zászlaja megjelent a Kossuth téren. „Valójában sosem beszéltünk egymással, de mégis egy oldalon állunk, együtt az elnyomással szemben” – mondta.

Jakab szerint éveken át építették a falakat egymás közé, de 2018-ban ez leomlott.

Mi lékeltük meg 56-ban a kommunizmust, és mi vertük ki az első téglát a berlini falból. A magyaroknak nem igazuk van, hanem igazuk lesz. Lesz népszavazás és a gyerekeinket is megvédjük. Magyarország lesz az első, ahol az iskolák falainál megállítjuk az erőszakos LMBTQ-propagandát.

Fotó: Németh Sz. Péter / Telex
Fotó: Németh Sz. Péter / Telex

Az Európai Unió ránk támadt a rezsiárak csökkentése és a migránsok megállítása után. Egy tucat miniszterelnök tett így, Orbán még itt van, de az ő neveikre ki emlékezik? Európaivá, érzékennyé és liberálissá vernek minket, ha beledöglünk is. A Brezsnyev-doktrína levegője járja át Európát. Velünk még a kommunisták se boldogultak, ideje megérteni Brüsszelben: mi vagyunk a tüske a köröm alatt.

A Jobbik-elnök azzal kezdte a beszédét, hogy az ellenzéki pártok egy évvel ezelőtt megegyeztek, hogy ezen a napon egy színpadon fognak állni. „Örömmel jelentem, az ígéretet teljesítettük, együtt vagyunk, győzni fogunk!” – mondta.

A délután 4-re meghirdetett eseményen becslésünk szerint legalább négyezer fős tömeg gyűlt össze mostanáig, de folyamatosan érkeznek az emberek földalattival és gyalog az Andrássy úton.

Mind a hat párt zászlóit lehet már látni, a Jámbor Andrást támogató Szikra Mozgalomnak is van egy nagy transzparense. Sokan kék szalagot viselnek – ezt a mozgalmat Márki-Zay hirdette néhány hónappal ezelőtt, a szalag a korrupcióellenes harcot jelképezi. Az esemény konferansziéja Osváth Zsolt műsorvezető.

Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje, Márki-Zay Péter befutott a megemlékezésre.

Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

Sikerült talpra állítani az országot, egymillió új munkahely, devizahitelek nincsenek, csökkent az adó, a közműcégek, bankok, média visszaszerzése, a nemzeti vagyon növelése, a multik megadóztatása, rezsicsökkentés – sorolta az eredményeket. Egyszerre becsüli meg Magyarország az időseket és a fiatalokat, lásd 13. havi nyugdíj, fiatalok adóeltörlése, a családok adójának visszafizetése. Van alkotmány, ami garantálja: soha többé ne legyen 1956 és 2006. Újraegyesítették a magyarokat.

Nem akkor kell megsértődni, amikor okod van rá, hanem amikor megéri. Az elégtételre kivártak négy évet. Azt kaptak büntetésül, amit a Fidesz jutalmul: kétharmadot, elsöpörték a szocialista Magyarországot. 56-ban Gerőék Moszkvába menekültek, Orbánéknak nem volt ilyen szerencséjük, azóta sincs, mert Gyurcsány itt bolyong a közéletben, és kísért, mint az Országház fantomja.

Egy büszke, határokon átívelő magyar nemzetet lát '56-ban. Ezzel az országgal húzott újat a kommunisták új nemzedéke, kórházi napidíj, vizitdíj, magas rezsiárak, adóemelés, a 13. havi nyugdíj elvétele, családtámogatás eltörlése, devizahitelek csapdája, az ország kiárusítása, kifosztása, államcsőd, IMF-póráz, nesze, sánta magyar, itt egy púp. Amikor Orbánék felemelték a szavukat, szemeket lövettek ki, gumibotoztak. Lassan mondja, hogy mindenki megértse: „Soha nem fogjuk elfelejteni nekik”.

Fotó: Németh Sz. Péter / Telex
Fotó: Németh Sz. Péter / Telex

56-ban megmutattuk, kik is vagyunk valójában. hatalmas erő költözött belénk, megremegtek a kommunista uralom tartópillérei. A magyarok nemzete szempillantás alatt magára talált, a magyar név megint szép lett, méltó régi, nagy híréhez. Ugyanazt akarta a bíboros, esztergályos, akadémikus, főherceg, partizánból lett hadügyminiszter.

…ezért a békemenetesek közül sokan ott maradtak az Astorián vagy a Kálvin térnél, és az ottani kivetítőkről fogják meghallgatni Orbán Viktor beszédét.

Fotók: Német Tamás / Telex Fotók: Német Tamás / Telex
Fotók: Német Tamás / Telex

Vannak pillanatok, amikor mindenki úgy érzi, elég volt, dönteni kell, és a döntés megmutatja: kik vagyunk, egy nemzetről derül ki, mit ér. hallgat vagy protestál, beletörődik vagy fellázad, elkullog vagy harcol. Nem lehet elbújni, mert egy magasabb igazság szembesít. Vagy ide vagy oda kell állnod. Kiderül, ki áll a történelem jó és rossz oldalán. Mi, magyarok jól döntöttünk, fellázadtunk, harcoltunk.

A 65 évvel ezelőtti napokra és a 15 évvel ezelőtti délutánra emlékezik. Ezekben a percekben pont itt, az Andrássy és a Bajcsy-Zsilinszky sarkán nézett szembe a múlt és a jelen. Az ifjúkommunisták október 23-ból november 4-ét csináltak.

A Mi Hazánk megemlékezésén egy református lelkész köszöntötte az egybegyűlteket, aztán egy ágyúelsütős performansz következett. A Pongrácz testvérek egyike, Pongrácz András (ő vágta el lángvágóval a Sztálin-szobor lábát, és ő sütötte el az 56-os harcok óta máig működő ágyút) idézte fel az 1956-os eseményeket.

Ezután a párt parlamenti képviselője mondott beszédet. Duró Dóra szerint szükség van egy olyan nemzeti erőre, ami a magyarokat képviseli. Vesszen minden maradéka, ezt vallja a mi hazánk ez a jelszó. Megtaláltak azt a 106 embert, aki képviseli ezt. Bemutatta őket egyenként, azaz felolvasta papírról.

Fotó: Tenczer Gábor / Telex
Fotó: Tenczer Gábor / Telex

Jó napot, magyarok, jó napot, lengyelek, jó napot olaszok! – köszöntötte a miniszterelnök a tömeget.

És persze a Nélküleddel, ami a dunaszerdahelyi stadionban csendül fel hétről hétre, de az utóbbi években beszivárgott a magyarországi fősodorba is, nem lennék meglepve, ha a Petőfi rádió is rendszeresen adná.

Tamási Lajos versét Tóth János Gergely szavalja el.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!