Futószalagon szavaztak meg melegellenes, Kína-barát és közvagyoncsökkentő törvényeket a parlamentben

Legfontosabb

2021. június 15. – 15:33

frissítve

Futószalagon szavaztak meg melegellenes, Kína-barát és közvagyoncsökkentő törvényeket a parlamentben
Szavaznak a parlamentben 2021. június 15-én – Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Egy sor fontos, gyakran vitatott kérdésben szavaztak kedden, a tavaszi ülésszak utolsó napján a parlamentben. Melegellenessé eltérített pedofilellenes törvény, a Fudan Egyetem mögött álló alapítvány, elengedett gyeplő a 2022-es költségvetésben, bagóért adott önkormányzati bérlakások, új alkotmánybíró és Jakab Péter rekordmagas, tízmilliós büntetése is belefért az Országgyűlésben.

A szavazásokon a kormánypártok, a független képviselők és a Jobbik képviselői voltak jelen, és még a fideszes Simonka György is kikérte magát a keddi tárgyalásáról a költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt indult büntetőeljárásában.

Az MSZP, DK, LMP, Párbeszéd és a Momentumhoz csatlakozott független képviselők előre jelezték, hogy bojkottálják a szavazásokat, helyette a Parlament előtt tartottak sajtótájékoztatót.

A kormánypártok és a Jobbik is megszavazta a melegellenessé eltérített pedofilellenes törvénytervezetet

157 igen és 1 nem szavazattal a parlament kormánypárti többsége, a Jobbik képviselői, a Jobbikból kiugrott, ma független képviselők, a Mi Hazánk Mozgalom képviselői kedden megszavazták a különféle módosítókkal melegellenessé eltérített pedofilellenes törvénytervezetet, közben az összes ellenzéki módosítót leszavazták. Az MSZP, DK, LMP, a Párbeszéd és a Momentumhoz csatlakozott független képviselők előre jelezték, hogy bojkottálják a szavazást, a független Székely Sándor szavazott egyedül nemmel.

A fideszes Kocsis Máté pedofíliaellenes törvényjavaslatával előbb az ellenzéki pártok is egyetértettek, később viszont kormányképviselők melegellenes módosításokkal tűzdelték azt tele. Itt írtunk bővebben arról, hogy a módosító javaslatok az LMBTQ-embereket hogyan érintik.

Egy lépéssel közelebb a budapesti Fudan Egyetem

A kormánypárti többség és néhány független képviselő megszavazta a Fudan Hungary Egyetem Alapítvány létrehozását is, és azt, hogy ingyen átadják a még tervezés alatt álló beruházásnak a fejlesztési terület legértékesebb, Duna-parti telkeit. Az Országgyűlésben bent lévő jobbikosok és független képviselők többsége a pedofiltörvény után a Fudanra már nemmel szavazott.

A jogszabályok jó előre rendelkeznek az egyetem fenntartójaként működő Fudan Hungary Egyetemért Alapítvány létrehozásáról, sőt már most gondoskodnak arról, hogy az alapító jogok gyakorlásával a majdani – mondjuk ellenzéki – kormány ne szólhasson bele.

Elengedett gyeplő, több pénz egészségügyre, fura tételek az újraindítási alapban

A parlament kedden megszavazta a 2022-es költségvetést is, amely körül – Magyarországon szokatlan módon – benyújtása idején vita bontakozott ki az állami intézmények között: a tervezetet a jegybank és a Költségvetési Tanács is kritikával illette arra utalva, hogy a kormány indokolatlanul szórja a pénzt. Ettől függetlenül a költségvetési törvényt a fő számaiban módosítás nélkül nyújtották be, majd megszavazták a parlamentben.

A végeredmény egy meglehetősen bőkezű, az egyensúly helyreállítását egyelőre hátrasoroló büdzsé lett (ezzel egyes vélemények szerint már a 2022-es választásokra készül a kormány), amelyben néhány, mostanáig elhanyagolt területre jelentősen megemelt forrás jut, és jókora szeletet tesz ki a „gazdaság-újraindítás”, bár szokás szerint egészen furcsa tételeket is idesoroltak.

Tizenkét évre megszavazták az új alkotmánybírót

136 igen, 2 nem szavazattal az Országgyűlés Márki Zoltánt, a Kúria büntető kollégiumának vezetőjét szavazta meg az új alkotmánybírónak. Ezt a tisztséget tizenkét évre kapta meg. Az alkotmánybírói poszt azért üresedett meg, mert Varga Zsolt András korábbi alkotmánybírót a Kúria elnökének választották. Az alkotmánybírót előbb az Országgyűlés igazságügyi bizottságának kell támogatnia, ennek ellenzéki képviselői korábban úgy nyilatkoztak, ők csak a bizottsági ülés előtt néhány perccel tudták meg, ki lesz a jelölt. Márki a kapott tisztségről úgy nyilatkozott, ő független, és „nem lehet döntésre utasítani”, ahogy az elmúlt harminc évben sem lehetett.

Az új alkotmánybíró, Márki Zoltán leteszi esküjét 2021. június 15-én
Az új alkotmánybíró, Márki Zoltán leteszi esküjét 2021. június 15-én

Bagóért adhatják bérlakásaikat az önkormányzatok világörökségi területeken

Megszavazták az önkormányzati bérlakások privatizációját lehetővé tévő lakástörvényt is, pontosabban annak sokadik módosítását, miután az első, Böröcz László-féle változat még a fideszeseknél is kiverte a biztosítékot. A most elfogadott törvény a világörökségi területekre érvényes, Budapesten ez a budai Vár történelmi részét és az Andrássy utat jelenti (összesen kb. 1500 lakást).

A cserélt bérleti jogok esetében az 50 százalékos vételár 35 százalékra csökkent (egyösszegű fizetésnél 5 százalék kedvezmény is jár a vevőnek, ez azt jelenti, hogy akár a becsült forgalmi érték 30 százalékáért kerülhet az ingatlan a cserével bérlőkké váltak tulajdonába). Az egyszer már 25-ről 15 évre csökkentett részletfizetési futamidő visszaáll 25 évre. A Várnegyedben megvásárolhatóvá váló mintegy 800 lakás közül a földszinti elhelyezkedésűeknél a rendeltetés kereskedelmi, szolgáltató és kulturális rendeltetésre módosítható. És a Várnegyedben nem vásárolhatnak bérlakást cégek, és magánszemélyek birtokában is legfeljebb két lakás lehet, valamint tulajdonjoghoz csak európai uniós állampolgár juthat.

Jakab Péter is megkapta a tízmilliós büntetését

A Jobbik elnöke, miniszterelnök-jelöltje május 17-i felszólalásában először a

„jut eszembe, mi a helyzet a rabszolgatörvénnyel, ficsúrok?!”

kérdéssel érdeklődött a napirendi felszólalás előtt, majd kikapcsolt mikrofonja mellett a perzsaszőnyeg és a ficsúr szavakat emlegette egy mondatban Kövérnek címezve. Kövér László házelnök ezért rekordméretű, 9,6 millió forintos büntetést szabott ki Jakabra. Kövér több oldalt szánt döntése megvédésére, azt írta, hiába figyelmeztette Jakabot, hogy ne használjon sértő kifejezéseket, szerinte az ellenzéki képviselő „ennek nem tett eleget”, a büntetés pedig jogszerű és arányos. Az Országgyűlés kedden jóváhagyta a büntetést.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!