A Kúria egyik vezetője lehet az új alkotmánybíró

2021. június 14. – 14:22

Másolás

Vágólapra másolva

Az Országgyűlés igazságügyi bizottsága a hétfői ülésén támogatta, hogy Márki Zoltánt, a Kúria büntető kollégiumának vezetőjét nevezzék ki alkotmánybírónak, írja az MTI.

A bizottság elnöke, a KDNP-s Vejkey Imre szerint az Alkotmánybíróság tagjának jelöléséért összehívott eseti bizottság hétfő délelőtt Márki Zoltánt javasolta a posztra, ami azért üresedett meg, mert Varga Zsolt András korábbi alkotmánybírót a Kúria elnökének választották.

Márkit is meghallgatták hétfőn, aki az MTI szerint azt mondta, az igazságot, a függetlenséget és az ítélkezést nem tartja bonyolult teoretikus kérdésnek, „egy bírónak nincsenek tervei, nekem az üggyel nem célom van, hanem dolgom”. Azt is mondta, ő független, és „nem lehet döntésre utasítani”, ahogy az elmúlt harminc évben sem lehetett. Szerinte az alkotmánybíró legfőbb feladata az alaptörvény védelme, a bírói pedig a hatályos törvény alkalmazása.

Márki Zoltán 2019 júliusában a Hableány-tárgyaláson a Kúrián – Fotó: MTI / Szigetváry Zsolt
Márki Zoltán 2019 júliusában a Hableány-tárgyaláson a Kúrián – Fotó: MTI / Szigetváry Zsolt

Az MSZP-s Varga László „kezelhetetlennek” nevezte a jelöltválasztás folyamatát, mert szerinte a tavaszi ülésszak vége előtt egy nappal, a bizottsági ülés előtt néhány perccel tudták meg, ki lesz a jelölt, ami szerinte az „eljárást és a kormánypártok hozzáállását minősíti”.

A 444-nek a bizottság alelnöke, a jobbikos Gyüre Csaba is azt mondta, ő maga is csak a laptól értesült arról, hogy Márki a jelölt.

Márki alkotmánybíróvá választásáról véglegesen a parlament dönt majd. Kedden szavaznak, legalább 133 támogató kell ehhez neki. Ha megvan a kétharmados többség, tizenkét évre választják meg Márkit alkotmánybíróvá.

Márki Zoltán 1990 decemberétől lett a Pesti Központi Kerületi Bíróság büntető ügyszakos bírája, 1996 és 2002 között az Igazságügyi Minisztériumba beosztott bíróként dolgozott. 2002 júliusától a Legfelsőbb Bíróságra jogegységi határozatok előkészítésével kapcsolatos feladatok ellátására, határozatlan időre beosztott bíró, 2005 szeptemberétől legfelsőbb bírósági bíró, 2012 májusától kúriai tanácselnök, 2015 szeptembere 2017 áprilisa között a Fővárosi Ítélőtábla büntető kollégiumának megbízott vezetője. 2021. január 12-től Kúria büntető kollégiuma működésével összefüggő igazgatási feladatokkal megbízott tanácselnök, március 15-től pedig annak vezetője lett.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!