Bérlakástörvény: módosítják a módosító módosítóját

2021. június 11. – 15:03

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Sokadik alkalommal módosul már az önkormányzati bérlakások privatizációját lehetővé tévő lakástörvény-módosító, amelyet eredeti változatában Böröcz László fideszes képviselő terjesztett be májusban.

A törvény első változata szakértői értékelések szerint gyakorlatilag kivégezte volna a megmaradt önkormányzati bérlakásszektort, ennek megfelelően méretes felhördülést váltott ki, fideszes politikusok is kikeltek ellene. A lényege az volt, hogy bárki, aki legkésőbb tavaly év vége óta lakik egy önkormányzati bérleményben, szeretné azt megvásárolni, a forgalmi érték 10,5-30 százalékáért megteheti ezt – függetlenül attól, hogy az önkormányzat szeretné eladni a lakást, vagy nem.

A radikális javaslatból hamar visszakozott a kormánypárt, úgy módosították, hogy csak a világörökségi területekre legyen érvényes, Budapesten ez a budai Vár történelmi részét és az Andrássy utat jelenti (összesen kb. 1500 lakást). Abból a csomagból, ami ezt a kitételt is tartalmazza, kiderült még néhány további változás: akinek köztartozása van, vagy tartozik háromhavi lakbérrel, nem veheti meg a lakást, és a megvásárolt ingatlant négy évig tilos eladni.

A Hvg.hu most még egy ehhez képest is új fejleményt szúrt ki a parlament honlapján, vagyis elmondhatjuk, hogy a módosító módosítóját is módosította a Fidesz. Az új elemek:

  • A cserélt bérleti jogok esetében az 50 százalékos vételár 35 százalékra csökkent (egyösszegű fizetésnél 5 százalék kedvezmény is jár a vevőnek, ez azt jelenti, hogy akár a becsült forgalmi érték 30 százalékáért kerülhet az ingatlan a cserével bérlőkké váltak tulajdonába).
  • Az egyszer már 25-ről 15 évre csökkentett részletfizetési futamidő visszaáll 25 évre.
  • Kizárólag a Várnegyedet érintően bekerült a szövegbe, hogy az itt megvásárolhatóvá váló mintegy 800 lakás közül a földszinti elhelyezkedésűeknél a rendeltetés kereskedelmi, szolgáltató és kulturális rendeltetésre módosítható.
  • Szintén a várra vonatkozik az az újdonság, hogy ott nem vásárolhatnak bérlakást cégek, és magánszemélyek birtokában is legfeljebb két lakás lehet, valamint tulajdonjoghoz csak európai uniós állampolgár juthat.
Kövess minket Facebookon is!