Bérlakástörvény: módosítják a módosító módosítóját

2021. június 11. – 15:03

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Sokadik alkalommal módosul már az önkormányzati bérlakások privatizációját lehetővé tévő lakástörvény-módosító, amelyet eredeti változatában Böröcz László fideszes képviselő terjesztett be májusban.

A törvény első változata szakértői értékelések szerint gyakorlatilag kivégezte volna a megmaradt önkormányzati bérlakásszektort, ennek megfelelően méretes felhördülést váltott ki, fideszes politikusok is kikeltek ellene. A lényege az volt, hogy bárki, aki legkésőbb tavaly év vége óta lakik egy önkormányzati bérleményben, szeretné azt megvásárolni, a forgalmi érték 10,5-30 százalékáért megteheti ezt – függetlenül attól, hogy az önkormányzat szeretné eladni a lakást, vagy nem.

A radikális javaslatból hamar visszakozott a kormánypárt, úgy módosították, hogy csak a világörökségi területekre legyen érvényes, Budapesten ez a budai Vár történelmi részét és az Andrássy utat jelenti (összesen kb. 1500 lakást). Abból a csomagból, ami ezt a kitételt is tartalmazza, kiderült még néhány további változás: akinek köztartozása van, vagy tartozik háromhavi lakbérrel, nem veheti meg a lakást, és a megvásárolt ingatlant négy évig tilos eladni.

A Hvg.hu most még egy ehhez képest is új fejleményt szúrt ki a parlament honlapján, vagyis elmondhatjuk, hogy a módosító módosítóját is módosította a Fidesz. Az új elemek:

  • A cserélt bérleti jogok esetében az 50 százalékos vételár 35 százalékra csökkent (egyösszegű fizetésnél 5 százalék kedvezmény is jár a vevőnek, ez azt jelenti, hogy akár a becsült forgalmi érték 30 százalékáért kerülhet az ingatlan a cserével bérlőkké váltak tulajdonába).
  • Az egyszer már 25-ről 15 évre csökkentett részletfizetési futamidő visszaáll 25 évre.
  • Kizárólag a Várnegyedet érintően bekerült a szövegbe, hogy az itt megvásárolhatóvá váló mintegy 800 lakás közül a földszinti elhelyezkedésűeknél a rendeltetés kereskedelmi, szolgáltató és kulturális rendeltetésre módosítható.
  • Szintén a várra vonatkozik az az újdonság, hogy ott nem vásárolhatnak bérlakást cégek, és magánszemélyek birtokában is legfeljebb két lakás lehet, valamint tulajdonjoghoz csak európai uniós állampolgár juthat.
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!