Fideszes polgármesterek is kikeltek az új lakástörvény-tervezet ellen

Fideszes polgármesterek is kikeltek az új lakástörvény-tervezet ellen
Százlakásos önkormányzati bérház a XIII. kerületben. Fotó: Tóth József polgármester / Facebook

Másolás

Vágólapra másolva

Ritka jelenségnek lehetünk szemtanúi: fideszes politikusok nyilvánosan kritizálnak egy fideszes törvényjavaslatot. Ha megszavazzák a Böröcz László fideszes országgyűlési képviselő által kedden késő este benyújtott javaslatot, akkor az önkormányzatoknak kötelező lesz eladniuk a tulajdonukban lévő bérlakásokat, ha a benne élő bérlők szeretnék megvásárolni azokat. Ezzel a kormánypárti önkormányzatok is nagy vagyontól esnének el, így nem csoda, hogy több fideszes polgármester nyilvánosan is kikelt a tervezet ellen.

A lakástörvény parlamentnek benyújtott módosítása a jelenlegi formájában nem jó Székesfehérvár kormánypárti polgármestere szerint. Cser-Palkovics András pénteken a Facebookon azt írta:

„Az Országgyűlés a törvény erejénél fogva, a tulajdonosok felett dönt az önkormányzati vagyon kimondottan nem értékarányos elidegenítéséről.”

A székesfehérvári polgármester szerint a lakáspolitika az önkormányzatok ügye, az önkormányzati lakások pedig a települések vagyonának fontos részét képzik. Szerinte elfogadhatatlan az, hogy

az új lakástörvény értelmében minden bérlő a forgalmi érték 10,5-30 százalékáért vehetné meg az önkormányzatoktól az ingatlanokat.

Cser-Palkovics ezért szakpolitikai javaslatokkal fordulna a lakástörvény módosítását kezdeményező párttársához, Böröcz Lászlóhoz. Székesfehérvár fideszes polgármestere egyébként nem először fogalmazott meg kritikát a kormánypárt intézkedésével kapcsolatban, korábban Parragh László iparűzési adó elengedésére tett javaslatával sem értett egyet. Most ugyanakkor nem ő az egyetlen fideszes városvezető, aki nyilvánosan felszólal az ellen, ahogyan a Fidesz gyakorlatilag kivégezné az önkormányzati bérlakásrendszert.

Fideszes polgármesterek mondják: marhaság

Cser-Palkovicsnál élesebben fogalmazott a szintén fideszes Kovács Péter, a XVI. kerület polgármestere, aki nyílt levelet írt Böröcznek, annak javaslatát pedig egyenesen marhaságnak nevezte. Kovács szerint ennyire olcsón mindenki megvenné az önkormányzati lakást, amiben lakik, ha más nem, hitelből, amit biztosan megkapna, hiszen a lakás értéke sokkal magasabb lenne a vételárnál, így pedig

az önkormányzatnak nem marad bérbe adható lakása, és nem tud segíteni azokon, akiknek anyagi helyzetük nem teszi lehetővé a bérlést, vagy fiatalok, és még nem spóroltak össze annyit, hogy saját lakásba költözzenek.

A fideszes Kovács Péter kritikájához a Facebookon kommentben csatlakozott a XXII. kerület fideszes alpolgármestere:

„Öröm látni, hogy az ember nincs egyedül a véleményével, Péter!”

– írta Németh Zoltán. Erre a hozzászólásra pedig Talabér Márta, Várpalota szintén fideszes polgármestere válaszolta azt, hogy „sokan gondoljuk így, Zoli”.

A Periféria Központ gyűjtése szerint a Fidesz–KDNP-vezetésű önkormányzatok legalább 1000 db önkormányzati lakással rendelkeznek. Ez azt is jelenti, hogy egyenként tízmilliárdos nagyságrendű veszteség érheti őket, ha a lakásprivatizációs törvényjavaslat átmegy a parlamenten.

A keddi benyújtása óta – kevésbé meglepő módon – több ellenzéki polgármester is bírálta a javaslatot, köztük Karácsony Gergely főpolgármester is, aki szerint annak nyertesei a fideszes csókosok és a lakásmaffia lesznek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!