Újra kihallgatták a fideszes Simonka Györgyöt, de nem tett vallomást

2021. április 8. – 12:21

Másolás

Vágólapra másolva

A Központi Nyomozó Főügyészség (KNyF) újabb ügyben hallgatta ki gyanúsítottként Simonka György fideszes országgyűlési képviselőt, olvasható az ügyészség honlapján.

Miután az Országgyűlés Polt Péter legfőbb ügyész indítványa alapján Simonka György mentelmi jogának felfüggesztéséről döntött, a Központi Nyomozó Főügyészség gyanúsítottként hallgatta ki a képviselőt. A parlament február 22-én 174 igen, egy nem és egy tartózkodás mellett, tehát kormánypárti támogatással szavazott a mentelmi jog felfüggesztése mellett.

Simonka György csütörtökön nem tett vallomást, és panasszal élt a gyanúsítás ellen.

Simonka György és társai ellen bűnszervezetben elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt indult büntetőeljárás. A Központi Nyomozó Főügyészség 2019. augusztus 21-én harminchárom ember ellen emelt vádat a Fővárosi Törvényszéken.

Simonka György egy 2018-as átadóünnepségen – Fotó: MTI/Soós Lajos
Simonka György egy 2018-as átadóünnepségen – Fotó: MTI/Soós Lajos

A vádirat szerint Simonka és társai jogellenesen akarták megszerezni a zöldség-gyümölcs termelői csoportoknak és a termelői szervezeteknek kiírt uniós és hazai pályázati támogatásokat. Az ügyészség korábban azt írta, Simonka tudta, hogy jelentős mértékű pályázati pénzek nyílnak meg 2009 végén, és emiatt olyan személyi kört épített fel, amellyel a döntéshozókat megtévesztette, hogy csoportok egymással összehangoltan szerezzenek meg minél több vissza nem térítendő támogatást. A tavaly januári előkészítő ülésen a harminchárom vádlott közül nyolcan beismerte a bűnösségüket, négyen egyezséget is kötöttek az ügyészséggel.

Simonka mindvégig tagadta, hogy törvénysértést követett volna el.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!