Gulyás: Keddtől megszűnik az ingyenes parkolás, a hitelmoratóriumot meghosszabbítják augusztus végéig

2021. május 20. – 10:58

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Percről percre követtük a csütörtöki kormányinfót.

A kormányülésen a kormány az oltási programot tekintette át. Első oltásban eddig 4 829 596 személy részesült, a második oltást pedig több mint 2 millió 800 ezren kapták meg. Ez azt jelenti, hogy a pünkösdi hétvégén el fogjuk érni az ötmillió oltottat – mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.

  • A határokon is elfogadják a védettségi applikációs igazolást, például azoknál a nem magyar állampolgároknál, akik Magyarországon telepedtek le és dolgoznak, de az oltás után nem kaptak védettségi plasztikkártyát?
  • Több Magyarországon letelepedett, dolgozó nem magyar állampolgár olvasónk arról számolt be, hogy amikor az oltás után nem kapták meg postán a védettségi plasztikkártyát, a kormányhivatal ezt megkeresésükre azzal indokolta, hogy az oltást végző orvos nem külföldi állampolgárként rögzítette őt a rendszerben, emiatt pedig a külföldi okmányszámot sem írta be. És mivel a magyar nyilvántartásokban nem rendelkeznek külföldi okmányokkal, emiatt a rendszer azt érzékeli, hogy ez a személy nem található, így pedig védettségi igazolvány sem készül. A kormányhivatal szerint csak az oltást végző orvos tudja módosítani az adatokat, mert az ő kódjával történt a rögzítés. Az oltópontokon ezután viszont azt mondják nekik, hogy ők ezt nem tudják bevinni a rendszerbe, és visszaküldik őket a kormányablaka. Mi itt a megoldás, hogy kaphatják meg az eddig elmaradt védettségi plasztikkártyát a Magyarországon letelepedett nem magyar állampolgárok?
  • Azok a külföldi turisták, akik a nyári szezonban külföldről (például Barhreinből, Törökországból, Csehországból, tehát azokból az országokból, akikkel Szijjártó Péter külügyminiszter már megegyezett) Magyarországra akarnak utazni, magyar védettségi igazolvány hiányában hogyan tudnak majd szállást foglalni, étterembe menni stb.?
  • Kásler Miklós miniszter bejelentése szerint áprilistól már egyedi méltányossággal is elérhető Magyarországon a gerincvelő izomsorvadásban (SMA-val) szenvedő gyerekek kezelésére használható Zolgensma nevű génterápiás gyógyszer. Összesen hány kérelem érkezett a minisztériumhoz illetve a NEAK-hoz? Eddig hány méltányossági kérelmet bíráltak el?
  • Mi az oka annak, hogy a pedofilellenes törvényjavaslat benyújtása csúszik, a Kocsis Máté által május elején megjelölt időponthoz – jelen állás szerint – két héttel később történhet meg?
  • Miért van szükség a törvénymódosításra, mely szerint az önkormányzatoknak kötelező lesz eladniuk a tulajdonukban lévő bérlakásokat, amennyiben a benne élő bérlők meg szeretnék vásárolni azokat?
  • Nem gondolja a kormány, hogy az adófizető által előteremtett közvagyon esetében súlyos veszteséget jelent, ha több mint 100 ezer lakást a forgalmi érték 10,5−30 százalékáért vehetik meg a bérlők? Hogy tervezik kiszűrni és megakadályozni a visszaéléseket ebben az ügyben?
  • Miért van szükség a módosításra, amely értelmében különleges ipari övezetté alakítanák Dunaújvárost és környékét, és több milliárd forintos iparűzési adótól eshet el a város?

Megérkezett a Nemzeti Egészségbiztosítás Alapkezelő első egyedi határozata a 700 millió forintba kerülő Zolgensma nevű génterápiás gyógyszer állami támogatásáról az első támogatott SMA-beteg gyereknek. Kásler Miklós, az Emmi minisztere korábban bejelentette, hogy áprilistól egyedi méltányossággal is elérhető Magyarországon a gerincvelői izomsorvadásban (SMA-val) szenvedő gyerekek kezelésére használható szer, a Nemzeti Egészségbiztosítás Alapkezelő ugyanis megállapodást kötött erről.

Csütörtökön arról is kérdezzük a kormányt, hogy összesen hány kérelem érkezett a minisztériumhoz, illetve a NEAK-hoz az ügyben, és eddig hány méltányossági kérelmet bíráltak el?

Kásler Miklós emberi erőforrások minisztere szerdán jelentette be, hogy az összes finanszírozott betegágy 80 százaléka bevonható a normál betegellátásba. „Az összes finanszírozott ágyszám 20 százalékát kell továbbra is a koronavírusos betegek ellátására biztosítani” – írta a Facebookon. Az egészségügy újraindulásáról ebben a cikkben írtunk részletesen. Az elektív beavatkozások és a rehabilitációs ellátások május 13-ától indultak újra, ugyanakkor még hetekbe telik, mire teljesen kinyit az egészségügy.

Hétfőn a Parlament gazdasági bizottsága megszavazta azt a törvényjavaslatot, amely szerint az önkormányzatoknak kötelező lesz eladniuk a tulajdonukban lévő bérlakásokat, amennyiben a benne élő bérlők meg szeretnék vásárolni azokat. A javaslatot Böröcz László fideszes országgyűlési képviselő nyújtotta be.

Böröcz javaslatán még fideszes polgármesterek is kiakadtak, erről itt olvashat részletesebben. Az önkormányzati bérlakásokról pedig ebben a cikkben írtunk bővebben. A törvényjavaslat több mint 100 ezer lakást érint, ezeket a forgalmi érték 10,5−30 százalékáért vehetik meg a bérlők. Azok a bérlők is, akik csak, mondjuk, fél éve laknak benne, és a javaslat alapján arra is lehetőségük lenne, hogy akár az adásvétel másnapján továbbadják sokszoros áron.

Kedden közös sajtótájékoztatót tartott a hat nagy ellenzéki párt, miután kiszivárgott egy előterjesztés, amely szerint Göd után Dunaújvárost és környékét is különleges ipari övezetté nyilvánítanák, ezáltal pedig évente több milliárd forinttól eshet el a Fejér megyei város. Karácsony és Gyurcsány is azt ígérte, igazságot szolgáltatnak a dunaújvárosiaknak kormányváltás után. Mindnyájan az önkormányzati választás bosszúját sejtik a döntés hátterében. Erről itt írtunk bővebben, a kormányinfón pedig arról is kérdezünk, hogy miért van szükség a módosításra, amely értelmében különleges ipari övezetté alakítanák Dunaújvárost és környékét, és több milliárd forintos iparűzési adótól eshet el a város?

Szerdán tovább mérséklődött a járványügyi helyzet, a lélegeztetőgépre szorulók száma a 2020. október végi szinten van, legutóbb október végén voltak még ennél is kevesebben lélegeztetőn.

  • Napi új fertőzöttek száma: 780 (az előző naphoz képest +147)
  • Napi új halálos áldozatok száma: 51 (az előző naphoz képest -1)
  • Kórházi ellátást igénylők száma: 1836 (az előző naphoz képest -72)
  • Lélegeztetőgépre szorulók száma: 212 (az előző naphoz képest -12)
  • Napi mintavételek száma: 16 324 (az előző naphoz képest +1662)
  • Az első dózissal oltottak száma: 4 829 595 (az előző naphoz képest +38 599)
  • Ebből a második dózissal is beoltottak száma: 2 814 805 (az előző naphoz képest +40 389)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!