A Telex kérdései a csütörtöki kormányinfóra

2021. május 20. – 10:58

Másolás

Vágólapra másolva
  • A határokon is elfogadják a védettségi applikációs igazolást, például azoknál a nem magyar állampolgároknál, akik Magyarországon telepedtek le és dolgoznak, de az oltás után nem kaptak védettségi plasztikkártyát?
  • Több Magyarországon letelepedett, dolgozó nem magyar állampolgár olvasónk arról számolt be, hogy amikor az oltás után nem kapták meg postán a védettségi plasztikkártyát, a kormányhivatal ezt megkeresésükre azzal indokolta, hogy az oltást végző orvos nem külföldi állampolgárként rögzítette őt a rendszerben, emiatt pedig a külföldi okmányszámot sem írta be. És mivel a magyar nyilvántartásokban nem rendelkeznek külföldi okmányokkal, emiatt a rendszer azt érzékeli, hogy ez a személy nem található, így pedig védettségi igazolvány sem készül. A kormányhivatal szerint csak az oltást végző orvos tudja módosítani az adatokat, mert az ő kódjával történt a rögzítés. Az oltópontokon ezután viszont azt mondják nekik, hogy ők ezt nem tudják bevinni a rendszerbe, és visszaküldik őket a kormányablaka. Mi itt a megoldás, hogy kaphatják meg az eddig elmaradt védettségi plasztikkártyát a Magyarországon letelepedett nem magyar állampolgárok?
  • Azok a külföldi turisták, akik a nyári szezonban külföldről (például Barhreinből, Törökországból, Csehországból, tehát azokból az országokból, akikkel Szijjártó Péter külügyminiszter már megegyezett) Magyarországra akarnak utazni, magyar védettségi igazolvány hiányában hogyan tudnak majd szállást foglalni, étterembe menni stb.?
  • Kásler Miklós miniszter bejelentése szerint áprilistól már egyedi méltányossággal is elérhető Magyarországon a gerincvelő izomsorvadásban (SMA-val) szenvedő gyerekek kezelésére használható Zolgensma nevű génterápiás gyógyszer. Összesen hány kérelem érkezett a minisztériumhoz illetve a NEAK-hoz? Eddig hány méltányossági kérelmet bíráltak el?
  • Mi az oka annak, hogy a pedofilellenes törvényjavaslat benyújtása csúszik, a Kocsis Máté által május elején megjelölt időponthoz – jelen állás szerint – két héttel később történhet meg?
  • Miért van szükség a törvénymódosításra, mely szerint az önkormányzatoknak kötelező lesz eladniuk a tulajdonukban lévő bérlakásokat, amennyiben a benne élő bérlők meg szeretnék vásárolni azokat?
  • Nem gondolja a kormány, hogy az adófizető által előteremtett közvagyon esetében súlyos veszteséget jelent, ha több mint 100 ezer lakást a forgalmi érték 10,5−30 százalékáért vehetik meg a bérlők? Hogy tervezik kiszűrni és megakadályozni a visszaéléseket ebben az ügyben?
  • Miért van szükség a módosításra, amely értelmében különleges ipari övezetté alakítanák Dunaújvárost és környékét, és több milliárd forintos iparűzési adótól eshet el a város?

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!