Gulyás: Keddtől megszűnik az ingyenes parkolás, a hitelmoratóriumot meghosszabbítják augusztus végéig

2021. május 20. – 10:58

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Percről percre követtük a csütörtöki kormányinfót.

  • Keddtől megszűnik az ingyenes parkolás az országban.
  • Augusztus 31-ig meghosszabbítják a hitelmoratóriumot.
  • A kormány szerint pünkösdkor meglesz az ötmillió beoltott.
  • A kormány járványügyi enyhítésekről tárgyalt szerdán, pénteken ezekről az operatív törzs dönt, ezután még pénteken ezeket Orbán Viktor be is jelenti. Pénteken döntenek arról is, mikor lehetnek rendezvények, koncertek.
  • Nem veszünk részt a következő uniós vakcinabeszerzésben, mert van még 10 millió nyugati vakcina az országban, ha szükség van harmadik oltásra, az is biztosított.
  • Azok is megkaphatják a vakcinát, akik kevesebb, mint három hónapja fertőződtek meg, mert van elég vakcina az országban.
  • „Az az érdekünk” Gulyás szerint, hogy a határokon is elfogadják az állami védettségi applikációt, erről módosításokat kell hozni, és tárgyalni, de pár napon belül ezeknek lehet eredménye.
  • A védettségi appban benne lesz a második oltás dátuma.
  • A kormány gyors megoldást vár az operatív törzstől arra, hogy a tajszám nélküliek jelenleg csak regisztrálni tudnak az oltásra, de időpontot foglalni nem.
  • Orbán Viktor szerint Karácsony igazat mondott azzal, hogy lekövérezte, de elnézést is kért érte.

Pénteken dönt az operatív törzs arról, mikor lehet rendezvényeket, koncerteket tartani, de a kormány „enyhítő javaslatokkal élt” az ügyben, mondta Gulyás.

A védettségi applikáció tartalmazni fogja a második oltás időpontját is, emellett bármilyen adat feltöltésére „egy-két nap alatt képesek vagyunk”, mondta Gulyás.

„Több a vakcinánk, mint amennyi ember be akarja oltatni magát”, ezért sem tervezik, hogy újabb Szputnyik-vakcinát rendel az ország.

Tajszámmal lehet regisztrálni az oltásra, de időpontot nem lehet foglalni, mikor lesz erre lehetőség? – kérdezték Gulyást. A miniszter szerint ez létező jelenség, erre gyors technikai megoldást vár a kormány az operatív törzstől, és azt, hogy „soron kívül oldja meg a problémát”.

„Sejtes immunitás is kialakulhat az oltások után”, így azok a cikkek semmit sem jelentenek Gulyás szerint, amik arról szólnak, hogy a kínai oltások után nem alakulnak ki antitestek a szervezetben.

Rákérdeztünk az SMA-betegek helyzetére is.

  • Kásler Miklós miniszter bejelentése szerint áprilistól már egyedi méltányossággal is elérhető Magyarországon a gerincvelő izomsorvadásban (SMA-val) szenvedő gyerekek kezelésére használható Zolgensma nevű génterápiás gyógyszer. Összesen hány kérelem érkezett a minisztériumhoz illetve a NEAK-hoz? Eddig hány méltányossági kérelmet bíráltak el?

Gulyás Gergely azt válaszolta, hogy rendkívül szigorú szabályokat írtak elő az egyedi kérelmek elbírálásra, mivel „itt több tíz- vagy százmilliós orvosi kezelésekről van szó”. A kérelmek elbíráslásának hatvan napon belül meg kell történnie. Az új szabályok szerint egy mezőkeresztesi kislány a napokban megkapta az engedélyt, ez azt jelenti, hogy számára térítésmentesen biztosítják a kezelést.

Hozzátette, jelenleg közel 100 SMA-beteg áll kezelés alatt, és közölük 70 gyermek.

„Sajátos állítás, hogy Dunaújváros bármitől elesik”, mivel egy iváncsai beruházásról van szó, mondta Gulyás a Telex kérdésére, miszerint:

  • Miért van szükség a módosításra, amely értelmében különleges ipari övezetté alakítanák Dunaújvárost és környékét, és több milliárd forintos iparűzési adótól eshet el a város?

Gulyás szerint egyébként arról, hogy egy iváncsai beruházás iparűzési adójából Dunaújváros nem kaphat, „az annak köszönhető, hogy a kormány egy baloldali módosítást fogadott el”, ami arról szól, hogy Budapest és megyei jogú városok területén különleges gazdasági övezet nem jelölhető ki.

Gulyás szerint az a helyes döntés, hogy ha egy településre sokmilliárdos beruházás érkezik, akkor nem csak az adott település, de a térsége is kapjon az iparűzési adóból, ahonnan például dolgozni is járnak ezekre a munkahelyekre, ezt szolgálja a különleges ipari övezetté alakítás.

  • Azok a külföldi turisták, akik a nyári szezonban külföldről (például Barhreinből, Törökországból, Csehországból, tehát azokból az országokból, akikkel Szijjártó Péter külügyminiszter már megegyezett) Magyarországra akarnak utazni, magyar védettségi igazolvány hiányában hogyan tudnak majd szállást foglalni, étterembe menni stb.?

A Telex kérdésére Guylás azt válaszolta, hogy ezeknek az országok védettségi igazolását a magyar hatóságoknak és szolgáltatóknak el kell fogadnia.

„Az az érdekünk, hogy a határokon is fogadják el a védettségi applikációt”, erről módosítást kell hozni, majd a különféle országokkal tárgyalni, de ezek már technikai kérdések, és pár napon belül megtörténhetnek, mondta Gulyás.

Az applikáción fel lesz tüntetve a második oltás időpontja is, így a határokon is könnyebb lesz az ellenőrzése ennek, mondta a miniszter a Telex kérdésére, miszerint:

  • A határokon is elfogadják a védettségi applikációs igazolást, például azoknál a nem magyar állampolgároknál, akik Magyarországon telepedtek le és dolgoznak, de az oltás után nem kaptak védettségi plasztikkártyát?

„A kormány által kinevezett kuratóriumi tagok függetlenek”, nem utasíthatók sem jobb, sem baloldalról, ha kormányváltás lesz, ők maguk dönthetik el, lemondanak-e az egyetemi alapítványok éléről, mondta Gulyás.

Idén is a „több Balaton, kevesebb Adria” lesz a irányadó elv? – Gulyásék csak azt kérik, hogy az emberek a hatályos jogszabályokat tartsák be. Ugyanakkor a jelenlegi információk szerint a magyarok háromnegyede belföldi utazást tervez.

Mivel személyes adat, hogy valaki be van-e oltva vagy sincs, így egy egészségügyi ellátásra szoruló ember nem tudhatja meg, hogy az őt ellátó orvos beoltott-e vagy sem. Ahogy a szülők sem tudhatnak arról, a gyerekeik tanára be van-e oltva.

A kormány ezt nem tárgyalta eddig, de nem zárkózik el attól, hogy ezeket a kérdéseket később tárgyalja, értelmes felvetések ezek, mondta Gulyás.

Nincs végleges megoldás még a Giro d'Italia ügyében, ami Magyarországról indulna, próbálnak megegyezni a szervezőkkel. Nem kizárt, hogy lesz 2022-ben, de még nincs megállapodás, mondta Gulyás.

A kormány nem akar beleszállni a zsidó közösségek vitájába, látják, hogy zajlik Jeruzsálemben egy per, mondta Gulyás. Hozzátette, 2011-ben úgy állapodtak meg az örökjáradék kérdésében a zsidó szervezetekkel, hogy azt a pénzt, amit a kormány évente ad nekik, maguk között osszák szét.

A Köves Slomó vezette Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) és a Magyarországi Autonóm Ortodox Izraelita Hitközség egy izraeli bíróságon támadta meg a Mazsihiszt. Az EMIH és az ortodoxok azért adtak be keresetet a Jeruzsálemi Főrabbinátus bíróságán, hogy vizsgálják felül a magyarországi zsidó felekezeteknek nyújtott örökjáradék elosztását.

A minimálbér adómentességéről a kormány azt gondolja, hogy nem adómentessé kell azt tenni, hanem emelni kell. „Az a kormány, amelyik ezt szorgalmazza, az a minimálbért nem emelete, és tönkretette az országot. Gyurcsányék kormányzása alatt 73 ezer forint volt a minimálbér, a Fidesz ezzel szemben 150 százalékkal emelte a minimálbért”, mondta Gulyás.

„Nem adómentessé kell tenni a minimálbért, mert ezzel csak azt érjük el, hogy a multik nem fizetik be az adót, és nem járnak jól a legszegényebbek sem”, tette hozzá.

„Fügefalevélként” használja Karácsony Gergely a Fudan-egyetem ügyét arra, hogy eltakarja az angol nyelvtudásáról szóló híreket, mondta Gulyás.

A Diákvárosba ígért kollégiumi helyek meglesznek, a Fudan előkészületei pedig sokáig tartanak, ezalatt bőven van idő tárgyalásokra, mondta a miniszter.

A kormány jó irányú javaslatnak tartja azt a törvényjavaslatot, amely szerint az önkormányzatoknak kötelező lesz eladniuk a tulajdonukban lévő bérlakásokat, amennyiben a benne élő bérlők meg szeretnék vásárolni azokat. A javaslatot Böröcz László fideszes országgyűlési képviselő nyújtotta be.

Arra a kérdésre, hogy 2021-ben is lesz-e nyelvvizsga amnesztia, Gulyás azt mondta, hogy a rendkívüli helyzetre tekintettel egyszer – tavaly -már hoztak egy olyan döntést, hogy a nyelvvizsga ne legyen feltétele a diploma megszerzésének.

Gulyás ezúttal sem hagyta ki, hogy Karácsony Gergely nyelvtudását belefűzze a válaszba. Szerinte ugyanis, „ha főpolgármesternek nem kellett nyelvvizsga a diplomához, akkor másnak miért kelljen”? Megfontolandó, hogy ne hozzunk még egyszer ilyen döntést, de ebben a kérdésben még nincs végleges kormánydöntés, mondta a miniszter.

A magyar kormány álláspontja, hogy Izraelnek joga van az önvédelemhez, az pedig elfogadhatatlan, hogy legyen egy olyan nyilatkozat, ami a Hamaszt és Izraelt egy szinten említi, ezért vétózták azt, mondta Gulyás.

Augusztus 31-ig a kormány meghosszabbítja a hitelmoratóriumot. Ezután, a bankokkal való egyeztetés után, lehetővé teszik, hogy külön jelentkezésre valaki bent maradjon a moratóriumban, de ezt mindenkinek külön a banknál kell majd jeleznie. Gulyás szerint aki tud törleszteni, az szeptembertől úgyis a törlesztést választja majd, de megmarad a lehetőség a másik opcióra is.

Lesz szuperkórház, gőzerővel zajlanak az előkészítési munkálatok. Két évig tart a tervezés, ebből másfél év már eltelt, a kormány reméli, hogy év végére ezek elkészülnek, és jövőre elindulhat a kivitelezés, mondta Gulyás. Uniós hitelt erre Magyarország nem hívott le, „helyesen” Gulyás szerint, de támogatást kapnak rá.

„Az osztrák honlapon azt írják, hogy az oltottság a feltétel, az osztrák egészségügyi miniszter viszont úgy nyilatkozott, hogy csak WHO és az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által elfogadott vakcink esetén engedi a beutazást. Ebben a kérdésben kell az osztrákokkal tárgyalni”,

– magyarázta Gulyás, aki szerint egyébként furcsa lenne, ha az egyik leghatékonyabb vakcinát – azaz a Szputnyik V-t – nem fogadnák el az osztrákok

Hogy reagált Orbán Viktor Karácsony Gergely nyilatkozatára, miszerint Orbán alacsony és kövér? – kérdezték Gulyás. A miniszter szerint Orbán annyit mondott, Karácsony „éppen igazat mondott, és rögtön elnézést is kért”, másképp nem kommentálta ezt.

A kérdések között felmerült, hogy amíg „a kormányinfón rendszeresen lehet kérdezni a minisztert, a főpolgármester viszont megszüntette a Budapestinfót”.

Gulyás erre úgy reagált, hogy a főpolgármester magyarul is csak a balliberális újságírók kérdéseire szeret válaszolni. Ez egyfajta viszony a sajtóhoz, ami Guylás szerint helytelen.

Kocsis Máté benyújt majd egy pedofilellenes törvényjavaslatot, a Fidesz elnöksége tárgyalta és támogatta ezt, de az országgyűlés még nem tárgyalta ezt, mondta Gulyás.

„A rendkívüli jogrend csak addig marad fenn, amíg ez szükséges”, ígéri Gulyás. Mivel szerint oltásban

„Magyarország Európa-bajnok”,

de a kontinensen belül még lényegesen nagyobb a fertőzésveszély, ezért „a járványügyi intézkedések csak egy részét tudjuk feloldani. A részletes intézkedéseket Orbán Viktor miniszterelnök jelenti be holnap”, mondta Guylás.

Miután meglesz az ötmillió beoltott, utána új intézkedések jönnek. A kormány ezekről tárgyalt szerdán, az operatív törzs pénteken dönt ezekről, Orbán Viktor pénteken jelenti be ezeket.

Előzetesen ennyit tud ezekről Gulyás mondani:

  • az ingyenes parkolás vasárnap éjféllel lejár, a hétfői ünnepnap még érvényes, de utána nem hosszabbítják meg, keddtől fizetős lesz;
  • a hitelmoratóriumos vitában a kormány nem támogatja a bankok álláspontját, a jelenlegi szabályok szerint hosszabbítják meg augusztus 31-ig, ezután pedig hosszabb átmeneti időszak lesz;
  • Magyarország „nem kíván részt venni” a brüsszeli vakcinabeszerzésben. A kormány szerint az oltási program itthon az ötmillió beoltott után le fog lassulni, talán hatmillióig még el lehet jutni. Több mint tízmillió nyugati vakcina van még itthon, ezekből lehet beadni egy harmadik dózist, ha szükséges lesz.

Magyarország „nem kíván részt venni” az újabb brüsszeli vakcinabeszerzésben, van elég tartaléka a magyar kormánynak, mondta Gulyás. A kormány szerint az oltási program itthon az ötmillió beoltott után le fog lassulni, talán hatmillióig még el lehet jutni. Több mint tízmillió nyugati vakcina van még itthon, ezekből lehet beadni egy harmadik dózist, ha szükséges lesz. Ráadásul Debrecenben épülni fog egy vakcinagyár, ott majd le lehet azokat gyártani, mondta Gulyás.

Gulyás azt is elmondta, hogy korábban az volt a helyes döntés, ha valaki megfertőződött, a betegség lezajlása után három hónapig ne kapja meg az oltást, de miután már van elegendő védőoltás, így ők is korábban kaphatják meg az oltást.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!