Magyar vétó az izraeli–palesztin konfliktust elítélő közös EU-nyilatkozatra

2021. május 18. – 19:26

frissítve

Magyar vétó az izraeli–palesztin konfliktust elítélő közös EU-nyilatkozatra
Josep Borrell uniós főképviselő – Hans Lucas / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Magyarország a 27 uniós tagállam közül egyedüliként nem támogatta az EU közös nyilatkozatát az izraeli–palesztin konfliktus ügyében, írja az Euronews. Ezt Josep Borrell uniós főképviselő jelentette be Brüsszelben. Borrell hangsúlyozta, hogy a mai egy nem hivatalos tanácskozás volt a külügyminiszterek között.

„Őszintén nem értem, hogy nem tud egyetérteni egy ország ezzel a nyilatkozattal. De ez a helyzet. Megismétlem, ez nem egy hivatalos zárónyilatkozat volt”

– mondta Borrell.

A hvg.hu szerint a kedd délutáni, rendkívüli, informális videókonferencián az uniós külügyminiszterek vettek részt. Az EU szeretett volna egy közös nyilatkozatot kiadni, amelyben a kialakult helyzetről mondják el véleményüket. A főképviselő szavai alapján a nyilatkozat többek között tartalmazta volna, hogy az EU elítél mindenfajta erőszakot, hogy csak a politikai megoldás vezethet el a békéhez, valamint azonnali tűzszünetre szólított volna fel.

Az nem világos, Magyarország mit kifogásolt a közös nyilatkozatban. Vétóban erős időszak a mostani. Mint arról korábban beszámoltunk,

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!