Magyarország megvétózta a Kínát bíráló közös uniós nyilatkozatot

2021. április 16. – 15:07

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Magyarország megvétózta a közös EU-nyilatkozatot, amelyben Kínát ítélték volna el a tagállamok a Hongkongban bevezetett nemzetbiztonsági törvény miatt. Ezt a Reuters hozta le elsőként egy névtelenséget kérő diplomata forrásra hivatkozta, de mi megkerestük a Külügyminisztériumot, akik kérésünkre megerősítették az információt.

A kínai népgyűlés tavaly nyáron új nemzetbiztonsági törvényt fogadott el Hongkongra vonatkozóan. A jogszabály alapján terrorizmus, szeparatizmus, felforgatás, és más országokkal való összejátszás miatt is elítélhetnek hongkongiakat, a büntetés akár életfogytiglani börtön is lehet. Jogvédők szerint a törvény szándékosan homályosan határozza meg, mi számít a jogszabály megsértésének, és ez a törvény önkényes alkalmazására ad lehetőséget.

A jogszabály következményei már a gyakorlatban is látszanak, ennek alapján ítélték 14 hónap börtönre ítélték Kínában Jimmy Lai milliárdos hongkongi vállalkozót. Lainak a bíróság szerint 2019-ben köze volt az autonóm város önállóságának megszüntetésére szervezett, Peking-ellenes tüntetésekhez.

Megkerestük a Külügyminisztériumot, hogy erősítsék meg illetve kommentálják a Reuters értesülését. Sajtófőnökén keresztül Szijjártó Péter a Telexnek azt nyilatkozta, valóban vétózta Magyarország az uniós nyilatkozatot, a döntést pedig azzal indokolta:

„Az Európai Unió már éppen elég nyilatkozatot fogadott el Hongkong ügyében, így az EU álláspontja világos mindenki számára. Semmi szükségét nem látjuk egy újabb nyilatkozatnak.”

Magyarország rendszeresen vétóz a mostanihoz hasonló közös nyilatkozatterveket (pl. Oroszország illetve Belarusz ügyében fordult elő a legutóbb ilyesmi), a kormány azzal szokta indokolni ezeket a döntéseit, hogy a magyar külpolitika következetesen nem kíván más országok belügyeibe beavatkozni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!