Egy év börtönt kapott a kínai milliárdos, mert tüntetett Hongkongért

2021. április 16. – 14:22

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

14 hónap börtönre ítélték Kínában Jimmy Lai hongkongi vállalkozót, mert a bíróság szerint 2019-ben köze volt az autonóm város önállóságának megszüntetésére szervezett, Peking-ellenes tüntetésekhez.

A 72 éves médiavállalkozót tavaly augusztusban vették őrizetbe. Az ő bő egyéves börtönbüntetése mellett további 8–18 hónapos ítéleteket szabtak ki, többek között több, korábbi hongkongi parlamenti képviselőre. A hongkongi demokrácia atyjának is nevezett 82 éves Martin Leere – a hongkongi Demokrata Párt alapítójára – felfüggesztett börtönt szabtak ki – írta a CNN. Kína már nem is titkolja, hogy véget vet a rá Nagy-Britanniától 1997-ben visszaszállt Hongkong 50 évre garantált önállóságának – ezt jelentette az egy ország, két rendszer elve.

Jimmy Lai vagyonát 1,2 milliárd dollárra becsülik, sikerét a Giordani ruházati boltok hálózatával alapozta meg, még 1981-ben. 1990-ben, amikor a város még brit fennhatóság alá tartozott, megalapította a NextDigital médiaholdingot, benne az Apple Daily újsággal. A holding négyezer embert foglalkoztat, Tajvanon is működtet képviseletet.

Kína globális hatalmi ambícióiról ebben a cikkünkben olvashat bővebben, ebben pedig a Kínai Kommunista Párt irányelveinek követését célként kitűző Fudan Egyetem Budapestre hozatalának tervéről, amelyet a kormány úgy támogat, hogy arra 450 milliárd forintos kínai hitelt vesz fel, hogy kínai cégek, kínai munkaerővel létrehozzák az egyetem kampuszát – erről a Direkt36 írt bővebben. Nemrég felmerült, hogy azt részben azon a területen valósítanák meg, ahová a főváros és az építészszakma –egyetértésben a kormánnyal – a Diákvárost álmodta meg.

Fürjes Balázs kormánybiztos azonban legutóbb közölte: a Déli Városkapunál kap helyet a Fudan saját bevallása szerint marxista nézeteket valló, a kínai állami nézőpontok megjelenítését célzó egyetem.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!