780 új fertőzöttet, 51 halálos áldozatot regisztráltak

2021. május 20. – 09:15

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva
  • Napi új fertőzöttek száma: 780 (az előző naphoz képest +147)
  • Napi új halálos áldozatok száma: 51 (az előző naphoz képest -1)
  • Kórházi ellátást igénylők száma: 1836 (az előző naphoz képest -72)
  • Lélegeztetőgépre szorulók száma: 212 (az előző naphoz képest -12)
  • Napi mintavételek száma: 16 324 (az előző naphoz képest +1662)
  • Az első dózissal oltottak száma: 4 829 595 (az előző naphoz képest +38 599)
  • Ebből a második dózissal is beoltottak száma: 2 814 805 (az előző naphoz képest +40 389)

Szerdán tovább mérséklődött a járványügyi helyzet, a lélegeztetőgépre szorulók száma a 2020. október végi szinten van, legutóbb október végén voltak még ennél is kevesebben lélegeztetőn. A koronavírusról tájékoztató oldal szerint a gyógyultak jelenleg 655 959 fő, az aktív fertőzötteké pedig 115 029. 1836 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 212-en vannak lélegeztetőgépen.

A járványhelyzet enyhülésének köszönhető Kásler Miklós Emmi-miniszter szerdai bejelentése is, ami alapján már az összes finanszírozott betegágy 80 százaléka bevonható a normál betegellátásba. „Az összes finanszírozott ágyszám 20 százalékát kell továbbra is a koronavírusos betegek ellátására biztosítani” – írta szerdai Facebook-bejegyzésében a miniszter.

Az egészségügy újraindulásáról ebben a cikkben írtunk részletesen. Az elektív beavatkozások és a rehabilitációs ellátások május 13-ától indultak újra, ugyanakkor még hetekbe telik, mire teljesen kinyit az egészségügy. Akik koronavírus-fertőzöttként szaglásproblémákkal küzdenek hetekkel a betegség után is, azoknak érdemes lehet bejelentkezni a a Semmelweis Egyetem Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinikájára, a post-COVID Szaglás Ambulanciára, ahol szaglásvizsgálatot végeznek és szaglásterápiát javasolnak a problémától küzdők számára, amennyiben nem fizikai akadály okozza a tüneteket.

Az operatív törzs szerdai sajtótájékoztatóján elhangzott, hogy sms nélkül 199 ezer adag Pfizer-vakcinára lehet online időpontot foglalni az eeszt.gov.hu oldalon csütörtökre, péntekre, szombatra és vasárnapra. Pfizer ezután is lesz, mondták, a jövő heti szállítmányból is fognak internetes regisztrációs lehetőségeket szervezni. A 16–18 éves korosztálynak már nem lesz külön oltási akció, mostantól ők is a felnőttekkel együtt foglalhatnak.

Ausztriába már Sinopharm-vakcinával oltottak is beléphetnek szerdától, mert a WHO ajánlása miatt a belépésnél elfogadják ezt, szemben a Szputnyik V-vel, ami mellé negatív tesztre is szükség van, ha valaki az országba utazik. Fontos azonban tudni, hogy angol vagy német nyelven kiállított igazolásra van szükség arról, hogy az illetőt már beoltották az EMA által jóváhagyott vagy WHO által ajánlott oltások valamelyikével.

Ausztriával, pontosabban az osztrák Cebina céggel egyébként közösen fejleszt koronavírus elleni vakcinát a Pécsi Tudományegyetem, amivel most úgy állnak, hogy már lezárult a laboratóriumi fázis, így jöhet az állatkísérlet.

A koronavírus magyarországi terjedéséről szóló részletes grafikáinkat itt böngészheti.

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!