Sms nélkül 199 ezer adag Pfizer-vakcinára lehet online időpontot foglalni

2021. május 19. – 12:17

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A keddi alig hatperces, újságírói kérdéseket mellőző úgynevezett sajtótájékoztató után a szerdai eseményt szokás szerint 11:15-re hirdették meg, de amikor az M1 műsorvezetője öt perccel negyed 12 előtt azt mondta, hogy „még ebben az órában” érkezik az operatív törzs tájékoztatója, már a gyanútlan várakozók is sejthették, hogy a meghirdetett időpontot nem kell komolyan venni. Az operatív törzs végül félórás késéssel érkezett meg a képernyőre, de a tájékoztatóra várók türelmét ezúttal a tegnapinál jóval hosszabb műsoridővel hálálták meg.

„Elértük, hogy levonulóban van a járvány harmadik hulláma, de addig nem dőlhetünk hátra, amíg nincs beoltva mindenki, aki szeretné felvenni az oltást” – mondta György István államtitkár szerdán. Az Országos Oltási Munkacsoport vezetője szerint a kormány még tárgyal arról, hogy 5 millió oltott után milyen enyhítések jöhetnek. Oltásra eddig 5,1 millió fő regisztrált, a regisztráltak 85 százaléka kapott már oltást.

György ezután azzal folytatta, hogy az online időpontfoglalással elérhető vakcinákról beszélt részletesen.

  • 5 millió adagot rendelt Magyarország a kínai vakcinából, ebből 4,5 millió már meg is érkezett, így a Sinopharmra – amelyet az államtitkár „szívből ajánlott” – folyamatosan lehet regisztrálni.
  • AstraZeneca-vakcinára már csak korlátozott mennyiségben vannak időpontok, mert a vártnál kevesebb érkezik, a beérkező szállítmányoka a második adagok beadására tartalékolják most.
  • Szputnyik oltóanyagból már nem érkezik több az országba, a megrendelt 2 millió adagból már csak pár ezer elérhető, ezek mind ki vannak ajánlva az időpontfoglalóban, aki ilyet szeretne foglaljon minél előbb.

Az államititkár azt is bejelentette, hogy

sms nélkül 199 ezer adag Pfizer-vakcinára lehet online időpontot foglalni az eeszt.gov.hu oldalon csütörtökre, péntekre, szombatra és vasárnapra.

György szerint azért érdemes sietni az időpontfoglalással, mert még mindig több mint 700 ezer ember nem vette fel az oltást. Pfizer ezután is lesz, a jövő heti szállítmányból is fognak internetes regisztrációs lehetőségeket szervezni. A 16–18 éves korosztálynak már nem lesz külön oltási akció, mostantól ők is a felnőttekkel együtt foglalhatnak.

Szerdától könnyebb beutazni Ausztriába, ennek már korábban is ismert részleteit Kiss Róbert sorolta el a szerdai tájékoztatón, mielőtt rátért volna a szokásos, rendőri intézkedésről szóló statisztikák felolvasására.

Müller Cecília azon kívül, hogy beolvasta a napi adatokat, arról is beszélt, hogy

  • a nem oltható gyermekek érdekében fontos az úgynevezett „fészekimmunitás”;
  • a fertőzöttek többsége az aktív, munkaképes korosztályból kerül ki, a dolgozók között terjed most leginkább a járvány;
  • már lehet babaúszást tartani, ha az oktatónak és a babákat úsztató szülőknek is van már védettségi igazolványuk, a vizet fertőtlenítik, a babáknak pedig kötelező megfelelően zárt úszópelenkát viselniük;
  • és megemlékezett a családorvosok világnapjáról, a telemedicináról, a népegészségügyi szakemberekről, Karikó Katalinról, a Magyar Higiénikusok Társaságának ünnepi üléséről.

Szerdán még két újságírói kérdésre is sikerült időt keríteniük az operatív törzs képviselőinek. Az elsőre adott válaszból kiderült, hogy még mindig vannak, akik súlyos szövődményekkel fekszenek kórházban, ezért továbbra is szükség van a koronavírus-betegségen átesettek vérplazmájára. A második válaszban nem volt újdonság, Müller Cecília ahogy már korábban is, most is arról beszélt, hogy nincs hivatalosan megszabva, mennyi időnek kell eltelnie a beadott védőoltás és a véradás között, de az országos tisztifőorvos néhány napos várakozási időt javasolt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!