Szerdától könnyebb lesz beutazni Ausztriába

2021. május 18. – 23:15

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Ausztria szerdától enyhít a járvány miatt bevezetett beutazási korlátozásokon, és a karanténkötelezettség helyett elfogadnak minden olyan hivatalos igazolást, amely bizonyítja, hogy a beutazni szándékozót már beoltották, vagy átesett a koronavírusos fertőzésen – írja az MTI. Ezek hiányában továbbra is egy negatív teszt a belépés feltétele.

Az országokat három csoportba sorolták. Az első csoportba azok az országok tartoznak, ahol alacsony a 7 napra és százezer lakosra vetített megbetegedési ráta – például Magyarország. Ezekből az országokból már turisztikai céllal is be lehet utazni Ausztriába, a belépés feltétele egy angol vagy német nyelven kiállított igazolás arról, hogy az illetőt már beoltották, vagy átesett a betegségen.

Amennyiben ilyen papírral nem rendelkezik a beutazni szándékozó, egy negatív koronavírusteszt is elegendő a belépéshez, mely PCR-teszt esetén nem lehet régebbi, mint 72, antigénteszt esetén pedig 48 óra.

A második csoportba azok az országok tartoznak, amelyeket Ausztria jelenleg még magas kockázatúnak sorolt be. Ezek: Horvátország, Litvánia, Hollandia, Svédország és Ciprus. Az ezekből az országokból érkezőknek – amennyiben nem rendelkeznek oltási igazolvánnyal vagy korábbi koronavírus-betegségüket igazoló papírral – negatív teszt ellenére is karanténba kell vonulniuk, és csak a karantén ötödik napján teszteltethetik magukat.

A harmadik csoportba a vírusmutációs területté nyilvánított országok – India, Brazília és a Dél-Afrikai Köztársaság – tartoznak. A belépés feltétele egy negatív PCR-teszt, melyre a beoltottaknak és a gyógyultaknak is szükségük van, és a karanténkötelezettség is életben marad. Az ezekre az országokra érvényes, április 29-e óta tartó beutazási tilalmat a légi forgalomban június 6-áig meghosszabbították.

Wolfgang Mückstein egészségügyi miniszter azt mondta, hogy minden olyan oltás tényét igazoló papír feljogosít a belépésre, mely az Európai Gyógyszerügynökség (EMA), illetve az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által már engedélyezett vakcinával történt.

Ezek szerint, ahogy korábban írtuk, a Szputnyik V vakcinával beoltottak oltási igazolványa nem érvényes Ausztriában, míg a Sinopharm-vakcinát kapók igazolása igen, mert a kínai oltóanyagot a WHO már jóváhagyta, az orosz vakcinát viszont még nem.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!
Partnereinktől