Kétezer alatt a kórházban ápolt koronavírusos betegek száma, 52-en haltak meg

2021. május 19. – 09:12

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva
  • Napi új fertőzöttek száma: 633 (az előző naphoz képest +251)
  • Napi új halálos áldozatok száma: 52 (az előző naphoz képest -12)
  • Kórházi ellátást igénylők száma: 1908 (az előző naphoz képest -289)
  • Lélegeztetőgépre szorulók száma: 224 (az előző naphoz képest -27)
  • Napi mintavételek száma: 14 662 (az előző naphoz képest +7558)
  • Az első dózissal oltottak száma: 4 790 996 (az előző naphoz képest +76 004)
  • Ebből a második dózissal is beoltottak száma: 2 774 416 (az előző naphoz képest +25 181)

A hivatalos honlap közlése szerint a gyógyultak száma 648 513, az aktív fertőzötteké 121 746. A lélegeztetőgépre szorulók száma a 2020. október végi szinten van, legutóbb október végén voltak még ennél is kevesebben lélegeztetőn.

A háziorvosok Sinopharm-, Janssen- és Moderna-vakcinákkal oltanak. A kormány mai ülésén tárgyalja az újraindítás újabb fokozatával várható intézkedéseket. A következő napok oltási tervéről az operatív törzs szerdai sajtótájékoztatóján adnak tájékoztatást.

Az operatív törzs kedden is tartott online sajtótájékoztatót, ezúttal Galgóczi Ágnes, az NNK járványügyi főosztályának vezetője sorolta el a napi adatokat Müller Cecília helyett. Kitért arra, hogy a legtöbb településen csökken a szennyvíz koronavírus-koncentrációja, továbbra is folyamatosan oltanak Pfizer-vakcinákkal, kedden is jön egy adag belőle az országba, majd azt is mondta, „a tüsszentési etikett betartása továbbra is fontos”.

A kormánypárti többség kedden meghosszabbította a ház őszi ülésszakának első ülésnapját követő 15. napig, várhatóan szeptember végéig vagy október elejéig a koronavírus-törvény hatályát, hogy a veszélyhelyzeti kormányrendeletek továbbra is érvényben maradhassanak. Az eddig érvényes szabályok szerint május 22-ig tartana a veszélyhelyzet. Ebben a Telex Gyorstalpalóban azt szedtük össze, mit kell tudni általánosságban a különleges jogrendről.

Szintén kedden derült ki, hogy május 25. után ismét lehet ballagásokat tartani maszkviseléssel, illetve az is, hogy az érettségiről elkésők bizonyos esetekben kérvényezhetnek szóbeli pótlóvizsgákat, de figyelem, azt május 28-ig kell kérvényezni, nem jár automatikusan.

Ausztriába már Sinopharm-vakcinával oltottak is beléphetnek szerdától, mert a WHO ajánlása miatt a belépésnél elfogadják ezt, szemben a Szputnyik V-vel, ami mellé negatív tesztre is szükség van, ha valaki az országba utazik. Fontos azonban tudni, hogy angol vagy német nyelven kiállított igazolásra van szükség arról, hogy az illetőt már beoltották az EMA által jóváhagyott vagy WHO által ajánlott oltások valamelyikével.

Érdekes kérdés, hogy vajon az Ausztriából érkezők oltását Magyarország elfogadja-e majd, mert Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes nemrég azt mondta egy online konferencián, hogy Magyarország csak azokban az országokban beadott oltásokat ismeri el, ahol elfogadják a magyarországiakat is. Mint mondta, Magyarország kétoldalú megállapodásokra törekszik a vakcinák elfogadásáról, de ha valamelyik ország nem fogadja el a magyar oltásokat, Magyarország nem ismeri el egyoldalúan az adott országban beadott oltásokat, mert „ez a szuverenitás feladása lenne”. Semjén szerint a kétoldalúság jogos elvárás, mert Magyarország csak hatékony oltóanyaggal oltott.

Magyarországról eddig Bahreinbe, Csehországba, Észak-Macedóniába, Horvátországba (ide az oltási igazoló lap is kell), Montenegróba, a Szerb Köztársaságba, Szlovéniába, illetve Törökországba lehet utazni keleti vakcinákkal is. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a legutóbbi kormányinfón beszélt arról, hogy a magyarok legnépszerűbb nyaralási célországaival várható kétoldalú megállapodás.

A kutatók vizsgálni kezdték a vakcinakoktélokat: előzetes eredmények alapján kifejezetten hatékonynak és biztonságosnak találta a III. Károly Orvostudományi Egyetem az AstraZeneca és a Pfizer–BioNTech vakcinakoktélt (a vakcinakoktélokról ebben a cikkünkben írtunk bővebben).

Fontos hír még vakcinafronton, hogy már fejlesztik a jövő koronavírus-járványai ellen is bevethető oltást: az amerikai Duke Human Vaccine Institute kutatói egy úgynevezett pánkoronavírus-vakcinát fejlesztenek, amely nemcsak a mostani világjárványt okozó SARS-CoV-2 vírus – és annak minden ma ismert variánsa – ellen nyújthat védelmet, de a 2002-es SARS-járványért felelős vírus és más, ezekkel közeli rokonságban álló koronavírusok ellen is. A fejlesztés még a preklinikai fázisban tart.

A koronavírus magyarországi terjedéséről szóló részletes grafikáinkat itt böngészheti.

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!