Lezárult a laboratóriumi fázis, jöhet az állatkísérlet a magyar–osztrák közös vakcinafejlesztésnél

2021. május 19. – 17:12

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Miközben a Debreceni Egyetem a Nemzeti Népegészségügyi Központtal közösen fejleszti a magyar koronavírus elleni vakcinát, a Pécsi Tudományegyetem is hasonló fejlesztésen dolgozik az osztrák Cebina céggel – írtuk meg még januárban. Legfrissebb videójukban Jakab Ferenc virológus arról számol be, hogy a vakcinafejlesztés

laboratóriumi fázisa gyakorlatilag lezárult, most az állatkísérleti fázist tervezik.

Ennek első lépése az engedélyek beszerzése, amint ezek megvannak, tudják folytatni a fejlesztést. Jakab szerint ez egy nagyon hosszú folyamat lesz, „nem is úgy tervezzük, hogy ennek a járványnak a végét fogja jelenteni” – fogalmaz.

A videóban azt is elmondja, hogy az általuk fejlesztett vakcina egy „többkomponensű és több lábon álló vakcina lesz, így nem csak a mostani járvány variánsaira, hanem a későbbi koronavírus-járványok esetében is hatékony lehet”.

Jakab a videóban arról is beszél, hogy az új variánsok elleni vakcinahatékonysági vizsgálatok folyamatosan zajlanak, úgy tűnik, hogy még hatékonyak a jelenlegi vakcinák, még akkor is, ha nem alakítanak ki teljes, 100%-os védettséget, de valamennyi védettséget mindenképp adnak. Hogy a jövőben ez hogyan változik, azt nem lehet tudni, fel kell készülni arra, hogy az oltást, illetve az oltás komponenseit módosítani kell, amelyek már tartalmazzák az új variánsokat is.

Az, hogy az új variánsok integrálása az új oltóanyagba mekkora munkával jár, az vakcinafüggő; az mRNS-alapú vakcináknál a legkönnyebb, a hagyományos vakcináknál nagyobb munka, hiszen ott elölről kell kezdeni a folyamatot magával a vírussal. A másod- és harmadgenerációs vakcináknál nagy segítség, hogy maga a vírus sem kell ehhez, elég ismerni a genetikai állományokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!